LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE / SEZONA 2014/2015

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA POGLED

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termin:

 

25. in 26. oktober 2014

Mentorji:

 

 

Saba Skaberne

Cena:

 

70,00 EUR

Rok prijave:
 

15. september 2014

 

 

Modeliranje očesa je v klasičnem kiparstvu poleg modeliranja ust ena najtežjih kiparskih nalog, ki pa jo bodo udeleženci pod strokovnim vodstvom mentorice zlahka obvladali. Modelirali bodo povečano anatomsko študijo očesa (pol relief). Da pa ne bo dolgočasno, bodo vsak vzel za model svoje lastno oko! Zaželeno je, da vsak udeleženec prinese velike fotografije svojega ali tujega očesa, posnetega od spredaj in od strani. Tako se bodo naučili videti razlike, na koncu pa bodo lahko sestavili "očesni" kolaž!

VSEBINA

  1. Poudarek je na kiparskem pristopu, pridobivanje kamnoseških veščin pa je nujen pogoj za oblikovanje.


  2. Izhodišče za klesanje so majhne oblike iz narave. Tisti, ki se udeležujejo delavnice že leta zapored, pa se odločijo tudi za oblikovanje po svoji zamisli.


  3. Vsak udeleženec ima svoj kamen in vsak ima svoj model – majhen plod ali seme rastline, majhno lupino polža ali školjke. Ti majhni modeli imajo celovito logiko gradnje volumna in so neizčrpen vir raznolikosti. Ko pogledaš v ta mali svet in ga nato desetero povečaš v kamnu, postane odkrivanje oblike s klesanjem zadovoljstvo, ki ga še povečuje skupna želja po ustvarjanju.


  4. Delavnice neprekinjeno potekajo vsak zadnji teden v avgustu že od leta 1997.
    Sprva so bile v Kuclarjevem kamnolomu, ki je zaščiten kot naravni spomenik, saj v svojih plasteh skriva številne fosilne školjke, zaradi lažje organizacije pa smo delavnico kasneje preselili v živ Kamnolom Lesno Brdo, Mineral d.o.o. v neposredni bližini.

  5. O MENTORJU

 

 

 

 

 

Saba Skaberne

Rojena leta 1962 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je leta 1981 vpisala na kiparski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani , kjer je leta 1986 diplomirala pri profesorju Slavku Tihcu. Po diplomi je pet mesecev študijsko - individualno potovala po Zahodni Afriki. Od leta 1987 deluje kot svobodna umetnica in je članica društva slovenskih likovnih umetnikov. V svojem ustvarjalnem opusu se ukvarja z malo plastiko, portretom, ambientalnimi ter site-specific postavitvami. Ukvarjala se je tudi z izdelavo gledaliških kostumov in rekvizitov, oblikovanjem naslovnic zgoščenk, deluje pa tudi kot vodja umetniških delavnic in likovna pedagoginja. V letih med 1995 in 2000 je aktivno sodelovala v neodvisni kiparski skupini Voda&Kipi. Med 2003 in 2008 je živela in ustvarjala v Perthu v Zahodni Avstraliji. Imela je 37 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 40 skupinskih razstavah in projektih. Za svoje delo je do sedaj prejela 5 priznaj oziroma nagrad.

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v soboto, 25. in v nedeljo, 26. oktobra 2014, od 10. do 18. ure v Likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani. Odmor za kosilo je predviden med 13. in 14. uro.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do 15. septembra 2014 na naslov Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, po faksu: 01/24 10 510 ali po
e-pošti: andreja.koblar@jskd.si.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali.

Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

 

CENA

70,00 evrov
V ceno je vključena šolnina, ves potreben material ter DDV.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Delavnica je namenjena odraslim, ljubiteljem in ustvarjalcem, dijakom zadnjih letnikov, študentom in pedagogom.

Število udeležencev je omejeno (med 8  in 10).

 

DODATNE INFORMACIJE

Andreja KOBLAR PERKO

samostojna strokovna svetovalka
za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
E: andreja.koblar@jskd.si

 

 

Franci COTMAN

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
T: 01/ 2410 523
F: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si