FOLKLORNA DEJAVNOST


RINGARAJA 2011
Državno srečanje otroških folklornih skupin
Laško, 28. maj 2011

 

V soboto, 28. 5. 2011, ob 16. uri se je v dvorani Kulturnega centra v Laškem predstavilo osem izbranih otroških folklornih skupin iz vse Slovenije. Program sta na podlagi ogledov sedmih regijskih srečanj, ki so v mesecu aprilu in maju potekali v Bohinju, Ribnici, Lendavi, Semiču, Cerkvenjaku, Rogaški slatini in Črnem Vrhu nad Idrijo, pripravili državni strokovni spremljevalki srečanj Petra Nograšek in Majda Nemanič. V sistemu selekcije je sodelovalo prek 200 otroških folklornih skupin iz Slovenije in zamejstva, ki so se območnih in regijskih srečanj udeležujejo s kratkimi 5 do 10 minut dolgimi programi.
Sočasno z RINGARAJA 2011 je JSKD v Laškem na Osnovni šoli Debro pripravil tudi enodnevni seminar, ki so ga vodili Mirko Ramovš, Simona Kralj, Saša Meglič, Mojca Lepej in Metka Knific. Na njem so se ukvarjali z iskanjem ustreznih načinov poustvarjanja otroškega plesnega in pevskega izročila ter izročila odraslih. Zaključili so ga s polurno produkcijo, na kateri se je predstavilo približno petdeset otrok in petdeset vodij otroških folklornih skupin

Iz spremne besede, namenjene Ringaraji 2011:
Srečanja otroških folklornih skupin so v zadnjih letih dokazala, da njihove vodje z izborom programov, ki ustrezajo obstoječim merilom kakovostnega poustvarjanja izročila, nimajo večjih težav. Programi otroških folklornih skupin vključujejo različne prvine izročila – predvsem tiste, ki so povezane z otroško igro, plesom in glasbo – dopolnjujejo pa jih vsebine, ki se navdihujejo v lokalnem izročilu ter novih iskanjih primernega in zanimivega.
Nastopi so enkrat bolj, drugič manj dodelani, čeprav je bilo zlasti letos v nekaterih regijah mogoče opaziti, da se je dvignila izvedbena raven poustvarjanja plesnega programa. Na podlagi spremljanja regijskih srečanj se zdi, kot da so težave z ustrezno obutvijo ali nastopanjem bosonogih folklornikov, ustreznim urejanjem pričesk ter solidno plesno in pevsko izvedbo, skoraj izginile. V letošnjem letu je bilo vsaj na regijski ravni mogoče opaziti vrsto prav zglednih izvedb, ki so dokazale, da imamo na Slovenskem veliko zelo dobrih otroških folklornih skupin.
Tako kot nikoli se tudi letos na Ringaraja ne predstavljajo vse, ki bi si to zaslužile, pomembno pa je, da se število skupin, ki so se kdaj udeležile državnega srečanja, vztrajno povečuje. Želel bi si, da bi jih kljub pomanjkljivostim, ki jih boste morda opazili, znali nagraditi z odobravanjem njihovega dela in z velikim aplavzom. Sam se tako njim kot drugim vodjem otroških folklornih skupin za trud in dosežke iskreno zahvaljujem in vam čestitam za plemenito delo, ki ga opravljate.

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost

PROGRAM RINGARAJA 2011:

1. Otroška folklorna skupina Osnovne šole Šentjernej
DREM, DREM, DREMALA, PA NIČ NI DELALA!
Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Maja M. Sintič

2. Otroška folklorna skupina Domžale
BINGALE, BONGALE TREBUH BOLI
Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Boža Bauer

3. Folklorna skupina Osnovne šole Janka Glazerja in vrtca Ruše
KAKO SE POLŽEKU MUDI
Vodji skupine in avtorici odrske postavitve: Anita Vavh in Simona Waldhütter

4. Otroška folklorna skupina Val, Osnovna šola Koper
KO SE ŠTIMAMO
Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Nina Luša

5. Otroška folklorna skupina Jurij in Marjetica, Osnovna šola ob Dravinji, Slovenske Konjice
POLŽKOVA NEVESTA
Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Katja Kranjc

6. Mladinska folklorna skupina Ajda, KD Jožeta Paplerja, Besnica
STARI MOŽ Z ŽENO V KOŠ
Vodja skupine in avtor odrske postavitve: Tadej Teran

7. Veseli Marki IV., Osnovna šola Beltinci
PRIPRAVE NA MAJOŠ
Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Jelka Breznik

8. Starejša otroška folklorna skupina Osnovne šole Dobrepolje
GARI! KEJ GARI?
Vodji skupine: Martina Prhaj in Majda Blatnik
Avtorica odrske postavitve: Martina Prhaj

 

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Fotografije s srečanja

 

seminar

 

Fotografije s srečanja

seminar