LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA LES

Kraj izvedbe:

 

Šoštanj

Termin:

 

od 24. do 26. maja 2019

Mentorica:

 

akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne

Cena:

 

70,00 evrov

Rok prijave:
 

24. april 2019

 

Tridnevna delavnica temelji na različnih interpretacijah obdelovanja lesa.

Osnovni namen je povezovanje tradicionalnih znanj in načinov obdelave materiala z najsodobnejšimi tehnologijami in umetniškimi praksami. Predznanje ni pomembno.

 

VSEBINA

  1. Zgodovina umetnosti priča o bogati tradiciji oblikovanja v lesu, v sodobni kiparski produkciji pa je lesena plastika manj prisotna. Da bi preizkusili tudi sodobnejše, ne le tradicionalne pristope, se udeleženci delavnice srečajo z različnimi interpretacijami obdelovanja lesa.

    Pri delu je potrebno spoznati osnovne značilnosti lesa, lastnosti in načine oblikovanja ter priprave materiala. Končna podoba skulpture je odvisna od skladnosti ideje, izbranega materiala in avtorjevega osebnega pristopa. Smiselno izbran les  in upoštevanje njegovih naravnih danosti se ob ročni spretnosti spaja z avtorjevim navdihom.

 

  1. O MENTORICI

Dragica Čadež Lapajne

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018).

Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot  monumentalno plastiko. Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim z nagrado Prešernovega sklada. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Leta 2010 je o avtorici izšla strokovna monografija Sarivala Sosiča z naslovom Dragica Čadež: zgodba o drevesu.

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v Šoštanju, od petka, 24. maja (dopoldne), do nedelje, 26. maja 2019 (popoldne).

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 24. aprila 2019.

Prijavljenim bodo iz JSKD OI Velenje poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami, plačnikom pa predračun in položnico za plačilo kotizacije.

Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali.

Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

 

CENA

Kotizacija znaša 70,00 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material ter DDV.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Možnost bivanja (okvirno 15,00 evrov na dan). Za prehrano bo poskrbljeno.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Material, deske in hlode, bo priskrbel organizator, vsak udeleženec pa lahko na delavnico prinese tudi svoj kos lesa.

Orodje: vsak udeleženec naj prinese s seboj čim več svojega orodja (motorna žaga, dleto, kladivo, sekira, brusni papir, žeblji, električni podaljšek ...).

Varnost: vsem udeležencem svetujemo, da imajo primerno delovno obleko in močno obutev, obvezno pa morajo imeti zaščitna očala in rokavice. Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost

telefon: 01/24 10 515, 24 10 500
faks: 01/24 10 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si