FOLKLORNA DEJAVNOST


SEMINARJI

NADALJEVALNI SEMINAR ZA VODJE FOLKLORNIH SKUPIN

 

LJUDSKI PLESI ŠTAJERSKE, 1. del
(VZHODNA ŠTAJERSKA: od Obreža do Radgone)
Maribor: od petka, 29. do nedelje, 31. januarja 2010

 

 

 

RAZPIS


Na terenu zbrano gradivo o slovenskih ljudskih plesih je danes vodjem folklornih skupin večinoma dostopno v knjižni obliki, za posamezna območja na Slovenskem pa je Televizija Slovenija v preteklih letih posnela nekaj oddaj z naslovom Slovenski ljudski plesi. Spoznavanje ljudskega plesa le na podlagi prebiranja literature in gledanja televizijskih oddaj pa ustvarjalcem na področju folklorne dejavnosti ne omogoča temeljitega obvladanja stilnih in drugih posebnosti in ravno zaradi tega v okviru nadaljevalnih seminarjev pripravljamo posebna izobraževanja za vodje folklornih skupin, ki zainteresiranim omogočajo natančnejše seznanjanje s plesnim izročilom. Na letošnjem nadaljevalnem seminarju, ki smo ga zaradi prestavitve folklornega tabora za odrasle umestili v januarski termin, se bomo podobno kot doslej posvečali predvsem plesnemu izročilu, v petkovem večeru bodo prišli v goste pevci s terena, ki vam bo predstavili pesemsko izročilo Štajerske in vas povabili k petju, v sobotnem večeru pa bomo pripravili okroglo mizo na temo: folklorne skupine in predstavljanje plesnega izročila na odru.

Kot seminarsko gradivo boste tokrat prvič lahko prejeli DVD z videoposnetki plesov, ki se jih boste učili na seminarju. Ob praktičnem znanju, prejetem na seminarju, vam bodo ti lahko v veliko pomoč pri doslednem prenašanju preteklih plesnih oblik na današnje odre.

Seminar bo vodil Mirko Ramovš, korepetitor na harmoniki bo Metod Kovač. Petkov večer bo pripravila Vesna Sever, sobotno okroglo mizo pa bo vodil dr. Bojan Knific.

 

Na seminar ste vabljeni:


- izprašani/strokovni vodje folklornih skupin iz vse Slovenije;
- še posebej vabljeni vsi vodje folklornih skupin s Štajerske (otroških in odraslih), saj je to ena redkih priložnosti, da se natančno seznanite s plesnim izročilom domačega področja.

 


Kraj dogajanja:

Dijaški dom Tezno, Zolajeva ulica 13, Maribor

 

 

OKVIRNI URNIK:

 

Petek


16.00 do 17.00

Prihod udeležencev.

 

17.30 do 19.00
Mirko Ramovš
Praktično učenje plesov.

 

19.00
Večerja


20.00
Vesna Sever
Predstavitev pevskega izročila Štajerske in petje v praksi.

 

 

Sobota


8.00
Zajtrk


9.00 do 12.30
Mirko Ramovš
Praktično učenje plesov.

13.00
Kosilo


15.00 do 19.00
Mirko Ramovš
Praktično učenje plesov.

 

19.00
Večerja


20.00 do 21.30
dr. Bojan Knific
Okrogla miza o folklornih skupinah in predstavljanju plesnega izročila na odru (predstavitev problematike in voden pogovor z udeleženci seminarja).

 

 

Nedelja


8.00
Zajtrk


9.00 do 12.00
Mirko Ramovš
Praktično učenje plesov.

 

12.30
Kosilo

 


Kotizacija znaša 45 EUR (brez DVD-ja) ali 55 EUR (vključujoč DVD z videoposnetki plesov),
(DDV je vključen).

 

 

Stroški bivanja in prehrane:


Bivanje in prehrana (dva polna penziona) v dvoposteljnih / triposteljnih sobah znaša 52 EUR na osebo, (DDV je vključen). Stroške bivanja in prehrane boste poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico.

 

 

Rok prijave


Vaše prijave pričakujemo najkasneje do srede, 20. januarja 2010 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za nadaljevalni seminar/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več, kot imamo prostih mest, bomo sprejeli tiste, ki se bodo prijavili prej, sicer pa dodatnih obvestil ne bomo pošiljali.

 

 

Kaj morate še vedeti?


Prihod udeležencev je predviden v petek, 29. januarja, ob 16. uri.


S seboj ne pozabite prinesti naročilnic za pokritje stroškov bivanja in ustrezne obleke in obutve za ples.

 

Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nujno sporočite vsaj 3 dni pred začetkom seminarja na tel. št. 031/272-792, v nasprotnem primeru vam bomo prisiljeni zaračunati kotizacijo in celotne stroške bivanja.

 

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica