LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA ŠMARTNO MITOLOGIJA GLOBALNE VASI

Kraj izvedbe:

 

Šmartno ob Paki

Termin:

 

od 10. do 19. avgusta 2018

Mentorji:

 

Dušan Fišer

Cena:

 

160,00 evrov

Rok prijave:
 

20. junija 2018

 

 

Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

VSEBINA

  1. MITOLOGIJA GLOBALNE VASI

  2. Kaj dobimo, če zmešamo poganske kulte, grško mitologijo, resničnostne šove, TV poročila, terorizem, potrošništvo…? Popolno zmešnjavo -  vendar hkrati pravi umetniški izziv, posledično pa zanimivo, večplastno, pripovedno in angažirano likovno delo.

  3. Skozi proces delavnice se kompleksnost izziva skozi subjektivnost postopno izostri in omogoča nastajanje novih mitov v polju likovnih podob.

  4. Likovna delavnica ima že tridesetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna.
    »Likovna delavnica je specifičen učni proces, ki skozi časovno in prostorsko komponento sistematično in kompleksno razvija sistem likovnega ustvarjanja v določenem okolju in z določeno skupino ustvarjalcev. Je poseben način razvijanja metod in postopkov umetniškega ustvarjanja pod strokovnim vodenjem, ki omogoča celovito in analitično preverjanje ustvarjalnih postopkov in njihovo materializacijo. Ti postopki so v prostorskem in časovnem okviru vezani na določeno izhodišče oziroma vsebino, ki usmerja proces raziskovanja in eksperimentiranja k iskanju idejnih rešitev in ustreznih form, ki so pogoj za realizacijo. Torej je ustvarjalni proces nenehno preverjanje in analiziranje izhodišč in postopkov v procesu nastanka likovnega dela; to pa je v nenehnem spreminjanju, dokler ne zaživi v dokončnosti odločitve.


  5. Če povzamemo, obstajata dve osnovni ključni determinanti ustvarjalnega procesa delavnice: iskanje in razvijanje ideje in njenega konteksta in iskanje ustrezne materializacije. Pri tem pa je ključno, da tovrstni ustvarjalni proces odpira, odkriva in podpira ustvarjalni potencial vsakega posameznika in ga poskuša pripeljati do roba njegovih zmožnosti in čez.« (Dušan Fišer, Ustvarjalnost kot privilegij, Kako narišeš čas, 30 likovnih delavnic Šmartno, JSKD, 2017)

  1. O MENTORJU

 

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer, rojen 1962, je diplomiral leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval še v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče z imenom Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od petka, 10. avgusta (zvečer) do nedelje, 19. avgusta 2018 (dopoldne) v dvorani Marof v Šmartnem ob Paki.


V soboto, 18. avgusta 2018 bo ob 20. uri otvoritev razstave v delavnici nastalega projekta.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice.


Prijavnico izpolnite najkasneje do 20. junija 2018.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije.

Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali.

Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

 

CENA

V ceno 160,00 evrov je vključena šolnina, material in DDV.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Mladinski center, skupno prenočišče (z zajtrkom 15,00 evrov na dan). Za prehrano bo poskrbljeno (prispevek približno 80,00 evrov).

PREDZNANJE

Predznanje: zaželene so risarske in slikarske izkušnje, še bolj pa je pomembna želja po raziskovanju.

Delavnica je namenjena odraslim, ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Rezultat takega ustvarjalnega druženja je razstava, ki je praviloma drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako »ljubiteljsko slikarstvo«.


Število udeležencev je omejeno na deset.

 

DODATNE INFORMACIJE

Andreja KOBLAR PERKO

samostojna strokovna svetovalka
za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
E: andreja.koblar@jskd.si