FOLKLORNA DEJAVNOST


R A Z P I S

PEVSKA DELAVNICA 2010
ZVOČNI IN PISNI VIRI TER ŽIVO PODAJANJE PEVSKEGA IZROČILA
Beltinci, 23. - 25. julij 2010

 

Pevske delavnice, ki istočasno z godčevsko potekajo konec julija v Beltincih, so se v dveh letih dodobra uveljavile. Namenjene so tako tistim, ki se z ljudsko pesmijo srečujejo v okviru pevskih skupin, ki poustvarjajo ali ohranjajo pesemsko izročilo, kakor tudi vsem vodjem in pevcem folklornih skupin. Prinašajo strokoven vpogled v prenašanje pevskega izročila v sodobnost, hkrati pa omogočajo obilo koristnega druženja ljudi, ki imajo radi ljudsko glasbo. Na letošnji delavnici bomo dosedanje izkušnje s tovrstnih izobraževalnih oblik nadgradili, udeležencem pa predstavili, kako se je mogoče učiti ljudskih pesmi iz not, kaj je potrebno upoštevati pri uporabi zvočnih posnetkov in kako si pomagati z živimi izvajalci.

Seminar namenjamo:

  1. vodjem pevcev pri folklornih skupinah;
  2. vodjem pevskih skupin;
  3. vodjem folklornih skupin;
  4. članom pevskih in folklornih skupin, ki radi prepevajo ljudske pesmi;
  5. zborovodjem in drugim, ki želijo pesmi prenašati v sodobnost v neavtorizirani obliki (tudi tistim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v folklornih skupinah).

Vodstvo:

Delavnico bosta vodili Vesna Sever – etnologinja, strokovna spremljevalka srečanj pevskih in godčevskih skupin ter avtorica radijskih oddaj s področja pevskega izročila – in Adriana Gaberščik – predavateljica na začetnih in nadaljevalnih seminarjih, strokovna spremljevalka srečanj pevskih in godčevskih skupin ter vodja petja pri AFS France Marolt. V sobotnem popoldnevu se nam bodo pridružile pevke iz Štajerske (sestre Jakob) in pevci iz Škocjana na Dolenjskem (Fantje z vasi), v družbi katerih boste peli in se seznanjali z živim izročilom.

Obravnavane vsebine:

Delo na pevski delavnici bo usmerjeno v spoznavanje različnih načinov učenja petja ljudskih pesmi. Petkovemu uvodnemu predavanju bo sledilo sobotno praktično delo. Udeleženci bodo razdeljeni v več skupin, v katerih se bodo ljudskih pesmi učili »po notah«, po zvočnem posnetku in ob živem podajanju. V popoldanskem programu se bodo srečali z dvema pevskima skupinama s terena in se petja učili skupaj z njimi. Nedeljski program je namenjen utrjevanju pridobljenih znanj, odpravljanju pomanjkljivosti in iskanju odgovorov na zastavljena vprašanja.

Kraj dogajanja: grad, župnišče in kulturni dom v Beltincih.

Čas dogajanja: pričetek v petek, 23. julija, ob 17. uri; zaključek v nedeljo, 25. julija, ob 18. uri.

Kotizacija: 60 EUR (DDV je vključen). Poleg tega stroški bivanja s prehrano (zajtrk, kosilo, večerja) znašajo predvidoma 60 EUR na osebo in jih boste lahko poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

Rok prijave:

Prijave pošljite najkasneje do ponedeljka, 21. junija 2010 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na godčevsko delavnico/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Število udeležencev na delavnici bo omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na delavnico sprejeti, ne bomo pošiljali.

Kaj morate še vedeti?

  1. Pričakujemo vas v gradu v Beltinskem parku v petek, 23. 7. 2010, med 16. in 17. uro.
  2. Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.
  3. Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo tekom dneva v beltinskem parku potekal sejem obrti, v poznih popoldanskih urah pa državno srečanje odraslih folklornih skupin.

Okvirni urnik:

petek

16.00 – 17.00

 

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00 – 19.00

Vesna Sever in Adriana Gaberščik

Uvod v seminar; viri za petje ljudskih pesmi in njihove pasti; odgovori na vprašanja.

 

19.30

 

Večerja.

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku.

sobota

8.00

 

Zajtrk.

 

9.00 – 12.30

Adriana Gaberščik Vesna Sever

Delo v treh skupinah.

 

13.00

 

Kosilo.

 

15.00 – 19.00

Vesna Sever
Adriana Gaberščik

Skupno petje z gosti; učenje pesmi in učenje vodenja glasov.

 

19.00

 

Večerja.

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku.

nedelja

8.00

 

Zajtrk.

 

9.00 – 11.00

Adriana Gaberščik Vesna Sever

Delo v treh skupinah; ponavljanje.

 

11.00 – 12.30

Vesna Sever
Adriana Gaberščik

Kratka predstavitev skupin in pogovor.

 

13.00

 

Kosilo.

 

14.00

 

Predstavitev rezultatov in zaključni pogovor
(skupaj z godci in Tomažem Rauchom).

 

15.00 – 18.00

 

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Prijavnica

 

Prijavnica