GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / LINHARTOVO SREČANJE

58. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2019
Kulturni dom Postojna, 26. - 28. september 2019

 

MEDIJSKO SREDIŠČE

 

58. LINHARTOVO SREČANJE
Kulturni dom Postojna, 26. – 28. september

MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI
GRE ŠENTJAKOBSKEMU GLEDALIŠČU LJUBLJANA ZA DVANAJST JEZNIH MOŽ

PostojnaV soboto, 28. septembra, se je v Postojni končalo 58. Linhartovo srečanje, ki je postreglo z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2018/2019. Matička za najboljšo predstavo v celoti je strokovna žirija v sestavi Ana Perne, Jure Novak in Janez Škof podelila sijajni predstavi Dvanajst jeznih mož v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana, iz iste predstave pa je tudi matiček za moško vlogo, ki si ga je priigral Bojan Vister za vlogo porotnika.
Žirija je podelila še matička za odrsko norost ali blaznost igre, ki ga je prisodila predstavi Blaznost igre, in matička za preboj pete stene, ki ga je prejel Anže Zupanc za vlogo v prav tej predstavi.
Podeljeni sta bili še dve posebni priznanji, za moško vlogo ga je prejel Klemen Langus za upodobitev Vladimirja v predstavi Čakajoč Godota, posebno priznanje za žensko vlogo pa je šlo v roke Anke Eržen za vlogo Marthe Brewster v predstavi Arzenik in stare čipke.  

58. Linhartovo srečanje, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Občino Postojna, je znova pokazalo vrhunskost našega ljubiteljskega gledališča, saj je sedem predstav, kolikor se jih je izmed 111 prijavljenih uvrstilo na zaključno srečanje, strokovni žiriji povzročilo obilico sladkih skrbi in dvomov, koga nagraditi s festivalskimi nagradami matiček.
Navdušenja ni skrivala niti zvesta publika Linhartovega srečanja, ki je na vseh predstavah dodobra napolnila dvorano Kulturnega doma Postojna, pri čemer ni skoparila z bučnimi aplavzi, s katerimi je nagrajevala in spodbujala igralce na odru.

Predstave je spremljala tudi stroga in zahtevna strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Ana Perne, gledališki režiser Jure Novak in igralec Janez Škof, še preden pa so se po koncu zadnje tekmovalne predstave umaknili iz dvorane, da bi se lahko v miru odločili o nagrajencih, so namignili, da jih čaka res težko delo. Da odločitev ne bo enostavna, je dala vedeti že državna selektorica Ana Ruter, ki je izmed dvajsetih predstav, ki so prišle skozi sito regijskih srečanj, izbrala sedem tekmovalnih in o njih zapisala: »Skupine kažejo do svojega dela resen, premišljen in ambiciozen pristop in ne podcenjujejo gledališkega občinstva. S svojimi predstavami želijo gledalcem predati močno sporočilo in vrhunski estetski odrski užitek.«

Za prestižne nagrade, najpomembnejše na področju ljubiteljskega gledališča v Sloveniji, so se potegovale predstave, za katere je Ana Ruter dejala, da jih odlikuje predvsem dvoje: veliko število sijajnih igralskih kreacij ter izčiščena in estetska vizualna podoba predstav, prav vse pa delujejo izjemno celovito:

Samuel Beckett: ČAKAJOČ GODOTA (Gledališče 2B, Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica)

Joseph Kesselring: ARZENIK IN STARE ČIPKE (Teater JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice)

Nebojša Pop Tasić: BLAZNOST IGRE (Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin)

Arthur Kopit: BABJI PARLAMENT (Gledališka šola ONinME, Ljutomer)

Reginald Rose: DVANAJST JEZNIH MOŽ (Šentjakobsko gledališče Ljubljana)

Samuel Beckett: IGRA (Studio A, KD Slovenj Gradec)

Nuša Komplet Peperko: KAJ BI, CHE BI? (Umetnost v gibanju, Hiša kulture Celje)

 

Letošnji izbor odlikuje tudi pester nabor tekstov in njihova žanrska raznolikost, saj smo lahko videli tako drame kot komedije, poleg klasičnih tekstov pa tudi dela sodobnih slovenskih avtorjev.

Strokovna žirija je iz šopka imenitnih in celovitih predstav kot najboljšo prepoznala Dvanajst jeznih mož Reginalda Rosea v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana, ki si je s tem prislužilo matička za najboljšo predstavo v celoti. Žirija je prepričana, da gre za predstavo, ki odločno zabrisuje meje med ljubiteljskim in profesionalnim in si poleg matička zasluži tudi vso pozornost javnosti. Isti predstavi gre tudi matiček za moško vlogo, ki si ga je priigral Bojan Vister za vlogo porotnika. Verjetnost, s katero v njem celo predstavo brbota sovraštvo, otipljivost njegovega obupa in kolaps ob porazu predstavljajo elemente celostnega umetniškega izraza v oblikovanju odlične vloge, je sklenila žirija.
Žirija je podelila še dva matička: za odrsko norost ali blaznost igre ga je prisodila predstavi Blaznost igre, ki jo je na oder postavila skupina Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin, Anže Zupanc pa je dobil posebnega matička za preboj pete stene za vlogo v prav tej predstavi.
Podeljeni sta bili še dve posebni priznanji, za moško vlogo ga je prejel Klemen Langus za  upodobitev Vladimirja v predstavi Čakajoč Godota v izvedbi Gledališča 2B, Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica, posebno priznanje za žensko vlogo pa je šlo v roke Anke Eržen za vlogo Marthe Brewster v predstavi Arzenik in stare čipke, ki jo je uprizorila skupina Teater JJ, Kulturno društvo Janez Jalen Notranje Gorice.

Podelitev matičkov predstavlja vrhunec ljubiteljske gledališke sezone, letošnje so na slovesnosti ob zaključku festivala v roke nagrajencev izročili žiranti Ana Perne, Jure Novak in Janez Škof, matička za najboljšo predstavo v celoti pa je izročil župan Občine Postojna Igor Marentič.

Kot je povedal predsednik žirije Janez Škof, je ta festival nekaj posebnega, saj se na njem tri dni družijo tako tisti, ki gledajo, kot tisti, ki delajo. »Gledališče ni tekmovanje, vsak izraz čustev in pogledov na svet je unikaten. Odločitev je bila težka, težka, a vendar lahka. Navdušeni smo nad bero letošnje sezone ljubiteljskega gledališča, saj je dala izjemne predstave, ki smo jih videli na tem festivalu. Glede na omejitve nagrad, ki jih postavlja organizator, smo podelili štiri matičke in dve posebni priznanji. Očarani smo nad ustvarjalnostjo in pogumom ljudi, tako starih kot mladih, ki sploh še verjamejo v gledališče,« je povedal Škof kot predsednik strokovne žirije, kot gledalec pa je dodal: »Presenečen sem, kako dobre so bile predstave, kako z lahkoto jih je bilo gledati in kako mi je vsaka dala nekaj čisto svojega.«

Dodatne informacije:
Matjaž Šmalc, direktor festivala
e-pošta: matjaz.smalc@jskd.si
Tel: 041 736 342

 

* * * * * * * *

58. LINHARTOVO SREČANJE
Kulturni dom Postojna, 26. september

ŽE PRVE PREDSTAVE 58. LINHARTOVEGA SREČANJA NAVDUŠILE ZAHTEVNO OBČINSTVO IN STROKOVNO ŽIRIJO

Postojna – V četrtek, 26. septembra, se je v Postojni začelo 58. Linhartovo srečanje, na katerem se predstavlja izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih v sezoni 2018/2019. Uvod v tridnevno festivalsko dogajanje je postregel s tremi predstavami, na večerni slovesni otvoritvi srečanja pa je direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik podelil Linhartovo plaketo in tri Linhartove listine zaslužnim ustvarjalcem v ljubiteljskem gledališču.

58. Linhartovo srečanje, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z občino Postojna, poteka v Kulturnem domu Postojna. Kulture vajeno občinstvo je dvorano napolnilo že na prvih uprizoritvah, še posebej pa na svečani otvoritvi s podelitvijo priznanj ljubiteljskim gledališkim ustvarjalcem.

Za uvod se je s klasiko Samuela Becketta Čakajoč Godota predstavila skupina Gledališča 2B iz Bohinjske Bistrice in otvorila tekmovalni program. Gre za kultno zgodbo o čakanju, ki odpira zahtevna bivanjska vprašanja, pod režijsko taktirko Nika Kranjca pa se je pet igralcev gledališča, ki posebno pozornost namenja celotni scenski, kostumski, svetlobni in glasbeni opremi, uspešno spoprijelo s to (anti)dramo absurda.

Popoldan se je začel s smehom, saj je Teater JJ, KD Janez Jalen iz Notranjih Goric odigral  komedijo Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa. Skupina se je že večkrat uvrstila v zaključni program Linhartovega srečanja, prejeli pa so tudi že nekaj matičkov. Njihov tokratni izziv je bilo starejše besedilo, ki se je izkazalo v svoji aktualnosti, saj z dobro mero črnega humorja preigrava večne teme ljubezni, hrepenenja, zločina, zvestobe, pokvarjenosti. Pod režijskim vodstvom Gojmirja Lešnjaka Gojca bizarna normalizacija umora napeljuje k razmisleku o svetosti življenja in sodobnih vrednotah.

V večerni predstavi pa je oder zavzela skupina Hlodi, KUD Franc Kotar iz Trzina z Blaznostjo igre Nebojše Pop-Tasića. Skupina je matička za ansambelsko igro prejela leta 2017 za predstavo Grenki sadeži pravice, sicer pa se posveča drznemu raziskovanju gibalnega gledališča v prepletu s klasičnimi gledališkimi prvinami. Pod režijo in koreografijo se je podpisal Sebastjan Starič, izhodišče za predstavo pa so nočne more, ki jih je Pop-Tasić beležil zadnjih dvajset let, in spoznanje, da je meja med sanjami in resničnostjo nejasno zarisana.

Prve videne predstave so zagotovo potrdile besede selektorice festivala Ane Ruter, ki je o izbranih predstavah zapisala: »Skupine kažejo do svojega dela resen, premišljen in ambiciozen pristop in ne podcenjuje gledališkega občinstva. S svojimi predstavami želijo gledalcem predati močno sporočilo in vrhunski estetski odrski užitek.«

Na slovesnem odprtju festivala podeljene Linhartove plakete in listine

Še pred večerno predstavo se je pred polno dvorano odvilo slovesno odprtje festivala, na katerem je zbrane nagovoril župan Občine Postojna, Igor Marentič, ki z veseljem pozdravlja gledališče v domačem mestu, saj daje poseben pečat kulturnemu dogajanju. Slovesnost je bila tudi priložnost za podelitev Linhartove plakete in Linhartovih listin, ki so si jih z zavzetim delovanjem na področju ljubiteljskega gledališča prislužili trije posamezniki in ena skupina. Priznanja je podelil direktor JSKD mag. Marko Repnik.

Prejemnica Linhartove plakete za leto 2018 je Irena Rajh, lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. Kot je zapisano v obrazložitvi, JSKD podeljuje Linhartovo plaketo Ireni Rajh za njeno dolgoletno vsestransko plodno in uspešno delo na lutkovnem področju. Med drugim je sodelovala z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci, soustvarjala in igrala v več kot 30 različnih predstavah in kot dolgoletna mentorica režirala več kot 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin.

Prejemnik Linhartove listine za leto 2018 je Ivan Berlot, eden tistih ljubiteljskih igralcev, ki so ves svoj prosti čas posvetili ustvarjanju na odrskih deskah. Vloge, bodisi glavne ali stranske, ki jih je ustvaril, so bile vedno polne dinamičnega razvoja, obenem pa je postal tudi nepogrešljivi del skupnosti, tako znotraj Gledališča Toneta Čufarja kot tudi mesta Jesenice.

Linhartovo listino za leto 2018 je prejela tudi Alma Knaus, ki se že vrsto let aktivno posveča izobraževanju in delu na področju gledališke vzgoje na OŠ Trbovlje. Skupine so pod njenim vodstvom prejele 6 srebrnih in 5 zlatih plaket na državnih srečanjih otroških gledaliških skupin. Je predana mentorica in s svojim načinom dela skrbi za gledališko vzgojo v Trbovljah.

Tretji prejemnik Linhartove listine za leto 2018 pa je Teater Pozitiv, Dijaški dom Ivana Cankarja, Ljubljana, ki je del skupine KUD Pozitiv in sodi med najvidnejša mladinska gledališča v Sloveniji. S sebi lastno poetiko, ki temelji na fizičnem gledališču in multimedijski ustvarjalnosti, že več kot 20 let odločilno soustvarja mladinsko gledališko sceno.

Imenitne uvodne uprizoritve, nagrajene z bučnimi aplavzi občinstva, ki je dodobra napolnilo dvorano Kulturnega doma Postojna, predstavljajo dober obet za nadaljevanje festivala, ko bodo na sporedu še štiri tekmovalne in dve spremljevalni predstavi. Dogajanje se bo zaključilo v soboto s podelitvijo festivalskih nagrad matiček.

Dodatne informacije:
Matjaž Šmalc, direktor festivala
e-pošta: matjaz.smalc@jskd.si
Tel: 041 736 342

 

* * * * * * * *

58. LINHARTOVO SREČANJE
FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2019

Postojna
torek, 24. septembra 2019

ODER KULTURNEGA DOMA POSTOJNA GOSTI NAJBOLJŠE LJUBITELJSKE GLEDALIŠKE PREDSTAVE PRETEKLE SEZONE 

Postojna – Danes, v torek, 24. septembra 2019, so predstavniki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Občine Postojna na tiskovni konferenci, ki je potekala v prostorih Občine Postojna, predstavili 58. Linhartovo srečanje, na katerem si bodo obiskovalci in strokovna žirija v tekmovalnem delu ogledali sedem najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav pretekle sezone in še dve v spremljevalnem delu. Srečanje bo potekalo od četrtka, 26. septembra, do sobote, 28. septembra, ko bodo na zaključni prireditvi podeljene festivalske nagrade matiček.

Linhartovo srečanje letos že štirinajsto leto zapored gosti Postojna in župan Igor Marentič je povedal, da ima festival velik pomen za njihovo mesto: »Vsako leto lahko spremljamo predstave, ki jih ljudje ustvarjajo in uprizarjajo s srcem in dušo, kar daje poseben pečat kulturnemu dogajanju v naši občini.«
Koncept festivala je predstavil direktor festivala Matjaž Šmalc, pojasnil je, da se na festival uvrstijo predstave, ki gredo skozi sito regijskih srečanj. »Letos so si regijski selektorji ogledali 111 gledaliških predstav iz Slovenije in zamejstva, med katerimi so jih izbrali dvajset, ki so se uvrstile na regijska srečanja. Ta si je ogledala državna selektorica Ana Ruter in sestavila program zaključnega srečanja v Postojni. Ponovno se je izkazalo, da na regijska in državno srečanje napredujejo skupine, ki delajo načrtno, kontinuirano in veliko pozornosti namenijo izobraževanju svojih članov. Seveda nas veseli, da so skupine oziroma njihove predstave, ki se redno uvrščajo na zaključno srečanje, visoko kakovostne, vendar to pred nas postavlja nov izziv. Želimo namreč, da bi tako visok nivo dosegalo večje število skupin, saj bi na ta način zaostrili konkurenco, ki je vedno dobrodošla.«
Visoko kakovost predstav, uvrščenih na zaključno srečanje, je poudarila tudi državna selektorica Ana Ruter. Izbrala je predstave, ki jih bo mogoče videti v tekmovalnem delu: »Gre za sedem predstav, ki so po mojem mnenju najbolj celovite. V ideji, pristopu in izvedbi kažejo izvirnost, kreativnost ter pogum, imajo jasen režijski koncept, podpirajo in nadgrajujejo besedilno predlogo, imajo trdno dramaturško linijo, dobro dinamiko, ritem in odlične igralske kreacije,« je povedala Ruterjeva in dodala, da je opazen tudi premišljen izbor tekstov. Na zaključek so se uvrstile tako drame kot komedije, poleg klasičnih tekstov pa tudi dela sodobnih slovenskih avtorjev. Poudarila je še, da so vse letošnje predstave iz tekmovalnega programa režirali profesionalni gledališki režiserji. Tako po eni strani pogrešamo prisotnost ljubiteljskih režiserjev, po drugi strani pa izkušeni poklicni režiserji prevzamejo tudi mentorsko vlogo, kar je pri ljubiteljskih igralcih zelo pomembno. 

58. Linhartovo srečanje se bo pričelo v četrtek, 26. septembra, ob 10. uri dopoldan, ko bodo na oder stopili igralci Gledališča 2B iz Bohinjske Bistrice, ki so se spoprijeli z zahtevno dramo Samuela Becketta Čakajoč Godota. Popoldne, ob 17. uri, bo na vrsti Teater JJ, KD Janez Jalen iz Notranjih Goric, ki bo odigral komedijo Arzenik in stare čipke. Prvi večer bo, poleg predstave Blaznost igre v izvedbi skupine Hlodi, KUD Franc Kotar iz Trzina, posvečen slavnostni otvoritvi festivala in podelitvi Linhartove plakete in listin. Irena Rajh, priznana lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica, lutkovna pedagoginja in organizatorka kulturnih prireditev bo prejela Linhartovo plaketo, Ivan Berlot z Jesenic, Alma Knaus iz Trbovelj in KUD Pozitiv pa prejmejo Linhartove listine.

Petek se bo pričel ob 10. uri s spremljevalnim programom, ko bo na oder stopila Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Maus. Popoldanski in večerni termin sta rezervirana za tekmovalni predstavi Gledališke šole ONinME iz Ljutomera, ki se predstavlja z Babjim parlamentom in za Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki je na oder postavilo dramo Dvanajst jeznih mož. Zadnji dan bomo lahko videli še dve tekmovalni predstavi; ob 11. uri Beckettovo Igro v uprizoritvi Studia A, KD Slovenj Gradec, ob 15. uri pa predstavo Kaj bi, che bi? v izvedbi Hiše kulture Celje. Pred zaključno podelitvijo najboljših bo na sporedu še predstava gostov iz gledališča Divadlo V.A.D. s Češke, Valerie in teden čudes.

Vse predstave bo spremljala tudi strokovna žirija v zasedbi Janez Škof, Ana Perne in Jure Novak in med njimi izbrala najboljše, ki bodo prejele festivalske nagrade matiček.
Zadnji dan srečanja bo tako razglašena najboljša predstava v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podeljeni pa bodo tudi trije posebni matički po izboru žirije.

Ogled vseh predstav je brezplačen.

Dodatne informacije:
Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec JSKD za gledališko in lutkovno dejavnost
e-pošta: matjaz.smalc@jskd.si
041 736 342

 

* * * * * * * *

58. LINHARTOVO SREČANJE
Postojna, 26. september

VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

58. LINHARTOVO SREČANJE
FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2019

Občina Postojna (urad župana), Ljubljanska cesta 4, Postojna,
torek, 24. septembra 2019, ob 11.00

 Postojna – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Občina Postojna vabita na tiskovno konferenco pred pričetkom 58. Linhartovega srečanja, ki bo v torek, 24. septembra, ob 11. uri, v prostorih Občine Postojna (urad župana). Linhartovo srečanje, ki bo letos potekalo od 26. do 28. septembra, je najpomembnejši festival ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji in zamejstvu. Namenjen je vsem ljubiteljskim gledališkim skupinam v Sloveniji in slovenskim skupinam v  tujini. Pogoj je, da so vsi igralci ljubitelji in da je bila predstava premierno uprizorjena v letu 2018 ali 2019. Na letošnje srečanje se je uvrstilo sedem tekmovalnih predstav, ki se bodo v različnih kategorijah potegovale za festivalsko nagrado matiček.

Na tiskovni konferenci bodo sodelovali Igor Marentič, župan Občine Postojna, Silva Bajc, vodja OI JSKD Postojna, Matjaž Šmalc, direktor festivala ter državna selektorica festivala Ana Ruter, ki bodo predstavili program letošnjega, že 58. Linhartovega srečanja. Tokrat se bo v treh tekmovalnih dneh zvrstilo sedem predstav v tekmovalnem delu in še dve v spremljevalnem, ki jih bo ocenjevala strokovna komisija v zasedbi Janez Škof, Ana Perne in Jure Novak.

Več o dogodku ter nekaj fotografij iz lanskega srečanja, ki jih je posnel Matej Maček, najdete v priponkah:

Vabilo na tiskovno konferenco (wordova datoteka, docx)

Povezava do predstavitvenega videa:
https://www.youtube.com/watch?v=9IQOdtUqrbc

Fotografije Mateja Mačka z lanskega srečanja:

Petelinji zajtrk
Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice
Franc Feri Lainšček: PETELINJI ZAJTRK

 

 

Goli pianist
Loški oder Škofja Loka
Matjaž Zupančič: GOLI PIANIST

 

 

 

Šest oseb išče Williama
Amaterski mladinski oder (AMO) Nova Gorica
avtorski projekt: ŠEST OSEB IŠČE WILLIAMA

 

Alisa
Odrasla skupina KUD Franc Kotar Trzin
Lewis Caroll: ALICA (po motivih Alica v čudežni deželi)

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

producent za gledališko in lutkovno dejavnost
in direktor Linhartovega srečanja
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

e-prijavnica

 

 

programska knjižica

programska knjižica (1.5 MB, pdf)