PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / ZBOROVSKA GLASBA / ZVOK MOJIH ROK

Zvok mojih rok

 

ZVOK MOJIH ROK 2022
2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje
Maribor, Unionska dvorana, 26.–27. maja 2022

 

IZBRANI UDELEŽENCI

 

Umetniški svet v sestavi Martina Batič, Stojan Kuret, Marko Vatovec in Sebastjan Vrhovnik, je 28. februarja 2022 na tekmovanje izbral naslednje kandidate (po imenskem abecednem redu):

Kristina Bogataj

 

Kristina Bogataj (1990) je vsestranska glasbenica, ki živi in deluje v Helsinkih. Kot zborovska dirigentka sodeluje z nekaterimi najvidnejšimi finskimi vokalnimi sestavi: Tapiola choir, EMO Ensemble, Lyran, Lyckokatter. Sodeluje tudi pri različnih projektih, koncertira kot gostujoča dirigentka, pripravlja operne zbore (npr. Rigoletto, Norma), jeseni 2021 pa je debitirala tudi kot operna dirigentka. Aktivna je še kot pevka, čembalistka, interdisciplinarna umetnica in glasbena pedagoginja.Kristina Bogataj je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani (2017) in akademiji Sibelius v Helsinkih (2021) ter tam opravila tudi kvalifikacijske izpite iz solopetja in klavirja. Poleg rednih umetniških zadolžitev izkušnje in stike s kolegi redno obnavlja na masterklasih in tekmovanjih.

 

Lovro Frelih

 

Lovro Frelih (1988) je zborovodja, džezovski pianist in pedagog. Po začetnih dirigentskih tečajih pri Borutu Smrekarju je nadaljeval izobraževanje na mojstrskih tečajih pri slovenskih in tujih dirigentih (Tomaž Faganel, Uroš Lajovic, Steffen Schreyer, Georg Grün, Gary Graden, Sigvarts Klava, Adrian van der Spoel, Frieder Bernius, Krastin Nastev in Sergei Pavlov). Vodil je več zborov in z njimi prejel priznanja doma in v tujini. Ti so bili APZ Alojzij Mav, Komorni moški zbor Celje, Domžalski komorni zbor, Komorni zbor Ipavska in UPZ Emil Adamič. Trenutno vodi Ženski pevski zbor Petrol in Komorni pevski zbor Mysterium Kranj. 

 

Uroš Jurgec

 

Uroš Jurgec (1993) se je za solopetje šolal pri prof. Davorju Mikuliću. Leta 2012 je odšel v Maribor, na Oddelek za glasbo PeF MB. Svoje pevsko znanje je širil na KGB MB pri prof. Alenki Češarek Krnjak in postal pevec APZ Maribor ter leta 2019 asistent dirigentke.

Leta 2016 je prejel listino za pomembne kulturne dosežke Univerze v Mariboru. Isto leto je prevzel mesto zborovodje MePZ Rosika, leta 2018 pa pri Koroškem akademskem pevskem zboru Mohorjan. Z njim je novembra 2018 na tekmovanju Praga Cantat prejel posebno dirigentsko priznanje žirije in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. V sezoni 2018/2019 je uspešno vodil Dekliški pevski zbor Aglaja. Z njim je zmagal na regijskih Sozvočenjih od Celja do Koroške in nastopil na sklepnem koncertu Sozvočenj v Slovenski filharmoniji. Redno se udeležuje dirigentskih seminarjev in poglablja svoje znanje.

Neža Križnar

 

Neža Križnar (1997) je maturirala na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in tam sodelovala v Godalnem orkestru in Dekliškem zboru Zavoda sv. Stanislava. Študij je nadaljevala na Oddelku za glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani in ga leta 2021 zaključila z magistrskim koncertom pod mentorstvom Sebastjana Vrhovnika. Pevsko se je in se še udejstvuje v različnih zborih, tudi v KZ Megaron, v katerem deluje kot korepetitorka in asistentka dirigenta. Od leta 2016 sodeluje pri vodenju glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava in organizaciji Slovenskega otroškega zbora. V sezoni 2019/2020 je pri projektu OPZ Glasbene Matice Afriški živalski raj sodelovala kot asistentka dirigentke. Leta 2019 je prevzela vodenje Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka. Leta 2021 je na 2. mednarodnem tekmovanju za dirigente mladinskih zborov Aegis Carminis dosegla 2. mesto in dobila posebno nagrado za dober pedagoški pristop.

Klara Maljuga

 

Klara Maljuga (1993) je na svoje dirigentske spretnosti prvič opozorila s prebojem v polfinale na Tekmovanju mladih zborovodij Mateja Hubada v Ljubljani leta 2016. Leta 2019 je s posebno pohvalo zaključila študij zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom doc. Sebastjana Vrhovnika. MeKZ Ljubljanski madrigalisti vodi že četrto sezono in prav zanje je oblikovala spored Blagor družinam, ki je bil na regijskih Sozvočenjih 2020 nagrajen za najbolje oblikovani spored osrednjeslovenske regije. Svoje znanje redno nadgrajuje z udeleževanjem na državnih in mednarodnih seminarjih za zborovske dirigente (mentorji so Ragnar Rasmussen, Urša Lah, Gary Graden, Martina Batič …). Vedoželjno se, kolikor ji dopušča čas, vključuje v aktivnosti državnega in mednarodnega zborovskega dogajanja.

Matevž Pušnik

 

Matevž Pušnik prihaja iz male vasice na Kozjanskem. Svoje glasbeno šolanje je začel v GŠ skladateljev Ipavcev Šentjur, šolanje nadaljeval na I. gimnaziji v Celju ter se nato vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Trenutno je zborovodja šestih vokalnih sestavov: MoPZ Anton Bezenšek Frankolovo, Oktet Podoglarji Celje, MoPZ Kozjanski park Kozje, MePZ Zarja Šentvid pri Planini, MePZ Orfej Celje in MoPZ Gotovlje. Z zbori se je udeležil več tekmovanj in prejel različna priznanja. Leta 2019 je na Regijskem tekmovanju z MoPZ Frankolovo in MePZ Zarja prejel več nagrad, med drugim tudi nagrado za obetavnega mladega zborovodjo. V septembru leta 2021 je sodeloval tudi na koncertu »In je krog« APZ-ja Maribor, kamor je bil povabljen kot sprejeti udeleženec odpadlega tekmovanja Zvok mojih rok 2020. Svoje znanje redno nadgrajuje na različnih seminarjih priznanih zborovskih dirigentov.

Kristina Štemberger

 

Kristina Štemberger (1993) je končala magistrski študij Glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Vatovca. V letu 2018 je z OPZ OŠ Alojzija Šuštarja na državnem tekmovanju v Zagorju prejela zlato plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe sodobnega skladatelja (Peter Šavli: Tri uganke). Leta 2019 so izvedli muzikal skladatelja Tineta Beca, Žlobudrave bolhe. Istega leta je na 1. mednarodnem tekmovanju Aegis carminis v kategoriji dirigentov mladinskih zborov dosegla 2. mesto in prejela priznanje za obetavnega mladega zborovodjo. Ima veliko zborovskih izkušenj, ki si jih je pridobila z vodenjem različnih vokalnih sestavov. Trenutno vodi Komorni zbor Šutna. Redno se izobražuje na pianističnih seminarjih, zborovodskih tečajih, na področju glasbene pedagogike in solopetja. Kot pianistka je v letih 2017 in 2018 na Mednarodnem tekmovanju klavirja v Nišu osvojila 1. nagrado.

Tom Varl

 

Tom Varl (1998) je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz kompozicije, trenutno pa končuje dodiplomski študij zborovskega dirigiranja v razredu prof. Sebastjana Vrhovnika. Svoje znanje si je pol leta bogatil pri prof. Josepu Vila i Casañasu na Barcelonski glasbeni akademiji ESMUC. Obiskuje tudi 4. letnik petja na KGBL. Kot tekmovalec je leta 2019 na dirigentskem tekmovanju Aegis Carminis dosegel 4., lani pa 1. mesto in bil tudi polfinalist na mednarodnem tekmovanju Romano Gandolfi v Italiji. Vodi fantovsko Vokalno skupino Ivana Cankarja, s katero je leta 2018 na Reviji Zagorje ob Savi prejel zlato priznanje in priznanje za najobetavnejšega dirigenta. Vodi tudi MePZ Rakovnik, Mladinsko VS Glasbenega centra Edgarja Willemsa v Ljubljani in je korepetitor baleta na KGBL. V sezoni 2020/2021 je bil asistent dirigenta pri Zboru Slovenske filharmonije. Vsa leta svojega izobraževanja je pel pri Komornem zboru KGBL in bil dve leti asistent dirigenta.

Lara Willewaldt

 

Lara Willewaldt (1998) se je v 2. letniku na KGBL pridružila Komornemu zboru KGBL pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki jo je prvi navdušil za tovrstno ustvarjanje glasbe. Zdaj obiskuje 1. letnik magisterija pri prof. Vatovcu. Od leta 2018 vodi več zborov: MPZ Na_Vdih v Radovljici, Pegius pravne fakultete v Ljubljani in moški zbor Triglav Lesce-Bled. Je asistentka pri KZ KGBL. Z APZ UP je leta 2019 kot zborovodkinja na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov prejela zlato plaketo z odliko, 1. mesto, dve posebni priznanji za izvedbe in priznanje za obetavno zborovodkinjo. V študijskem letu 2020/2021 se je na izmenjavi zborovsko in orkestrsko izpopolnjevala v Baskiji (prof. Basilio Astúlez in Arturo Tamayo); kot pevka je sodelovala v zborih KUP in Vocalia Taldea, z zadnjim in z OPZ Kantika Korala pa tudi kot dirigentka. Poje v zborih AG. V dirigiranju se je izpopolnjevala pri Petri Grassi, Tomislavu Fačiniju in Marisu Sirmaisu.

Barbara Barać

 

ODPOVED
Barbara Barać (1996) je hkrati s študijem klavirja na Umetniški gimnaziji Koper pri mag. Aleksandri Alavanji Drucker obiskovala tudi ure solopetja pri prof. Tanji Grlica na Glasbeni šoli Koper. Po maturi se je odločila za nadaljevanje v smeri študija zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Letos bo končala prvo stopnjo v razredu red. prof. Marka Vatovca. 
Kot zboristka je prepevala v kar nekaj zborih, zborovodske izkušnje pa si je pridobivala kot pevka ali korepetitorka tudi v več kakovostnih zasedbah, med drugim v APZ UP, MePZ Obala, DePZ Glasbene šole Koper, KZ Ave, APZ Tone Tomšič, zborih akademije in v Mariborskem koncertnem zboru (vključujoč asistenco in korepetiranje). Svoje znanje si izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah z mentorji, kot so Maja Cilenšek, Maris Sirmais, Stojan Kuret, Sebastjan Vrhovnik, Tomislav Fačini in drugi.
Trenutno se giblje bolj v pevskih in skladateljskih vodah. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o tekmovanju

razpis tekmovanja

izbrani kandidati

demonstratorski zbori

žirija

note

note

note

note

 

programska knjižica

programska knjižica
(datoteka pdf)