LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2018

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2019

Slovenj Gradec, 11. in 12. oktober 2019

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE TALENTE
Festival mlade literature URŠKA 2019

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice,
ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberemo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdamo knjižni prvenec.

Nobenih lukenj ni,
skozi katere bi polzele
misli in zaprašeni poljubi
in pest drobiža
ter drobnih negotovosti.
Samo praske so,
z brusilnim papirjem
odrgnjena koža,
ki peče
vsakič, ko si umijem roke,
in vsakič, ko me pogledaš
in ožgeš z jezikom.
Oblečem se v krivico
s pokvarjeno zadrgo,
vroče mi je
in spodaj sem brez vsega.
Sneg je padel iz vej,
do kolen brodim po njem
in se jezim,
ker je nebo spustilo standarde.
Samo kamen sem,
ki ga stopijo v beton.
Vsaj tako pravijo.
In jaz jim verjamem.
(Nina Kremžar, zmagovalka Urške 2018)

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, niti objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih. Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila -  prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani) - z istim besedilom se lahko na razpis za Urško prijavijo le enkrat!

Prispevki morajo biti lektorirani in napisani na računalnik in poslani po elektronski pošti, in sicer na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Urška 2019 – kraj regijskega srečanja (izberete srečanje najbližje vašemu kraju bivanja!), najkasneje 24 ur po spletni prijavi.  

Vsak prispevek mora biti jezikovno urejen in označen samo s šifro; podatke o avtorju je potrebno vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (poezija; razen  če gre za vizualno poezijo), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.

Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico, objavljeno na spletni strani JSKD (šele s tem je prijava veljavna):

e-prijava

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK  NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2019:

četrtek, 21. februarja 2019, Ljubljana, DIC (za Osrednjo Slovenijo)

petek, 8. marca 2019, Dravograd,  Dvorec Bukovje (za Celjsko in Koroško)

petek, 15. marca 2019, Škofja Loka, Kašča (za Gorenjsko)

sobota, 30. marca 2019, Koper (za Primorsko)

petek, 12.  aprila 2019,  Trebnje (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje)

sobota, 13. aprila 2019, Ptuj, Stara steklarska (za SV Slovenijo)

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci, javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državni selektor za Urško 2019 bo pisatelj, profesor, mentor, gledališki režiser in  urednik Andrej Makuc.  

Finalni del festivala mlade literature Urška 2019 bo potekal 11. in 12. oktobra 2019 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca Nine Kremžar, Uršljanke 2018, in z literarno gostjo iz Slovaške, pesnico Mário Ferenčuhovo.Prevod njenih pesmi bo izšel v zbirki Mentorjeva prevajalnica.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2020 v Slovenj Gradcu. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige, priložnost do treh honoriranih literarnih večerov ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini.

Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.

ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila in e-prijavo je potrebno oddati do ponedeljka, 28. januarja 2019, opolnoči. Prejem besedila in e-prijavo (avtomatska potrditev) vam bomo potrdili na vaš e-naslov najkasneje v enem tednu.   

Uredništvo revije Mentor

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

vabilo

vabilo - programska knjižica (pdf)

 

Predstavitev Urška 2019

Predstavitev nominiranih literatov, Ljubljana, 18. 5. 2019