GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / LINHARTOVO SREČANJE

58. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2019
Kulturni dom Postojna, 26. - 28. september 2019

 

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
Art Spiegelman: MAUS

mentorstvo in koreografija: Sebastjan Starič
režija: Domen Šuman
dramaturgija: Maja Pongrac
scenografija: Gašper Bohinec in Domen Šuman
kostumografija: Nina Šulin
oblikovanje svetlobe: Gašper Bohinec
ton: Žiga Miholič
luč: Rene Mlinarič
izbor glasbe: Maja Pongrac in Domen Šuman
lektorica: Metka Damjan.
producentka in vodja Gledališke šole Prve gimnazije Maribor: Tjaša Klanjšček
igrajo:
Kaja Bastič, Nika Čelan, Blažka Javornik, Davo­rin Juhart, Veronika Kukovec, Aljoša Nežmah, Julija Plemenitaš Potočnik in Jakob Podjavoršek.
Predstava traja 50 min in nima odmora.

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor vstopa že v tretje desetletje kontinuiranega in kako­vostnega delovanja. Skozi štiriletno gledališko izobraževanje ponudi mladim ustvarjalcem vpogled v različne odrske izraze in gledališke forme, od giba in govora do igre z lutko ter alternativnega in snovanega gledališča. Srednje­šolci se tako izobražujejo v kompleksno zasno­vanem programu, ki jih ne pripravlja zgolj na morebitno profesionalno kariero, temveč vzgaja gledališko osveščene in razgledane gledalce. Skozi kreativen proces mladi spoznavajo vse segmente gledališkega dela: scenografijo, oblikovanje svetlobe in zvoka, osnove režije in dramaturgije, masko, kostumografijo … Klasične igralske tehnike in forme, ki jih mladi gledališčniki poglabljajo, se prepletajo s sodob­nimi pristopi. Za svoje delo so prejeli številne nagrade in priznanja tako doma kot v tujini. So redni udeleženci domačih in mednarodnih ljubiteljskih gledaliških festivalov.

 

V stripu Maus je Art svojemu očetu Vladku namenil soj svetlobe in skupaj z njim za kratek čas osvetlil v nevednost zavito preteklost Tisto, o kateri govorimo po tiho in katere rana se še danes zdi preveč sveža za dotik. Pa je to res tema preteklosti? Morda je tako grenka ravno zato, ker ne živi samo v »nekoč«, ampak se brezobzirno zliva tudi v sedanjost. Holokavst kar naprej zaznamuje. Iz generacije v generacijo, ljudi za ljudmi. Čeprav se mu s časom vedno bolj oddaljujemo, se njegovi vzorci ponavljajo v mnogih svetovnih konfliktih. V znamenitem biografskem stripu nam avtor postavi resnico pred oči in ista drznost se prenese tudi na gledališki oder.
Eins, zwei, drei, vier. Pazi se mišelovke!


email tjasa@pgmb.si
 Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

 

 

e-prijavnica

 

 

programska knjižica

programska knjižica (1.5 MB, pdf)