LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2014

 

NAJPERSPEKTIVNEJŠA MLADA LITERATINJA, URŠLJANKA LETA 2014 JE PETRA ŽIST

 

“Sodobno besedišče, primerna stilna dovršenost, tematska in leksikalna dinamika, zgrajena na filozofskih temeljih, ter lirični princip v zavedanju, da poezija ni opisovanje stvari, temveč prikaz pesniške stvarnosti, so tista umetniška sporočilna izhodišča, zaradi katerih smo se odločili, da je zmagovalka Urške 2014 Petra Žist.”

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je na osrednji prireditvi festivala mlade literature Urška v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec razglasil najperspektivnejšo mlado literatinjo letošnjega leta. Uršljanka leta 2014 je postala Petra Žist iz Slovenske Bistrice, ki ji bo JSKD za nagrado prihodnje leto izdal prvenec. Za častni naziv najperspektivnejšega mladega literata se je letos potegovalo 81 avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 21 regijskih izbrancev po izboru glavnega selektorja festivala, pesnika, esejista in kritika Zorana Pevca, poleg Petre Žist uvrstili še Anamarija Cemič (Raka), Matej Cigale (Medvode), Patrik Holz (Ankaran) in Maja Miloševič (Ravne na Koroškem). Na nocojšnji prireditvi smo premierno slišali tudi letošnji Mentorjev feferon avtorja Marka Skoka – Mezopotamskega, najboljšo protestno pesem leta 2014 z naslovom Nevidni, ki jo je uglasbila zasedba Kavaret. 

V okviru Urškinih matinej so se dopoldne na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu srednješolcem in drugim obiskovalcem predstavili vsi finalisti, popoldne pa je v Mestni kavarni v pogovoru z lanskoletno selektorico, pisateljico Gabrielo Babnik, svoj prvenec z naslovom Krožnice večglasnih tišin predstavila uršljanka leta 2013 Tinka Volarič. Festival se bo zaključil jutri ob 9.00 v Knjižnici Ksaverja Meška z literarno delavnico Poezija in čakanje, ki jo bo vodil Zoran Pevec.

Petra Žist je stara 28 let in pripravlja doktorat iz kulturne antropologije. Več o uršljanki leta 2014 in o festivalu Urška najdete v priponkah.

 

 

 

Dodatne informacijemag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si