LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA LES

Kraj izvedbe:

 

Šoštanj – Gaberke

Termin:

 

od 29. do 31. maja 2020

Mentorica:

 

akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne

Cena:

 

70,00 evrov

Rok prijave:
 

21. maj 2020

 

Tridnevna delavnica je namenjena spoznavanju kiparskih načinov pri obdelovanju in interpretaciji lesa. Temelji na povezovanju tradicionalnih znanj in obdelave materiala z najsodobnejšimi tehnologijami in umetniškimi praksami. Predznanje ni pomembno.

 

VSEBINA

  1. Zgodovina umetnosti priča o bogati tradiciji oblikovanja v lesu, v sodobni kiparski produkciji pa je lesena plastika manj prisotna. Da bi preizkusili tudi sodobnejše, ne le tradicionalne pristope, se udeleženci delavnice srečajo z različnimi interpretacijami obdelovanja lesa.

    Pod vodstvom vrhunske kiparke ter izkušene mentorice in pedagoginje Dragice Čadež Lapajne se udeleženci spoznajo z osnovnimi značilnosti lesa, lastnostmi in pripravo materiala ter načini oblikovanja. Končna podoba skulpture je odvisna od skladnosti ideje, izbranega materiala in avtorjevega osebnega pristopa. Smiselno izbran les in upoštevanje njegovih naravnih danosti se ob ročni spretnosti spaja z avtorjevim navdihom.

    Delavnica poteka na prostem pod velikim kozolcem v sklopu Kulturno turističnega društva Kulturnica Gaberke.

 

  1. O MENTORICI

Dragica Čadež Lapajne

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018).

Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim z nagrado Prešernovega sklada. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Leta 2010 je o avtorici izšla strokovna monografija Sarivala Sosiča z naslovom Dragica Čadež: zgodba o drevesu. Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot  monumentalno plastiko.


 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v Šoštanju (vas Gaberke), od petka, 29. maja dopoldne do nedelje, 31. maja 2020 popoldne.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 21. maja 2020.

Prijavljenim bodo iz JSKD OI Velenje poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami, plačnikom pa predračun in položnico za plačilo kotizacije.

Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z uredbami državnih organov in ob upoštevanju epidemiološke slike. V primeru varnostnih zadržkov, bodo delavnice odpovedane, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. V primeru odpovedi zaradi višje sile, bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila NIJZ v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

 

CENA

Subvencionirana cena tečaje je 70,00 €. Kotizacija brez subvencije je 150€. V ceno je vključena šolnina, material za kiparjenje in DDV.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

O možnosti nočitve v Mladinskem centru v Šoštanju (okvirno 15,00 evrov na noč) vas bomo obvestili naknadno. Za prehrano bo poskrbljeno.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Material, deske in hlode, bo priskrbel organizator, vsak udeleženec pa lahko na delavnico prinese tudi svoj kos lesa.

Orodje: vsak udeleženec naj prinese s seboj čim več svojega orodja (motorna žaga, dleto, kladivo, sekira, brusni papir, žeblji, električni podaljšek ...).

Varnost: vsem udeležencem svetujemo, da imajo primerno delovno obleko in močno obutev, obvezno pa morajo imeti zaščitna očala in rokavice. Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

 

DODATNE INFORMACIJE

Tatjana Vidmar

samostojna strokovna sodelavka

JSKD Velenje
Titov trg 4
3320 Velenje
telefon: 03 587 12 76
e-pošta: tatjana.vidmar@jskd.si

Monika Ivančič Fajfar

samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost

telefon: 01/24 10 515, 24 10 500
faks: 01/24 10 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si