LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA: OBLIKE IN STRUKTURE V KAMNU

Kraj izvedbe:

 

Lesno Brdo pri Vrhniki

Termin:

 

od 23. do 27. avgusta 2021

Mentor:

 

akad. kipar Zlato Rudolf

Cena:

 

150,00 evrov

Rok prijave:
 

15. avgust 2021

 

Delo poteka v kamnolomu Lesno Brdo. Učili se bomo veščine kiparskega oblikovanja kamna ter likovnega gledanja tridimenzionalnih oblik. Izhodišče kiparske delavnice bodo organske forme, strukture in teksture. Navdih bomo iskali v naravi, umetnosti starih civilizacij in sozvočju različnih umetnosti. Delavnica bo primerna tudi za začetnike.

 

 

VSEBINA

  1. Udeleženci bodo na kiparski delavnici Oblike in strukture v kamnu spoznavali osnovne veščine kiparske obdelave kamna ter načine oblikovanja abstraktne ali konkretne organske oblike. Vsebinska in oblikovna izhodišča bodo udeleženci poiskali v naravi, v estetiki starih civilizacij ali v abstrahiranih formah, vezanih na izraznost glasbe in plesa. Hkrati z učenjem kiparske tehnologije se bodo udeleženci učili kiparskega načina opazovanja in oblikovanja tridimenzionalne forme ter razvijali lastno likovno intuicijo.

  2. Kiparske delavnice imajo že več kot 20-letno tradicijo. Od leta 1997 so potekale v Kuclerjevem kamnolomu, ki je zaščiten kot naravni spomenik, saj v svojih plasteh skriva številne fosilne školjke, kasneje pa v Kamnolomu Lesno Brdo v neposredni bližini. Delavnice v pristnem okolju kamnoloma omogoča podjetje Mineral d.o.o. (https://www.mineral.si/)

  3.  

  1. O MENTORJU

Zlato Rudolf

Zlato Rudolf

Akademski kipar Zlato Rudolf (1952) je diplomiral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorju Slavku Tihcu. S tematiko diplomske naloge Razvoj oblik in delovanje oblik na človeka, za katero je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado, je začrtal pot odkrivanja preprostih organskih oblik, njihovega spreminjanja v odnosu do anorganskih oblik ter oživljanja v funkcionalnem prostoru. Po diplomi se je posvetil pedagoškemu delu, kasneje pa se je odločil za svoboden poklic. Ukvarja se z raziskovanjem organske arhitekture in ustvarja kamnite skulpture, lesene kipe in portrete v glini, oblikuje unikatne kamine, fontane, bivalne prostore in vrtove (parke) ter manjše dekorativne izdelke za zasebne naročnike, v javnem prostoru pa so postavljeni Valvazor na gradu Bogenšperk pri Litiji, Psoglavec v Sodražici, Marija pred cerkvijo v Podutiku, živalske skulpture v termah Olimje ipd. Zanima se tudi za opero, balet in film. Živi in ustvarja v Idrijski Beli.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Kamnolom Lesno Brdo (Mineral d.o.o) nad Drenovim Gričem pri Vrhniki.
Od ponedeljka, 23. avgusta do petka, 27. avgusta 2021, vsak dan od 8. do 14. ure.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice. Prijavnico izpolnite najkasneje do 15. avgusta 2021. Izpolnite prijavnico na naslednji povezavi:

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z uredbami državnih organov in ob upoštevanju epidemiološke slike. V primeru varnostnih zadržkov, bodo delavnice odpovedane, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. V primeru odpovedi zaradi višje sile, bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

CENA

Cena tečaja je 150 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 300 €.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Za prevoz na lokacijo kamnoloma ter prehrano mora poskrbeti vsak udeleženec sam.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Poskrbljeno bo za material (kamen), orodje, opremo in pripomočke pa mora vsak udeleženec imeti svoje. Za začetnike zadošča osnovno orodje.
osnovno orodje za ročno obdelavo kamna:
lažja macola
gradina (nazobčano dleto)
špica
(dleto)

orodje po izbiri:
električno orodje (priporočamo le tistim, ki so vešči dela z njim):
kotni brusilnik
dolgi eelektrični podaljški

zaščitna sredstva:
plastična zaščitna očala
usnjene rokavice
gumijast nastavek za dleta
primerna obleka
močna obutev
protihrupne slušalke, čepki za ušesa in maska za prah)

ostala oprema za udobnejše delo:
podstavek, na katerem boste obdelovali kamen (pručka, plastično vedro ali škatla, v katero boste nasuli pesek. Nosilnost naj bo vsaj 40 kg.
zložljiv stol
senčnik

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si