PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / DRŽAVNI GLASBENI PROJEKTU / OTROCI /POTUJOČA MUZIKA 2023

 

 POTUJOČA MUZIKA 2023

Koncert združenih izbranih gimnazijskih zborov Slovenije v počastitev Svetovnega dneva zborovske glasbe,

Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani,

sobota, 16. decembra 2023 ob 18.00 uri.

 

 IZBRANI ZBORI

 

DEKLIŠKI ZBORI

1. Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor je eden od pevskih sestavov, ki imajo na šoli že dolgoletno tradicijo. Pionirka in ustanoviteljica zborovstva na šoli je bila profesorica Joža Ambrož, ki je mladinski zbor od nastanka daljnega leta 1960 vodila dobrih 10 let, v nekaterih sezonah celo z več kot 80 pevci. V letih 1973/74 se je znotraj zbora razvil gimnazijski oktet z imenom Oktet Miloša Zidanška. Tudi tega je nadvse uspešno in z veliko ljubezni vodila profesorica Joža Ambrož. Pozneje je iz njega nastal vsem dobro znani Mariborski oktet. Naslednjih 20 let je zbor uspešno vodil profesor Tone Žuraj, z njim so pevci sodelovali na številnih nastopih doma in v tujini. Med letoma 1996 in 2000 je zbor vodila Valerija Vreča (takrat še Nemec) in se z njim odpravila na gostovanji tudi v Dijon in Pariz, potem pa se je zbor spremenil v manjšo komorno skupino, imenovano Afro zborček. To je v šolskem letu 2003/04 z velikim žarom vodil filozof Gorazd Andrejč. V šolskem letu 2005/06 je na gimnaziji zaživela Druga vokalna skupina; ustanovil jo je profesor Viljem Babič, skupina pa se je že naslednje leto spremenila v mešano zasedbo. Zadnjih nekaj let sta na šoli dekliška in mešana zasedba, ki poustvarjata a cappella domačo in svetovno zborovsko literaturo. Od tega šolskega leta je asistentka zborovodje Eva Hrastar.

Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

Viljem Babič in Eva Hrastar

Viljem Babič in Eva Hrastar

 

2. Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Zgodovina zborovskega udejstvovanja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor sega v leto 1945, ko je bil na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor ustanovljen Dekliški pevski zbor. V 77-letni zgodovini sta se na šoli večkrat izmenjali mešana in dekliška zasedba, od leta 2020 pa delujeta obe. V obdobju največjih tekmovalnih uspehov je Dekliški pevski zbor MKUD Herbert Svetel dobil laskavi naziv zlate Mariborčanke. V septembru 2022 se je aktualna zasedba Dekliškega pevskega zbora udeležila 16. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Riminiju in osvojila dve zlati priznanji. Posnetki virtualnega zbora, ustvarjeni med šolanjem na daljavo, so bili leta 2021 uporabljeni na dogodkih v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Peter Novak Smolič

Peter Novak Smolič

 

3. DPZ GCC – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (DPZ GCC) je od zdaj delujočih pevskih zasedb na šoli najstarejša pevska dejavnost. V tej obliki dekliški pevski zbor deluje že od leta 1971. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Boris Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, Vlado Modic, mag. Vid Marcen, dr. Dragica Žvar in Metka Jagodič Pogačar. Zborovsko dejavnost je leta 1995 prevzela Barbara Arlič Kerstein, ki vodi dekliški Nonet GCC. Od leta 2012 dekliški zbor vodi David Preložnik. Zbor ima postavljeno zborovsko piramido, saj pevke najprej pojejo v zboru 1. letnika, da se naučijo temeljev vokalne tehnike in zborovstva. Vsako šolsko leto tako v obeh zborih ljubiteljsko prepeva več kot 70 deklet. Zbor vsako šolsko leto načrtuje številne koncerte in je eden izmed aktivnih ustvarjalcev na odrih knežjega mesta. Številna visoka priznanja in posebne nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih DPZ GCC uvrščajo h kakovostnejšim sestavom šolskih zborov v Sloveniji in Evropi.
DPZ GCC si v zadnjih letih šteje v veliko čast, da lahko sodeluje s slovenskimi skladatelji (Ambrož Čopi, Andrej Makor, Tadeja Vulc, Jakob Jež, Marijan Dovič, Leon Firšt, itd). Zbor, ki je ena izmed obšolskih dejavnosti in je tudi najštevilčnejša, skrbi za osebnostni razvoj dijakov ter za razvoj kulturno-umetnostne vzgoje; vse to pa na GCC nima svojega mesta le v teoriji, ampak se praktično izraža v vsakdanjem utripu vzgojno-izobraževalnega zavoda. Vsak »GCC-kulturni dogodek« pripomore k utrjevanju statusa kulture v šolskem in lokalnem prostoru ter naziva kulturna šola, ki ga je GCC podelil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

DPZ GCC – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik

DPZ GCC – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik

David Preložnik

David Preložnik

 

4. Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj deluje pod vodstvom prof. Erika Šmida in je v zadnjih letih kakovostno napredoval med najboljše slovenske mladinske zbore, o čemer pričajo priznanja s tekmovanj doma in v tujini. V svojem 20-letnem delovanju je zbor prejel več kot 20 zlatih priznanj in gostoval v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Hrvaškem, v Južni Koreji, Španiji, na Češkem in v Veliki Britaniji. Zadnja uspeha zbora sta osvojeno zlato odličje na mednarodnem zborovskem tekmovanju Bratislava Spring Music Festival 2023 ter zlato priznanje z odliko na Regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov 2023. Zbor odlikujejo homogen zborovski zvok, dovršene interpretacije in repertoarna raznovrstnost – posega namreč po številnih glasbenih zvrsteh in žanrih, vse od klasične glasbe in izvirnih ljudskih pesmi do vokalnega popa.

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid

Erik Šmid

Erik Šmid


MEŠANI MLADINSKI ZBORI

1. Mladinski pevski zbor Škofijske gimnazije A. M. Slomška Maribor, zb. Špela Drašler, Martina Ješovnik

Trenutni Mešani pevski zbor Škofijske gimnazije A. M. Slomška Maribor sestavlja 23 pevcev in pevk iz vseh letnikov gimnazije. Na vsakotedenskih dvournih vajah pod vodstvom zborovodkinj Špele Drašler in Martine Ješovnik se pripravljajo za različne dogodke, ki so v letnem načrtu, od koncertov, revij, svetih maš, raznih festivalov, zaključnih prireditev in za preostale priložnostne nastope. Njihov cilj je s prepevanjem ustvarjati vezi med seboj in tudi z vsemi, ki jim lahko s svojim talentom s pesmijo prinesejo kanček dobrega v vsakdan.

Mladinski pevski zbor Škofijske gimnazije A. M. Slomška Maribor, zb. Špela Drašler, Martina Ješovnik

Mladinski pevski zbor Škofijske gimnazije A. M. Slomška Maribor, zb. Špela Drašler, Martina Ješovnik

Špela Drašler

Špela Drašler

Martina Ješovnik

Martina Ješovnik

 

2. Pevski zbor Gimnazije Murska Sobota, zb. Tomi Bušinoski

Pevski zbor Gimnazije Murska Sobota nima dolge tradicije. Deloval je z več prekinitvami in v različnih sestavih in šele leta 2021 začel bolj stalno delovati in ustvarjati glasbeno pot. Nastopal je na šolskih prireditvah in se predstavil tudi zunaj šole. Sodeloval je ob različnih priložnostih, kot so proslave, šolski koncerti, navdihujoči dogodki, kot sta bila mednarodni projekt Youth Together ali sodelovanje z Vladom Kreslinom, ali skupni koncerti z MePZ Štefana Kovača. Z daljšim programom se je zbor prvič samostojno predstavil leta 2022 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Člani zbora krepijo svoje pevsko znanje in napredek na rednih vajah v šoli in intenzivnih vajah. V letu 2022 so se udeležili delavnic pod vodstvom tujega dirigenta v organizaciji JSKD. To je bila priložnost za pridobivanje novega znanja in izkušenj v razvoju pevskega talenta. Zbor ima 16 članov. Z zborovodjem Tomijem Bušinoskim si prizadevajo za vztrajno rast in raziskovanje v umetnosti petja.

Pevski zbor Gimnazije Murska Sobota, zb. Tomi Bušinoski

Pevski zbor Gimnazije Murska Sobota, zb. Tomi Bušinoski

Tomi Bušinoski

Tomi Bušinoski

 

3. Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Zgodovina zborovskega udejstvovanja na Konservatoriju Maribor sega v leto 1945, ko je bil na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor ustanovljen Dekliški pevski zbor. Od leta 2017 zbor deluje pod vodstvom Petra Novaka Smoliča. V zadnjem obdobju zbor pogosto sodeluje pri izvedbi vokalno-instrumentalnih del. S Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor je koncertiral leta 2012 v sklopu Evropske prestolnice kulture Maribor, leta 2015 ob 70-letnici Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter septembra 2019, ko so v sklopu čezmejnega projekta z glasbeno šolo iz Varaždina izvedli Carmino Burano Carla Orffa. Z Brass Bandom Slovenija so leta 2018 obeležili dan Evrope, leta 2022 pa 90-letnico skladatelja Johna Williamsa. S Komornim orkestrom univerze v Vilni so leta 2010 na festivalu Lent izvedli Rheinbergerjevo Stabat Mater. Posnetki virtualnega zbora, ustvarjeni med šolanjem na daljavo, so bili leta 2021 uporabljeni na dogodkih v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, zb. Peter Novak Smolič

Peter Novak Smolič

Peter Novak Smolič

 

4. Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Dejan Jerončič

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice je letos začel svojo 11. zaporedno sezono pod vodstvom prof. Dejana Jerončiča in prof. Simone Rožman Strnad. V letih svojega delovanja so pripravili različne priložnostne nastope za Gimnazijo Brežice in zunaj nje, sodelovali na območnih revijah mladinskih pevskih zborov, zadnji dve leti pa tudi na festivalu srednješolskih zborov v Celju. Svojo pevsko sezono vsako leto strnejo s samostojnim letnim koncertom v Viteški dvorani brežiškega gradu. V rednem programu zbora so tudi dvodnevne intenzivne vaje, ki ponujajo poleg petja tudi vrsto družabnih aktivnosti.
V preteklem šolskem letu so se udeležili dveh pevskih delavnic pod vodstvom zborovskih dirigentov iz Nizozemske in Francije ter pri tem soustvarjali skupaj s pevci iz Gimnazije Murska Sobota, Prve gimnazije Maribor in Mešanim pevskim zborom Veter iz Ljubljane. Ti so bili gosti tudi na njihovem lanskem koncertu, ko je zbor praznoval 10 let delovanja. V ta namen so pripravili dva različna koncerta in k sodelovanju povabili tudi vse nekdanje pevce. Literatura, ki jo prepevajo, je vedno skrbno in primerno izbrana glede na zasedbo, zlasti zaradi manjšega števila fantovskih glasov.
Zbor Gimnazije Brežice je zelo povezana in družabna ekipa, v kar se lahko prepričate tudi, če obiščete njihovo stran na Instagramu, na kateri redno objavljajo svoje dogodivščine.
Lahko pa jih preprosto obiščete vsak četrtek na vajah ali pa jim prisluhnete na letnem koncertu konec maja v prečudoviti Viteški dvorani.

Mešani mladinski pevski  zbor Gimnazije Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Dejan Jerončič

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Dejan Jerončič

Simona Rožman Strnad

Simona Rožman Strnad

Dejan Jerončič

Dejan Jerončič

 

5. Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, katerega začetki segajo v 2. polovico 19. stoletja, je leta 1945 znova obudil legendarni zborovodja Egon Kunej. Od leta 2009 ga vodi Tomaž Marčič, z njim pa je dosegel številne uspehe na domačih in tujih odrih, med njimi štiri zlata priznanja na državnem tekmovanju v Zagorju, zlati priznanji na mednarodnih tekmovanjih v Tuheljskih toplicah na Hrvaškem in v Bad Ischlu v Avstriji ter zlata priznanja in 1. mesta na tekmovanjih v Bad Krozingenu v Nemčiji, v Palmanovi v Italiji in Pragi na Češkem. Poleg številnih nastopov zbor vsako leto pripravi najmanj dva celovečerna programa, uspešno sodeluje z drugimi zasedbami (Simfonični orkester GŠ Celje, Trio Eroika, skupina Nude, skupina Mi2) in se predstavlja na gostovanjih v tujini (Nemčija, Srbija, Madžarska). Med drugim je zbor v zadnjih letih sodeloval pri izvedbah oratorija Jožeta Trošta Blaženi Anton Martin Slomšek ter pri praizvedbi in ponovitvah kantate Tadeje Vulc Rojstvo luči.

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič

Tomaž Marčič

Tomaž Marčič

 

6. Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik

Prepevanje v pevskem zboru ima na Šolskem centru Celje že več kot 40-letno tradicijo. Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje je bil ustanovljen leta 1976 in vsako leto v njem prepeva več kot 50 dijakov, ki prihajajo z vseh šol Centra.
Zbor vsako leto pripravi koncerte za domače občinstvo, sodeluje pa tudi na številnih državnih in mednarodnih zborovskih festivalih ter srečanjih. Velika vnema in želja po kakovostnem petju je pevcem in zborovodjem na teh tekmovanjih prinesla veliko priznanj. Zbor je gostoval že na številnih festivalih v tujini: v Italiji, na Češkem, Belgiji, Turčiji, na Malti, Nemčiji ter Španiji ter prejemal visoka srebrna in zlata priznanja. Vodenje zbora je leta 2022 prevzel Matevž Pušnik.

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik

Matevž Pušnik

Matevž Pušnik

 

7. Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu, Blaž Podobnik

Mešani mladinski pevski zbor je začel delovati z ustanovitvijo Gimnazije Želimlje leta 1991. Slovensko pesem so ponesli tudi v tujino: na Poljsko, v Italijo, na avstrijsko Koroško in v Srbijo. V sklopu dobrodelnih koncertov Slomškove ustanove so že nastopili na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. Večkrat so sodelovali na Reviji mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju ob Savi in osvojili zlato plaketo.
Zadnjih nekaj let sta na gimnaziji ločeno delovala dekliški pevski zbor in fantovska vokalna skupina. Prav projekt Potujoča muzika je prednje spet postavil izziv, da združijo dekliške in fantovske glasove.

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu, Blaž Podobnik

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu, Blaž Podobnik

Polona Stegu

Polona Stegu

Blaž Podobnik

Blaž Podobnik

 

8. Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana, zb. Tereza Podlogar

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kakovost zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini. Skladno z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. in 21. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, prireditvah in proslavah ter na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Mešani mladinski pevski  zbor Veter Ljubljana, zb. Tereza Podlogar

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana, zb. Tereza Podlogar

Tereza Podlogar

Tereza Podlogar

 

 

 

 

 

 

 

 

dirigenti

 

V sodelovanju z:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potujoča muzika 2019

Potujoča muzika 2017

Potujoča muzika 2015

Potujoča muzika 2013

Potujoča muzika 2011