FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

PEVSKA DELAVNICA

     

Kraj izvedbe:

 

Beltinci, Kulturni dom

Termin:

 

od petka, 22. do nedelje, 24. julija 2016

Mentorji:

 

Jasna Žitnik

Cena:

 

60 EUR (DDV je vključen)

Rok prijave:
 

petek, 1. julij 2016

 

 

Folklorna dejavnost se pri spodbujanju pevskega in godčevskega udejstvovanja pogosto ujame v lastno past s tolmačenjem, da ljudsko izhaja iz ljudskega in se v ljudsko povrne. Do določene mere to seveda drži, vendar bi moralo prevladovati načelo, da je ljudska glasba le ena izmed mnogih glasbenih zvrsti, za katero veljajo določene zakonitosti in ki jo izvajamo na določen način. Od izvajalca namreč zahteva enako tehnično podkovanost, smisel za melodijo, harmonijo in ritem.

Vsebina in cilji

Na delavnici se bomo ukvarjali z večglasnim petjem v ljudskem izročilu, vlogami posameznih glasov v skupini, s skupinsko dinamiko in osnovami vokalne tehnike, usklajenostjo in odrskim nastopom. Posvetili se bomo tudi kombiniranju moških in ženskih glasov ter analizirali zven petja »od zunaj«. Notno gradivo, besedila in ostalo gradivo, ki ga bo pripravila mentorica, dobite na delavnici.


Seminar namenjamo:

vodjem pevcev pri folklornih skupinah;

vodjem pevskih skupin;

vodjem folklornih skupin;

članom pevskih in folklornih skupin;

zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah

vsem, ki jim je pevsko izročilo blizu.

O MENTORICI


Jasna Žitnik, je umetniška vodja in pevka v vokalni skupini Jazzva, glavna vokalistka skupine Selecto, hkrati pa sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami. Sodeluje tudi z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer poučuje osnove vokalne tehnike in večglasnega petja. Na svoji glasbeni poti se je srečala s številnimi glasbenimi stili. Svoje glasbeno znanje je na svoji več kot dvajsetletni glasbeni poti širila pri številnih pedagogih na najrazličnejših področjih - klasično, jazz, pop, zborovsko in ljudsko petje, prečna flavta, kompozicija in aranžiranje, dirigiranje in klavir. Kot pedagoginja, korepetitorka in pevka je Jasna sodelovala s številnimi sestavi: Komorni zbor RTVS, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, mednarodni komorni zbor Utopia & Reality in drugimi. Nenehno se izobražuje tako v petju, zborovodstvu, kot tudi v aranžiranju in pedagoškem delu, hkrati pa piše aranžmaje za a cappella skupine in se ukvarja z raziskovanjem različnih tradicionalnih vokalnih tehnik - od slovenskega ljudskega petja do severnjaškega yoika.

 

PREDVIDENI URNIK:

 


petek

16.00–17.00

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00–19.00

Uvodni pogovor in predstavitev delavnice.

 

19.30

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.30–19.00

Praktično delo

 

19.00

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.00

Zaključni pogovor.

 

15.00–18.00

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

KOTIZACIJA


Kotizacija znaša 60 evrov (DDV je vključen). Cena kotizacije ne vključuje bivanja in prehrane.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE (po želji in potrebi)


Stroški bivanja in prehrane (dva polna penziona) znašajo predvidoma 62 € na osebo (DDV je vključen) in jih boste lahko poravnali ob prihodu v grad Beltinci z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO


Prijavite se lahko preko elektronske prijavnice

 

Prijavnica

 

najkasneje do petka, 1. julija 2016.


Na podlagi vaše prijavnice bomo poslali predračun na naslov plačnika kotizacije navedenega v prijavnici, ki mora biti plačan pred pričetkom seminarja. Prijava je dokončna.

Stroške bivanja in prehrane pa poravnate neposredno v Beltincih, kot je navedeno zgoraj.

Število udeležencev seminarja bo omejeno, zato pohitite s prijavami. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. O morebitnih neupoštevanih prijavah, vas obvestimo.  V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili v prihodnji sezoni in vas o tem obvestili.

Potrditveno sporočilo o vaši uspešni prijavi boste na e-mail naslov, ki ga boste navedli ob prijavi, prejeli predvidoma v roku dveh dni od vaše uspešne prijave.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

 

Delo bo potekalo v prostorih kulturnega doma v Beltincih.

Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.

Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo v poznih popoldanskih urah v beltinskem parku potekalo državno srečanje odraslih folklornih skupin (1. del).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš
samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     

 

 

 

 

Prijavnica