DEJAVNOSTI SKLADA MED KARANTENO 2020

 

DELOVANJE JAVNEGA SKLADA RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI MED KARANTENO

 

Vse prireditve in izobraževanja v organizaciji in izvedbi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki večinoma potekajo v fizični obliki, so do nadaljnjega odpovedani. Ko se bodo razmere v zvezi z novim koronavirusom pričele izboljševati, bomo tudi na JSKD pričeli z izvajanjem aktivnosti v skladu s priporočili Vlade RS oz. Ministrstva za kulturo.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj e-aktivnosti in priporočenih vsebin po dejavnostih v času karantene, na spletni strani JSKD pa so tudi že objavljeni nekateri razpisi v zvezi z izobraževanji in prireditvami, ki bodo potekali jeseni.

Aktivnosti JSKD in priporočene vsebine v času karantene

LIKOVNA DEJAVNOST

LIKOVNI E-NATEČAJI ZA VSE GENERACIJE

RAZGLEDI DOMA – LIKOVNI NATEČAJ ZA VSE GENERACIJE
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je pripravil e-natečaj z naslovom Razgledi doma – poiščite zanimive razglede v vašem domu: kakšen nenavaden predmet, rastlino, kos pohištva, dramatično osvetljen vogal sobe ali slikovit ambient, detajl na polici, tihožitje na kuhinjski mizi, morda pa vam celo pozira mačka, ki sladko prede na kavču. Več informacij o natečaju, pogojih sodelovanja ter nagradah najdete na Fb profilu @JSKD.Likovna.dejavnost ter na spletni strani JSKD. Rok za oddajo »karantenskih umetnin« je 30.4.2020.

S STRIPOM PROTI VIRUSU! – NATEČAJ ZA MLADE PO LETIH IN PO SRCU
Vklopi domišljijo, zgrabi svinčnik in naredi kratek strip na temo boja proti virusu. Stripi naj bodo dozirani v manjših, tri do šest sličic dolgih odmerkih. Zapakirajte jih v zgodbo po želji: znanstveno-fantastično, humorno, akcijsko, retro-zgodovinsko, romantično, preroško-apokaliptično, vsakdanjo. Natečaj je odprt do 30. aprila 2020. Več informacij o natečaju na FB profilu @JSKD.Likovna.dejavost ter na spletni strani JSKD.

ZBOROVSKA GLASBA

V reviji Naši zbori je pričela izhajati serija ZBOROVSKE ZGODBE IZ KARANTENE. Nadaljevanka vključuje izjave, pripovedi zborovodij o načinih dela s svojimi zbori v tem času, postopoma bomo dodajali tudi več aktualnega video in fotogradiva. Več informacij najdete na FB profilu Naši zbori ter spletni reviji Naši zbori.
Vzpostavljena sta tudi dva obsežna pregleda slovenskega zborovskega delovanja zadnjih 10 let:

PREGLED SLOVENSKIH ZBOROVSKIH IZDAJ ZADNJIH DESETIH LET. Več informacij.

PREGLED SLOVENSKIH ZBOROV REGIJSKIH IN DRŽAVNIH TEKMOVANJ 2012–2019. Več informacij.

Oba seznama predstavljata izčrpen vpogled v slovensko zborovsko ustvarjalnost in delovanje daljšega obdobja ter dokazujeta, kako množnična kulturna dejavnost pri nas je to, hkrati pa nudita navdih in ideje za današnji in bodoči čas. Obenem ju bo dopolnil tudi DOKUMENTARNI PREGLED JUBILEJNIH 50 LET NAŠE PESMI, ki bo izšel v naslednjih tednih v spletni in tiskani obliki kot jubilejna brošura.
Za vse navdušence zborovske glasbe priporočamo tudi intervju oz. pogovor s psihologinjo dr. Katarino Habe o blagodejnih učinkih glasbe z naslovom VESELA ALI OTOŽNA – VSAKA JE LAHKO ZDRAVILNA. Intervju si lahko preberete na tej povezavi.

GLASBA Z BALKONOV
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti se pridružuje akciji Glasba z balkonov vsako nedeljo ob 18. uri. »Stopimo na balkon ali ob okno, zapojmo in zaigrajmo vsak s svojega doma, sosedje v bloku, v sosednjih hišah, ulicah, vaseh in mestih ter se tako pridružimo glasbenemu sporočilu. Glasba združuje, človeka navda s pozitivni čustvi in upanjem, zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske s spontano pesmijo«, je zapisano na spletni strani revije Naši zbori.
Dogodkom lahko sledite tudi na Facebooku s ključnimi besedami #glasbazbalkonov#zglasboproticoroni#anticoronablues. Vabimo vas, da v Facebook skupini Zborovska glasba JSKD ali na svojih FB-profilih z navedenimi ključnimi besedami sproti objavljate vse napovedi, kje se bo glasba z balkonov zgodila, ali pa delite svoje posnetke in fotografije, da bodo mediji o tem pripravili tudi kakšen prispevek kot spodbudno in pozitivno sporočilo za širšo javnost. Več informacij in novosti s sveta zborovske glasbe najdete na straneh spletne revije Naši zbori.

FILM

KoronaFESTfulFejstFilma - medmrežje, 15. - 24. maj 2020
Na spletni strani JSKD je objavljen filmski natečaj, kjer iščemo najboljše kratke filme v različnih kategorijah, ki so ali bodo nastali v izolaciji. Organizacijska ekipa bo naredila program festivala, ki bo potekal na medmrežju v času Tedna ljubiteljske kulture, ki bo potekal med 15. in 24. majem 2020. Rok za oddajo filmov je 4. maj 2020. Več informacij najdete na tej povezavi.  

LITERARNA DEJAVNOST

LITERARNI NATEČAJI

LITERARNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠE OTROŠKO ALI MLADINSKO DRAMSKO BESEDILO
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor razpisujeta literarni natečaj za najboljše otroško in mladinsko dramsko besedilo. Natečaj želi spodbuditi izvirno dramsko pisavo za otroške in mladinske gledališke skupine. Iščejo se besedila, primerna za izvajanje otroških in mladinskih gledaliških ali lutkovnih ustvarjalcev.Rok za oddajo besedil je 31. avgust 2020. Več informacij in prijavo najdete na tej povezavi.

MENTORJEV FEFERON 2020, natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro. Najboljši feferon bomo nagradili z uglasbitvijo in predstavitvijo na Festivalu mlade literature Urška 2020 v petek, 16. oktobra 2020, v Slovenj Gradcu. Nadaljnje tri izbrane pa bomo oplemenitili s knjižnimi nagradami iz našega založništva oz. z letnimi naročninami na revijo Mentor. Rok za prijavo: 3. 7. 2020. Več informacij najdete na tej povezavi.

SOSED TVOJEGA BREGA 2020
42.  literarni natečaj  je podaljšan do 30.4.2020. Natečaj je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti. Več informacij in prijavo najdete na tej povezavi.

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2020 poteka po planu, z branjem besedil, pisanjem komentarjev za posamezno šifro, z izbori nominiranih šifer za državno srečanje.
Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberemo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdamo knjižni prvenec. Štiri regijska srečanja so zaenkrat prestavljena. Več informacij.

INŠTRUMENTALNA GLASBA

PRVOMAJSKA BUDNICA 2020
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje, da tudi v letošnjem letu za prvomajsko budnico skupaj »popihamo« na ljudska srca. Želimo, da bo tudi letošnja budnica ohranila tradicijo slovenskega godbeništva, a tokrat na drugačen način. Budnico bomo tako v petek, 1. maja 2020, izpeljali preko radia in televizije, kjer se bo vrtela godbena glasba. Godbeniki bodo takrat sočasno s svojih oken, balkonov in dvorišč, poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. K sodelovanju vabljeni godbeniki in godbenice vseh generacij. Več informacij o dogodku in o tem, kako lahko sodelujete, najdete na tej povezavi.

TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE 2020
Sedmi Teden ljubiteljske kulture 2020 (TLK 2020) bo potekal v nekoliko drugačni obliki, kot smo bili vajeni do sedaj. Zaradi aktualne situacije v zvezi z novim koronavirusom bo večina aktivnosti potekala na medmrežju – na spletni strani TLK tlk.jskd.si ter na socialnih omrežjih, Facebooku in Instagramu (@tlkjskd). Rdeča nit letošnjega festivala ljubiteljske kulture in umetnosti je inštrumentalna glasba, za večjo promocijo le te med mladimi in mladimi po srcu pa bo poskrbel letošnji ambasador, klarinetist, pevec, radijski in televizijski voditelj, Dejan Kranjc. Več informacij o letošnjem festivalu in o tem, kako lahko sodelujete, najdete na tej povezavi

GLEDALIŠČE IN LUTKE

DIALOG
Objavili smo prvo oddajo Dialog, Podcast gledališče in lutke JSKD v kateri gostimo Ireno Rajh. Podcast je namenjen tematikam, ki se dotikajo ljubiteljskega gledališkega in lutkovnega ustvarjanja. Z gosti pa se bomo pogovarjali tudi o drugih zanimivih temah povezanimi z gledališčem in lutkami. Vse oddaje podcasta najdete na tej povezavi.  

Na področju gledališke dejavnosti lahko aktualnim novicam v času karantene sledite na FB strani oz. @gledalisce.jskd, kjer je objavljena povezava do izjemno uspešne predstave Šentjakobskega gledališča Ljubljana v režiji Matjaža Šmalca Maratonci tečejo častni krog, poleg tega je na voljo tudi ogled lutkovnih delavnic za otroke v izvedbi Hiše otrok in umetnosti.

FOLKLORNA DEJAVNOST

FOLK(L)ORONICE
Vsak večer točno ob 20.00 na Facebook in Instagram strani JSKD – Folklorna dejavnost objavimo kratek posnetek iz domov plesalcev, glasbenikov, kostumografov, vodij, koreografov, šivilj, vseh tistih, ki so kakorkoli povezani s folklorno dejavnostjo. Vsak nov večer = nov unikaten posnetek. Tako so svoj posnetek med drugim prispevali Saša Krajnc, Barbra Drnač, družina Luša, pa Katja in Maja Pinterič, Petra Nograšek, Klemen Bojanovič itd.

Povezava do Facebook strani JSKD – Folklorna dejavnost.

Povezava do Instagram strani JSKD – Folklorna dejavnost.

Na področju folklorne dejavnosti vam sicer aktualnih datumov za folklorne predstave ne moremo posredovati, lahko pa si ogledate nekaj odličnih folklornih produkcij, npr.:
1. Napev-odsev (poustvarjalci glasbenega izročila) 2019:
1. del – povezava.
2. del – povezava.

2. Maroltovo srečanje odraslih FS 2019. Povezava.

3. Maroltovo srečanje odraslih FS 2018. Povezava.

PLES

Na področju plesa je objavljen razpis za Poletno plesno šolo (29.6. - 4.7.) in v pripravi razpis za 4. mednarodno konferenco plesne pedagogike (8.-11.10), arhivske posnetke in ostale zanimivosti si lahko ogledate na FB profilu oz. @danceJSKD. Razpisi bodo objavljeni na spletni strani JSKD.