LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA ŠMARTNO:
INDUSTRIJSKA KRAJINA

Kraj izvedbe:

 

Šmartno ob Paki

Termin:

 

od 7. do 16. avgusta 2020

Mentor:

 

akademski slikar Dušan Fišer

Cena:

 

160,00 evrov

Rok prijave:
 

19. julij 2020

 

Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks v okviru določene teme. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

VSEBINA
INDUSTRIJSKA KRAJINA

  1. Tema likovne delavnice Šmartno 2020 je INDUSTRIJSKA KRAJINA. Raziskovali bomo specifične pomene in vloge industrije v smislu človekovega preživetja, odvisnosti, razvoja, dobrega in negativnega vpliva na človeka in na naravo … Ustroj industrije, njena funkcionalnost, značilna arhitektura ter njena umestitev v naravno in urbano okolje ponujajo zanimive izzive v estetskem in ustvarjalnem smislu. Udeleženci bodo individualno in skupinsko raziskovali in interpretirali dana izhodišča ter iskali umetniške forme na različnih nivojih likovnosti, tako v formalnem kot vsebinskem smislu. Proces se zaključi z oblikovanjem koncepta in izvedbo skupinske razstave

  2. Likovna delavnica Šmartno ima že več kot tridesetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna. Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz.

  3. »Če povzamemo, obstajata dve osnovni ključni determinanti ustvarjalnega procesa delavnice: iskanje in razvijanje ideje in njenega konteksta in iskanje ustrezne materializacije. Pri tem pa je ključno, da tovrstni ustvarjalni proces odpira, odkriva in podpira ustvarjalni potencial vsakega posameznika in ga poskuša pripeljati do roba njegovih zmožnosti in čez.« (Dušan Fišer, Ustvarjalnost kot privilegij, Kako narišeš čas, 30 likovnih delavnic Šmartno, JSKD, 2017)

  1. O MENTORJU

 

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer, rojen 1962, je diplomiral leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval še na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče z imenom Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku. Je vodja Galerije mesta Ptuj. Deluje kot vizualni umetnik, galerist,kustos, profesor, scenograf, mentor.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od petka, 7. avgusta (zvečer) do nedelje, 16. avgusta 2020 (dopoldne) v dvorani Marof v Šmartnem ob Paki.

V soboto, 15. avgusta 2020 bo ob 20. uri otvoritev razstave v delavnici nastalega projekta. Predviden je tudi prenos razstave v eno od mestnih razstavišč v Velenju.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je bila možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 19. julija 2020.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z uredbami državnih organov in ob upoštevanju epidemiološke slike. V primeru varnostnih zadržkov, bodo delavnice odpovedane, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. V primeru odpovedi zaradi višje sile, bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

CENA

Cena tečaja je 160 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV.

Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 350 €.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Mladinski center Šmartno ob Paki, skupno prenočišče (nočitev z zajtrkom 15 € na dan). Za plačilo bivanja bo mogoče koristiti turistični vavčer.

Kosilo in večerjo bomo organizirali na lokaciji. Stroške prehrane krijejo udeleženci.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje: zaželene so risarske in slikarske izkušnje, še bolj pa je pomembna želja po raziskovanju.

Delavnica je namenjena odraslim ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Rezultat ustvarjalnega druženja je razstava, ki je praviloma drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako »ljubiteljsko slikarstvo«.

Število udeležencev je omejeno na deset.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za področje likovne dejavnosti

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si