LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA ŠMARTNO GEOFORMA

Kraj izvedbe:

 

Šmartno ob Paki

Termin:

 

od 9. do 18. avgusta 2019

Mentorji:

 

akademski slikar Dušan Fišer

Cena:

 

160,00 evrov

Rok prijave:
 

14. julij 2019

 

Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

VSEBINA

  1. Tema likovne kolonije Šmartno 2019 je GEOFORMA. Geometrijska racionalnost ponuja širok spekter oblik, struktur, sugestivnosti in iluzij. Delavnica je namenjena ustvarjalnemu raziskovanju geometrije in geometrijskih oblik ter preoblikovanju in abstrahiranju konkretnih izhodišč, ki zahtevajo racionalni miselni pristop. Raziskovalni proces vključuje odkrivanje novih oblik, razvijanje idej in iskanje rešitev, ki omogočajo kompleksne nadgradnje v risbi, sliki, objektu in instalaciji.

  2. Likovna delavnica Šmartno ima že več kot tridesetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna. Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Proces se zaključi z oblikovanje koncepta in izvedbo skupinske razstave.

  3. »Če povzamemo, obstajata dve osnovni ključni determinanti ustvarjalnega procesa delavnice: iskanje in razvijanje ideje in njenega konteksta in iskanje ustrezne materializacije. Pri tem pa je ključno, da tovrstni ustvarjalni proces odpira, odkriva in podpira ustvarjalni potencial vsakega posameznika in ga poskuša pripeljati do roba njegovih zmožnosti in čez.« (Dušan Fišer, Ustvarjalnost kot privilegij, Kako narišeš čas, 30 likovnih delavnic Šmartno, JSKD, 2017)

  1. O MENTORJU

 

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer, rojen 1962, je diplomiral leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval še v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče z imenom Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od petka, 9. avgusta (zvečer) do nedelje, 18. avgusta 2019 (dopoldne) v dvorani Marof v Šmartnem ob Paki.

V soboto, 17. avgusta 2019 bo ob 20. uri otvoritev razstave v delavnici nastalega projekta.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je bila možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 14. julija 2019.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

160 €

V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Mladinski center Šmartno ob Paki, skupno prenočišče (nočitev z zajtrkom 15 € na dan).

Topel obrok bomo organizirali na lokaciji (stroške prehrane krijejo udeleženci).

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje: zaželene so risarske in slikarske izkušnje, še bolj pa je pomembna želja po raziskovanju.

Delavnica je namenjena odraslim ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Rezultat ustvarjalnega druženja je razstava, ki je praviloma drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako »ljubiteljsko slikarstvo«.

Število udeležencev je omejeno na deset.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za področje likovne dejavnosti

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

Razstava

Razstava
Razstavišče Muzeja Velenje na Velenjskem gradu,
5.-30. september 2019