LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE / SEZONA 2014/2015

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA ŠMARTNO

Kraj izvedbe:

 

Šmartno ob Paki

Termin:

 

Od 7. do 16. avgusta 2015

Mentor:

 

Dušan Fišer

Cena:

 

160,00 evrov

Rok prijave:
 

20. junij 2015

 

ŽANR – UPODABLJANJE VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA

V delavnici bomo analizirali pomen in vlogo žanra in skušali najti odgovor na vprašanje, ali  je žanr danes sploh možen in smiseln. Žanr bomo aktualizirali in konceptualizirali z uporabo različnih likovnih pristopov in sredstev.
Delavnico bomo zaključili z razstavo.

VSEBINA

  1. Žanr je umetniška zvrst, ki upodablja vsakdanje življenje vsakdanjih ljudi, vsakdanje ljudi same in/ali njihovo dejavnost. Žanrski motiv kaže človeka v spontanih in nenarejenih življenjskih situacijah (pri delu, zabavi, športu, praznovanju, otroke, starce, dogodke…). Gre za realne in pristne podobe običajnega življenja.

    Žanr se je uveljavil že v antiki in žanrsko tematiko najdemo v delih pomembnih umetnikov iz vseh zgodovinskih obdobij. Kako pa je z upodabljanjem vsakdanjega življenja danes?

    V delavnici bomo uporabili različne likovne  pristope (risanje, slikanje, izdelava objektov,  prostorske intervencije…).

     

    Likovna delavnica ima že osemindvajsetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna. Namen je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

  2. O MENTORJU

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer, rojen 1962, je diplomiral leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval še v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče z imenom Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku.

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od petka, 7. avgusta 2015 (zvečer) do nedelje, 16. avgusta 2015 (dopoldne) v dvorani Marof v Šmartnem ob Paki.
V soboto, 15. avgusta 2015 bo ob 20. uri otvoritev v delavnici nastalega projekta.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite najkasneje do 20. junija 2015 na naslov Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana ali v e-obliki na andreja.koblar@jskd.si.

 

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije.

 

Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

 

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali.

 

Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

potrdilo.

 

 

CENA

160,00 evrov
V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Mladinski center, skupno prenočišče (z zajtrkom 14,00 evrov na dan). Za prehrano bo poskrbljeno (približno 70,00 evrov).

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje: bolj kot risarske in slikarske izkušnje je pomembna želja po raziskovanju.

Delavnica je namenjena odraslim, ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Rezultat takega ustvarjalnega druženja je razstava, ki je praviloma drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako »ljubiteljsko slikarstvo«.


Število udeležencev je omejeno na deset.

 

DODATNE INFORMACIJE

Andreja KOBLAR PERKO

samostojna strokovna svetovalka
za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
E: andreja.koblar@jskd.si