FOLKLORNA DEJAVNOST


R A Z P I S

GODČEVSKA DELAVNICA 2010
GODČEVSKI SESTAVI FOLKLORNIH SKUPIN IN OPREKELJ
Beltinci, 23. - 25. julij 2010

 

V zadnjih letih pri izborih folklornih skupin na regijska in državna srečanja skušamo biti nekoliko bolj pozorni na godčevske sestave in njihovo glasbeno izvedbo, hkrati pa si želimo, da bi se več godčevskih skupin udeleževalo srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. H kakovosti poustvarjanja ljudske glasbe v folklornih in posebnih godčevskih skupinah brez dvoma prispevajo vsakoletne godčevske delavnice, ki jih v zadnjih letih organiziramo istočasno s pevskimi. Nanje vsako leto vabimo različne inštrumentaliste, delo na njih pa je še posebej koristno violinistom, basistom, klarinetistom....

V letošnjem letu si poleg omenjenih želimo predvsem vseh, ki jih zanima oprekljanje, bodisi, da oprekelj igrajo, bi se ga radi naučili igrati ali pa skupaj z oprekljem igrajo v godčevskem sestavu. Brez dvoma bo izkušnja, če se bodo oprekljarji odzvali povabilu, koristna vsem.

Seminar namenjamo:

  1. vodjem godcev pri folklornih skupinah;
  2. vodjem folklornih skupin, ki igrajo kakšen inštrument;
  3. inštrumentalistom v odraslih folklornih skupinah (še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, baritonisti, kontrabasisti tudi tisti, ki bi se radi naučili igranja z lokom); tokrat še posebej vabljeni vsi, ki igrate oprekelj ali bi se oprekljanja radi naučili;
  4. inštrumentalistom v otroških folklornih skupinah;
  5. glasbenim skupinam in posameznikom, ki poustvarjajo ljudske viže (t. i. ljudskim godcem …).

Vodstvo:
Delavnico bo vodil Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila, ki ima bogate izkušnje z iskanjem ustreznih načinov prenašanja glasbenega izročila na današnje rodove. 

Obravnavane vsebine:
Na delavnici boste ob občasnih skupnih pogovorih delali predvsem v manjših, vodenih in na seminarju oblikovanih godčevskih sestavih, kjer boste spoznavali, kako poustvarjati glasbeno izročilo. Naučili se boste ljudskih viž, v družbi z drugimi inštrumentalisti pa boste ob strokovnem vodenju Tomaža Raucha spoznavali, kako ob živi izvedbi prirejati ljudske viže za oder.

Če se bodo na seminar prijavili oprekljarji, bo posebna pozornost posvečena tudi njim – zlasti praktičnemu vključevanju opreklja v godčevske sestave.

Kraj dogajanja: grad, župnišče in kulturni dom v Beltincih.

Čas dogajanja: pričetek v petek, 23. julija, ob 17. uri; zaključek v nedeljo, 25. julija, ob 18. uri.

Kotizacija: 60 EUR (DDV je vključen). Poleg tega stroški bivanja s prehrano (zajtrk, kosilo, večerja) znašajo predvidoma 60 EUR na osebo in jih boste lahko poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

Rok prijave

Prijave pošljite najkasneje do ponedeljka, 21. junija 2010 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na godčevsko delavnico/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Število udeležencev na delavnici bo omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na delavnico sprejeti, ne bomo pošiljali.

Kaj morate še vedeti?

  1. Pričakujemo vas v gradu v Beltinskem parku v petek, 23. 7. 2010, med 16. in 17. uro.
  2. Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.
  3. Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo tekom dneva v beltinskem parku potekal sejem obrti, v poznih popoldanskih urah pa državno srečanje odraslih folklornih skupin.

Okvirni urnik:

petek

16.00 – 17.00

 

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00 – 19.00

Tomaž Rauch

Uvod v seminar; o godčevstvu; o godcih v folklornih skupinah in o opreklju.

 

19.30

 

Večerja.

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku.

sobota

8.00

 

Zajtrk.

 

9.00 – 12.30

Tomaž Rauch

Učenje ljudskih viž, igranje in prirejanje za veččlanske sestave; praktično delo.

 

13.00

 

Kosilo.

 

15.00 – 19.00

Tomaž Rauch

Oprekelj v godčevskih sestavih – prednosti in slabosti; praktično delo.

 

19.00

 

Večerja.

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku.

nedelja

8.00

 

Zajtrk.

 

9.00 – 12.30

Tomaž Rauch

Poustvarjanje plesnih viž starejšega izvora;
praktično delo.

 

13.00

 

Kosilo.

 

14.00

 

Predstavitev rezultatov in zaključni pogovor
(skupaj s pevci, Vesno Sever in Adriano Gaberščik).

 

15.00 – 18.00

 

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Prijavnica

 

Prijavnica