LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA SINJI VRH: STILIZIRANA RISBA

Kraj izvedbe:

 

Sinji vrh nad Ajdovščino

Termin:

 

od 20. do 26. septembra 2020

Mentorji:

 

Tone Rački

Cena:

 

160,00 EUR

Rok prijave:
 

6. september 2020

kompozicija

 

S stilizirano risbo motiv preoblikujemo v znak, ornament ali simbol, lahko pa je motiv stiliziran tudi z namenom ekspresivnega učinka. V modernem slikarstvu so stilizirane risbe lahko osnova prečiščene likovne govorice, ki je figurativna, a se izogiba posnemanju. Intenziven tečaj risanja bo namenjen spoznavanju stilizirane risbe ter vajam v poenostavljanju oblik, oblikovanju ornamentov in ekspresivnih figur.

VSEBINA IN CILJI

 1. Risba je stilizirana, če je podoba motiva preoblikovana z določenim namenom. S stilizacijo se risba motiva spremeni v znak, ornament ali simbol. Lahko pa je motiv stiliziran tudi z namenom ekspresivnega učinka. V modernem slikarstvu so stilizirane risbe lahko osnova prečiščene likovne govorice, ki je figurativna, a se izogiba posnemanju.

  Stilizacija je tudi likovna veščina, s katero oblikujemo izraz likovnih del. S stilizacijo damo risbi likovno kvaliteto.

  Intenziven tečaj risanja bo obsegal:
  - vaje v odkrivanju bistva pri risanju predmetov,
  - vaje v poenostavljanju oblik,
  - vaje v oblikovanju ornamentov,
  - vaje v risanju ekspresivnih figur.

  Delavnica ima dolgoletno tradicijo in poteka pod vodstvom dolgoletnega mentorja in avtorja številnih priročnikov za risanje in slikanje. Sinji vrh leži na izjemni lokaciji na dobrih 1000 metrih nadmorske višine. Turistična kmetija je znana gostiteljica umetniških srečanj in ustvarjalnih delavnic, bogata zbirka likovnih del ji daje poseben pečat.

  Za udeležbo na tečaju risarsko predznanje ni pomembno. Za osnovne potrebščine in materiale bo poskrbel organizator.

 2. O MENTORJU

 

Tone Rački

 

 

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački (1946) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Že štiri desetletja se ukvarja s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije,  Veščina risanja 1: Predmeti in prostor, Veščina risanja 2: Človeška figura, Veščina risanja 3: Majhne skrivnosti velikih mojstrov ter Veščina slikanja: Barve.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od nedelje, 20. septembra do sobote, 26. septembra 2020. Ateljejsko delo poteka vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 19. ure (razen na dan prihoda in odhoda).

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

e-prijava

Prijavnico izpolnite najkasneje do 6. septembra 2020.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun s položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z uredbami državnih organov in ob upoštevanju epidemiološke slike. V primeru varnostnih zadržkov, bodo delavnice odpovedane, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. V primeru odpovedi zaradi višje sile, bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

 

CENA

Cena tečaja je 160 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 350 €.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Bivanje: Turistična kmetija Vidmar Sinji vrh, dvoposteljne sobe, polni penzion 40 € na dan.

Za nočitev z zajtrkom, ki znaša 35€ na dan, bo mogoče unovčiti turistični vavčer. Doplačilo za šest kosil in večerij je za udeležence tečaja 50€. Stroške bivanja in prehrane udeleženci poravnajo na lokaciji.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje ni potrebno.

Število udeležencev je omejeno na dvanajst.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za področje likovne dejavnosti

telefon: 01/24 10 515, 24 10 500
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si

 

 

 

e-prijava