LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA KAMEN

Kraj izvedbe:

 

Lesno Brdo pri Vrhniki

Termin:

 

od 26. do 30. avgusta 2019

Mentorica:

 

Alenka Vidrgar

Cena:

 

130,00 evrov

Rok prijave:
 

Rok prijave podaljšan do 5. avgusta 2019!

 

Delo poteka v kamnolomu. Izhodišče za klesanje so majhne oblike iz narave (plodovi, semena, koščice, školjke), lahko pa se udeleženci po posvetu z mentorico odločijo za oblikovanje po svoji zamisli. Predznanje ni potrebno.

 

 

VSEBINA

  1. Poudarek delavnice je na kiparskem gledanju in pridobivanju kamnoseških veščin, ki so nujne za uspešno obdelavo materiala. Izhodišče za oblikovanje so majhne oblike iz narave. Vsak udeleženec si izbere svoj kamen in svoj model – plod ali seme rastline, lupino polža ali školjke in podobno. Ti majhni modeli so neizčrpen vir raznolikosti ter navdih za raziskovanje logike gradnje volumna. Pogled v mali svet, ki ga desetkratno povečamo v kamnu, ne ponuja le odkrivanja oblik, temveč tudi ustvarjalno zadovoljstvo. Skupinska dinamika še povečuje ustvarjalno veselje ob klesanju.

  2. Kiparske delavnice neprekinjeno potekajo vsak zadnji teden v avgustu že od leta 1997 – sprva v Kuclerjevem kamnolomu, ki je zaščiten kot naravni spomenik, saj v svojih plasteh skriva številne fosilne školjke, kasneje pa smo delavnico zaradi lažje organizacije preselili v Kamnolom Lesno Brdo v neposredni bližini. Delavnice v pristnem okolju kamnoloma omogoča podjetje Mineral d.o.o. (https://www.mineral.si/)

  3.  

  1. O MENTORICI

Vidrgar Alenka

 

 

Alenka Vidrgar

Mag. Alenka Vidrgar (1958) je študirala na Pedagoški fakulteti in Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1985 končala magistrski študij kiparstva pri profesorjih Slavku Tihcu, Dragu Tršarju in dr. Tomažu Brejcu. Med študijem kiparstva, grafike in vizualnih komunikacij je raziskovala tudi medij fotografije. Od leta 1989 vodi kiparske delavnice pri JSKD. Že od leta 1989 za JSKD vodi kiparske delavnice. v kamnolomu Lesno Brdo. Je tudi  zunanja ocenjevalka za maturitetni predmet Likovna teorija na Republiškem izpitnem centru in piše knjige za otroke (Glina, Leteča riba).

Njena dela so v zbirki Junij, ki jo hrani Arhitekturni muzej v Ljubljani, v zbirki Kabineta slovenske fotografije v Kranju in v zbirki Moderne galerije v Ljubljani. Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah ter postavila več javnih kiparskih del doma in v tujini.

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Kamnolom Lesno Brdo (Mineral d.o.o) nad Drenovim Gričem pri Vrhniki.
Od ponedeljka, 26. avgusta do petka, 30. avgusta 2019, vsak dan od 7. do 15. ure.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave podaljšan do 5. avgusta 2019!

Prijava je možna prek spletne prijavnice. Izpolnite prijavnico na naslednji povezavi:


Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

130,00 €

V ceno je vključena šolnina, material in DDV.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Za prenočišče, prevoz in prehrano mora poskrbeti vsak udeleženec sam.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Poskrbljeno bo za material (kamen), orodje, opremo in pripomočke pa mora vsak udeleženec imeti svoje:
orodje za ročno obdelavo kamna:
lahko macolo ali kladivo s skrajšanim ročajem
gradino
»špico«
ravno dleto
ostalo po izbiri
električno orodje (priporočamo le tistim, ki ste vešči dela z njim):
kotno brusilko
dolge podaljške
zaščitna sredstva:
plastična zaščitna očala
usnjene rokavice
gumijast nastavek za dleta
primerno obleko
močno obutev
ostalo (protihrupne slušalke ali čepke za ušesa, masko za prah)
opremo:
podstavek, na katerem boste obdelovali kamen (lahko je stabilen stol brez naslonjala, lahko ga tudi zbijete iz prinesenih desk, upoštevajte pa, da bo kamen težak vsaj 40 kg)
zložljiv stol
senčnik

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za področje likovne dejavnosti

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si