FOLKLORNA DEJAVNOST

FOLKLORNI TABOR ZA ODRASLE 2008
Novo mesto, 25. do 27. 1. 2007

 

 

Folklorni tabori za odrasle so v petih letih postali priljubljeni, ustvarjalno vzdušje na njih pa spodbuja pripravo zanimivih programov v številnih folklornih skupinah. Na taboru, ki se ga je tokrat udeležilo rekordno število folklornikov (150), smo tokrat večjo pozornost namenili godcem, ob njih pa nismo pozabili ne na plesalce in ne na pevce.

 

Udeleženci tabora so bili razdeljeni v več skupin, za ustvarjalno delo v posameznih skupinah pa so skrbeli organizacijski vodje (sicer strokovni spremljevalci območnih srečanj: Nežka Lubej, Vasja Samec, Brane Šmid, Mojca Lepej in Neva Trampuš). Za dodatno strokovno pomoč pri oblikovanju programov so poskrbeli Mirko Ramovš, Branka Moškon in Adriana Gaberščik, pri pripravi glasbene spremljave pa so pomagali Mile Trampuš, Sašo Gale, Tomaž Rauch in Nina Vovk.

 

Delo na taboru je bilo ustvarjalno in je vsem sodelujočim prinašalo nove izzive. Tokrat so imele skupine nalogo, da ob tem, da so godci ustvarjali samostojno, pripravili program, v katerem je bil izpostavljen posamezen plesalec ali plesni par. Izbirali so med že vnaprej določenimi plesi in pesmimi, jih združili v celoto ter pri tem izpostavili bodisi najboljšega, najslabšega, drugačnega, zanimivega ... plesalca.

 

Poleg tega smo letošnje leto na taboru vsem vodjem ponudili priložnost, da se srečajo s strokovnimi spremljevalci srečanj folklornih skupin in se z njimi individualno pogovorijo o težavah, ki jih imajo pri pripravi novih programov ter jim ob tem ponudili možne rešitve. Ponudba je bila dobro sprejeta in mnogi so s tabora odhajali s prijetnimi občutki, da so rešili vsaj del težav, na katere naletijo pri pripravi novega programa.

 

Tabor se je zaključil z nedeljsko enourno produkcijo, na kateri so bili predstavljeni novi programi. Utrinke iz teh si poglejte na spodnjih fotografijah.

 

Fotografski utrinki

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Foto:
Janez Eržen
janez.erzen@jskd.si

Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

Razpis

 

 

 

Razpis