LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2019

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2019

Slovenj Gradec, 10. do 12. oktober 2019

ŽLAHTNI NAZIV URŠLJANKA LETA 2019
S POEZIJO OSVOJILA NINA MEDVED IZ MARIBORA


Slovenj Gradec – Ob polnoletnosti Festivala mlade literature Urška si je naslov uršljanka leta 2019 prislužila Nina Medved iz Maribora. Zmagovalka je bila razglašena na osrednji prireditvi festivala z naslovom Evropski človek in njegova senca, med šestimi finalisti pa jo je izbral glavni selektor festivala Andrej Makuc. Uršljanka leta 2019 je po razglasitvi dejala, da jo odločitev selektorja radosti in hkrati preseneča. »Prebrala sem vsa finalna dela in želim si, da bi vsi finalisti še naprej popisovali stvari, ki se jih trudimo ujeti v svoje pisanje.« Posebej je poudarila, da je ob laskavem naslovu hvaležna za priložnost, da bo lahko izdala pesniško zbirko, kar danes za neuveljavljene avtorje ni tako enostavno.

 


mag. Marko Repnik, direktor JSKD, čestita Nini Medved, uršljanki 2019

O zmagovalkini poeziji je selektor Andrej Makuc zapisal, da gre za »cikel, ki je s svojo naracijo in dolgim verzom še najbližje pesmim v prozi, morebiti še bolje: gre za v pesem preloženo prozo. V ospredju sleherne izmed pesmi je ključen predmet, ki ga avtorica pravzaprav izrabi za razmislek o svojem (in bralskem) tu in zdaj, ter ga ovrednoti. Tako nas skozi na prvo žogo sicer banalen predmetni svet vpelje v meditacijo o vseh odprtih možnostih, ki so na razpolago posamezniku ob vrženosti v bivanje, a se slej ko prej sprevržejo v deziluzijo. Ti izpostavljeni predmeti so: poljub, morje, ordinacija, ovum, zrcalo, pomélo, mesto.«

Leta 1989 rojena Nina Medved si je naziv uršljanka 2019 prislužila s ciklom poezije, ali bolje rečeno s pesmimi v prozi, ki jih je predstavila pod šifro Prostoživeča lončnica. Pesnica, performerka, kulturna producentka, urednica, fotografinja in prevajalka je končala študij primerjalne književnosti in francoščine. Svoja dela objavlja v vidnih slovenskih literarnih revijah, predstavila pa jih je tudi v tujini. Svoje zapisane pesmi razvija tudi v smeri pesniškega performansa in je prva slovenska prvakinja v slam poeziji (2016) ter vodja pesniškega društva Slam zverine.

Festival Urška oziroma natečaj vsako leto privabi skoraj stotino mladih avtorjev do 30. leta starosti, ki poskušajo s svojimi literarnimi deli prepričati najzahtevnejše bralce – selektorje. Letos se je za laskavi naziv uršljan/uršljanka, ki so ga v preteklosti nosili številni danes uveljavljeni literati, potegovalo 92 avtorjev. Skozi sito regijskih izborov se je v polfinale uvrstilo 16 del, ki jih je pod drobnogled vzel glavni selektor festivala; pisatelj, profesor, režiser, urednik in mentor Andrej Makuc. Po dolgotrajnem in večkratnem branju ter razmisleku je izbral šest finalistov. Letošnjo bero najbolj perspektivne mlade literature predstavljajo Tadeja Logar (Ilirska Bistrica), Nina Medved (Maribor), Natalija Milovanović (Ljubljana), Aljoša Toplak (Markovci), Julija Vrtar (Kranj) in Ines Žabkar (Ljubljana).

Slovenj Gradec, ki je Festival mlade literature Urška tokrat gostil že osemnajstič, v času festivala privabi številne literarne ustvarjalce in ljubitelje pisane in brane besede. Domačini so ob polnoletnosti Urški, kot festival ljubkovalno imenujejo, pripravili še posebej svečano prireditev, kot pritiče mladenki, ki vstopa v svet zrelosti. Mesto je z literaturo dihalo že v četrtek, ko je festival kot posebna gostja obiskala slovaška pesnica Mária Ferenčuhová, njena pesniška zbirka Ogrožena vrsta/Imunost (JSKD, 2019) je bila prevedena v okviru Mentorjeve prevajalnice v organizaciji JSKD. V petek dopoldne so se občinstvu prvič predstavili finalisti, ki so skupaj z dijaki in profesorji Šolskega centra na različnih prizoriščih po mestu pripravili literarne matineje.

Na festivalu se je že tradicionalno predstavila tudi lanska zmagovalka, uršljanka leta 2018, Nina Kremžar, ki je predstavila svoji pesniško prvenko Dostop na odprto morje. Prvenka je posebna nagrada, ki jo prejme uršljan/uršljanka, saj skupaj z nazivom dobi priložnost, da literaturo ustvarja ob pomoči izkušenega mentorja, rezultat skupnega dela pa je knjižni prvenec uršljana/uršljanke.
Največ pozornosti literatov in obiskovalcev festivala je bila seveda deležna osrednja prireditev v Kulturnem domu Slovenj Gradec, ki je razkrila najbolj perspektivno literarno mlado pero letošnjega leta. Režijsko taktirko multimedijske predstave je imela v rokah Draga Ropič,  ki je sledila uršljanski tradiciji, da nastopajoči besedila finalistov predstavijo v besedi, glasbi in plesu. Tako so na odru spregovorili Spunkovci Gimnazije Slovenj Gradec, skozi ples se je izrazila skupina za sodobni ples Šolskega centra Slovenj Gradec, za glasbeno interpretacijo literature pa je poskrbela skupina Suha južina band s pevko Alino Hirtl. Finalisti Urške so se na odru sprva pojavili v kratkih filmih, v katere jih je ujela kamera Toma Novosela, dinamična vizualna podoba dogodka pa je delo ekipe Gangl Production.

Dinamičnemu paberkovanju po besedah letošnjih finalistov je sledil vrhunec večera, ki ga je začinil selektor festivala Andrej Makuc. Pripravil je kratek kolaž iz finalnih besedil, ki smo jih slišali med prireditvijo, in publiko izzval, ali bi lahko prepoznala najboljšo in s tem namignil, da selektorska odločitev ni bila enostavna.

Na prireditvi so razglasili tudi zmagovalko letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2019. Avtorica Polona Campolunghi Pegan si je nagrado prislužila za pesem z naslovom Veš, mali, nismo več ljudje. V pesmi zaskrbljeno ugotavlja, da človek morda ostaja gospodar sveta, a človeka ni več. Pronicljivo besedilo je uglasbila in aranžirala skupina Suha južina band, ki je s pevko Alino Hirtl poskrbela tudi za izvrstno interpretacijo.  

Festival se jw zaključil v četrtek, 17. oktobra 2019, ko je v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani potekala Urška po Urški s predstavitvijo vseh finalistov in zmagovalke ter branjem poezije iz prvenke Nine Kremžar, ki jo je predstavil Primož Čučnik.

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

vabilo

vabilo - programska knjižica (pdf)

 

Predstavitev Urška 2019

Predstavitev nominiranih literatov, Ljubljana, 18. 5. 2019