GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / LINHARTOVO SREČANJE

58. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2019
Kulturni dom Postojna, 26. - 28. september 2019

 

MATIČKI

 

MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI

Reginald Rose: DVANAJST JEZNIH MOŽ
Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Reginald Rose: DVANAJST JEZNIH MOŽ

Predstava 12 jeznih mož je režijsko, dramaturško, vizualno ter predvsem igralsko natančno izdelano umetniško delo. V predstavi ni trenutka praznega teka, prostorska rešitev skupaj z aktualizacijo besedila dogajanje učinkovito prestavljata v tukaj in zdaj, ves čas pa nas ansambel s svojo koncentracijo in izjemno soigro iskreno opozarja na vprašanje vseh odgovornosti posameznika v aktualnih družbenih razmerah.
12 jeznih mož je prav gotovo predstava, ki odločno zabrisuje meje med ljubiteljskim in profesionalnim in si poleg matička zasluži tudi vso pozornost javnosti.

MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO

Bojan Vister za vlogo porotnika v predstavi DVANAJST JEZNIH MOŽ
Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Bojan Vister

V predstavi 12 jeznih mož, zaradi izjemnega angažmaja vseh nastopajočih, nobene vloge ni možno povsem ločiti od podpore in sodelovanja vseh ostalih. Kljub temu pa želimo izpostaviti 10. porotnika Bojana Vistra. Verjetnost, s katero v njem celo predstavo brbota sovraštvo in otipljivost njegovega obupa ter kolaps ob porazu so elementi celostnega umetniškega izraza v oblikovanju odlične vloge.

MATIČEK ZA ODRSKO NOROST ALI BLAZNOST IGRE

BLAZNOST IGRE
Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin

BLAZNOST IGRE

V gibalno in kabarejsko spretno oblikovani Blaznosti igre Hlodi pokažejo vse razsežnosti kolektivnega telesa z inserti individualnih bivanjskih nočnih mor. Ekipno so kos zagonetni besedilni predlogi, hkrati pa drug drugemu puščajo dovolj prostora za osebni izraz. Nastopajo iskreno in brez zavor konvencije ali družbenih tabujev. In v tem sta norost in lepota.

MATIČEK ZA PREBOJ PETE STENE

Anže Zupanc
BLAZNOST IGRE, Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin

Anže Zupanc

Celo uprizoritev si Anže z najmanjšimi detajli, izrazi, gestami in golo prezenco jemlje našo pozornost, a nikoli na škodo soigralca. Pokaže za svojo starost presenetljiv diapazon in uvid v stanje človeške duše.
Z odra Blaznosti igre skozi vse stene suvereno sestopa v našo bližino.

POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJE ZA MOŠKO VLOGO

Klemen Langus za vlogo Vladimirja v predstavi ČAKAJOČ GODOTA, Gledališče 2B, Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica

Klemen Langus

Težke naloge interpretacije enega najbolj prepoznavnih likov svetovne dramatike se Klemen Langus loteva nadvse študiozno in natančno.
Pri njegovem Vladimirju se zdi, da Beckettov lik govori skozenj, da ga kot igralec zgolj prepušča in mu suvereno odmerja ritem, čas in prostor, hkrati pa je dober igralski partner.

POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJE ZA ŽENSKO VLOGO

Anka Eržen za vlogo Marthe Brewster v predstavi ARZENIK IN STARE ČIPKE, Teater JJ, Kulturno društvo Janez Jalen Notranje Gorice

Anka Eržen

Anka Eržen se v uprizoritvi Arzenik in stare čipke spretno prelevi v hudomušno starejšo gospo in v oblikovanju vloge izkaže tako občutek za komične detajle kot tudi občutek za soigralca, hkrati pa žarči iskren užitek v preigravanju črnega humorja.

 

 

 

 

 

e-prijavnica

 

 

programska knjižica

programska knjižica (1.5 MB, pdf)