LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2024

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE in USTVARJALKE

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2024

Slovenj Gradec, 11.-12. oktober 2024

 

Navadila sem se krikov vrabcev

/…/
Navadila sem se polnega nabiralnika pisem,
ki niso naslovljena na moje ime,
in sedenja na verandi ob skodelici čaja,
ko se po meni zliva dež.

/…/

Ana Kumperger,
zmagovalka Urške 2023

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko mladi literati, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, poslanih besedil pa niso objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih.

Mladi pisci lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila -  prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani) - z istim besedilom se lahko na razpis za Urško prijavijo le enkrat! Predlagamo tudi, da se udeleženci na različne literarne natečaje prijavljate z različnimi avtorskimi besedili.

e-prijava

https://forms.gle/PnvsiSBt71EyeXEQA

SPLETNA PRIJAVA

Prispevki morajo biti lektorirani in v wordovi priponki (npr.: Šifra_Urška_JSKD_2024.docx) dodani spletni prijavi, ki je objavljena poleg razpisnih pogojev na spletni strani JSKD/Literatura. Pri prijavi na  Urško 2024 izberete regijsko srečanje, ki je najbližje vašemu kraju bivanja (izbor drugega srečanja je možen le po dogovoru z organizatorji!).  

PODATKI UDELEŽENCA IN BESEDILO

Osebne podatke udeleženca/udeleženke (ki jih bomo potrebovali le za namen razpisa in za obveščanje) je potrebno vpisati v spletno prijavo. Besedila naj bodo zapisana v wordovem dokumentu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (izjema vizualna poezija), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. V levem zgornjem robu na prvem listu besedila namesto imena napišite svojo šifro (npr. Šifra: KrikiVrabcev), vsa besedila naj imajo naslove, če je to predvideno. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, udeleženci se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo izbrani literati za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih finalistov bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK  NATEČAJA

Vse sodelujoče literate bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj v živo, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala marca in  aprila 2024, in sicer:

- četrtek, 7. marca 2024, Novo mesto (regijsko srečanje za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje-DBKP),

- petek, 15. marca 2024, Trbovlje (za Osrednjo Slovenijo),

- sobota, 16. marca 2024, Koper (za Primorsko),

- četrtek, 4. aprila 2024, Škofja Loka (za Gorenjsko),

- torek, 16. aprila 2024, Velenje (za Celjsko in Koroško).

- četrtek, 18. aprila 2024, Lenart (za SV Slovenijo),

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni (udeležba ni obvezna, je pa zaželena),  kjer so vsa besedila prisotnih prebrana in komentirana. Pisci na ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in v pogovoru s strokovnimi spremljevalci preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala.

FINALE

Državna selektorica za Urško 2024 bo pesnica, pisateljica, dramatičarka, mentorica, dramaturginja, finalistka kresnika 2023, diplomirana literarna komparativistka ter magistrica dramaturgije in scenskih umetnosti, mag. Katja Gorečan.  

Finalni del festivala mlade literature Urška 2024 bo potekal dva dneva, z razglasitvijo zmagovalca (uršljana/uršljanke) v petek, 11. oktobra 2024 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenke uršljanke 2023 Ane Kumperger ter drugi literarno-glasbeni dogodki  ob druženju mladih literatov. Na festivalu bomo predvidoma gostili pesnika iz tujine.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju/avtorici bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu 24. festivala mlade literature Urška oktobra 2025 v Slovenj Gradcu. Avtor bo poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige ter finančno nagrado v višini 500 eur, ki je namenjena sodelovanju zmagovalca na vsaj  štirih literarnih večerih oz. predstavitvah Festivala mlade literature Urška v organizaciji JSKD. Avtorju omogočimo vsaj eno gostovanje na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini.

KNJIŽNI PRVENEC

Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru lahko natisnemo prvenec najboljšemu izmed preostalih finalistov.

ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila je potrebno pripeti v spletno prijavo do ponedeljka, 29. januarja 2024, opolnoči. Potrdilo boste prejeli na svoj elektronski naslov takoj po prijavi, vabilo na regijsko srečanje vam bodo približno 14 pred dogodkom poslali z območne izpostave JSKD, kjer bo regijsko srečanje potekalo.

 

Dodatne informacije

Barbara Rigler

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor

T: 01 320 95 72

E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

 

razpis

razpis

razpis

fotogalerija

e-prijava