FOLKLORNA DEJAVNOST


SEMINARJI

GODČEVSTVO NA SLOVENSKEM:
VLOGA GODCEV V GODČEVSKIH SESTAVIH
Tolmin, sobota, 15. novembra 2008

 

 


Od druge polovice leta 2007 se je število izobraževanj, ki jih namenjamo godcem v folklornih skupin, povečalo, kar se odraža tudi v predstavitvah folklornih skupin, ki inštrumentalni glasbi posvečajo večjo pozornost kot pred leti. Ob povečanem zanimanju za to področje pa se postavlja vse več vprašanj, na katera je potrebno poiskati odgovore. Ta bodo udeležencem ponudila ustrezne rešitve in omogočila skladen in usmerjen razvoj folklorne dejavnosti.
Tokrat se bomo posvetili iskanju ustreznih vlog posameznih inštrumentalistov v godčevskih sestavih, saj je za veččlanske sestave (dvo in veččlanske) pomembno, kako so jim dodeljene vloge. Kako naj enoglasen zapis melodije izvajajo godci npr. v sestavi harmonika, klarinet in bariton, kako v sestavi violina, klarinet in bas ...
Seminar bo vodila Nina Volk, ki sicer igra harmoniko in oprekelj v družinskem triu Volk Folk, sicer pa je diplomirala na akademiji za glasbo, v pomoč pa ji bo Romeo Volk iz že omenjenega tria. V dopoldanskem delu bo predstavila zvočne posnetke, ki pričajo, kako so igrali godci v različnih godčevskih sestavih ter ob tem opozorila na težave današnjega časa, popoldne pa se boste udeleženci učili ljudskih viž in poskušali igrati "po starem".
Seminar namenjamo:
- vodjem godcev pri folklornih skupinah (na seminarju so lahko tudi kot opazovalci);
- vsem godcem folklornih in drugih godčevskih skupin (t. i. ljudskim godcem);
- še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, basisti in baritonisti.


Kaj morate še vedeti:


V prostorih Šolskega centra Tolmin (Gimnazija in Osnovna šola Tolmin) vas pričakujemo ob 9. uri. S seboj prinesite inštrument, ki ga igrate. Delo bo potekalo od 9. do 17.30 ure z vmesnim odmorom za kosilo in se nadaljevalo ob 18. uri z ogledom državnega srečanja.
Kotizacija za udeležence seminarja znaša 30 EUR (DDV je vključen) in poleg šolnine vključuje kosilo.


Rok prijave:


Vaše prijave pričakujemo najkasneje do srede, 5. novembra 2008, na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /folklorni seminar/ ali po faksu 01 24 10 510. Pohitite s prijavami, saj bodo v primeru prevelikega števila kandidatov imeli prednost tisti, ki se bodo prijavili prej. O morebitni zavrnitvi vaše prijave vas bomo obvestiti, sicer pa dodatnih obvestil ne bomo pošiljali.


Prosimo vas, da se na seminar prijavite preko vaše območne izpostave JSKD, oz. jih s prijavo na seminar seznanite.


Ponudba tistim, ki bi prišli na seminar iz vzhodne Slovenije:


Če bo dovolj zainteresiranih iz vzhodne Slovenije, da bi se na seminar peljali z avtobusom, bomo zanje organizirali brezplačni prevoz z avtobusom. Udeleženci bodo nanj lahko vstopili v Ormožu, na Ptuju in v Slovenski Bistrici. Dogovori potekajo prek Območje izpostave JSKD Ptuj zato, če ste zainteresirani, pokličite Natašo Petrovič na tel. 02/749-39-73).

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Prijavnica

 

Prijavnica