LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

LIKOVNA DELAVNICA SINJI VRH: USTVARJALNO RISANJE

Kraj izvedbe:

 

Sinji vrh nad Ajdovščino

Termin:

 

od 12. do 18. junija 2021

Mentorji:

 

Tone Rački

Cena:

 

160,00 EUR

Rok prijave:
 

1. junij 2021

 

kompozicija

 

Pri ustvarjalnem risanju obravnavamo risbo kot likovno delo. Na tečaju bomo spoznavali načine, kako narediti risbo učinkovito in izrazno bogato. Intenzivna delavnica bo potekala pod vodstvom izkušenega mentorja.

VSEBINA IN CILJI

Pri študijskem, šolskem risanju usvajamo samo znanja in veščine samega risanja. Naučimo se narisati predmete in motive, uporabljati perspektivo in senčenje. To, šolsko risanje, pa še ni ustvarjalnost, ki risarje najbolj zanima. Za ustvarjalno risanje je potrebno pozornost razširiti na risbo kot likovno delo. Na tem tečaju se torej ne bomo učili risati, ampak bomo spoznavali, kako narediti risbo učinkovito in izrazno bogato. Preskusili bomo, kaj k temu prispeva uporaba različnih risarskih orodij in tehnik, kaj kompozicija motiva, kaj stil risanja, kako s skiciranjem izoblikovati motiv in temo risbe, kako v risarsko ustvarjanje vključiti ustvarjalno intuicijo. Ustvarjalno risanje je osnova za ustvarjalno slikanje.

Delavnica ima dolgoletno tradicijo in poteka pod vodstvom dolgoletnega mentorja in avtorja številnih priročnikov za risanje in slikanje. Sinji vrh leži na izjemni lokaciji na dobrih 1000 metrih nadmorske višine. Turistična kmetija je znana gostiteljica umetniških srečanj in ustvarjalnih delavnic, bogata zbirka likovnih del ji daje poseben pečat.

Za udeležbo na tečaju risarsko predznanje ni pomembno. Za osnovne potrebščine in materiale bo poskrbel organizator.

O MENTORJU

 

Tone Rački

 

 

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački (1946) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Že štiri desetletja se ukvarja s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije,  Veščina risanja 1: Predmeti in prostor, Veščina risanja 2: Človeška figura, Veščina risanja 3: Majhne skrivnosti velikih mojstrov ter Veščina slikanja: Barve.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od sobote, 12. junija do petka, 18. junija 2021. Ateljejsko delo poteka vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 19. ure (razen na dan prihoda in odhoda).

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

e-prijava

Prijavnico izpolnite najkasneje do 1. junija 2021.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun s položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se tečaja ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z vladnimi ukrepi za preprečevanje širitve koronavirusne bolezni. Pred izvedbo izobraževanja bomo udeležence obvestili o morebitnih pogojih in omejitvah. V primeru odpovedi delavnice bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti.

Prosim, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila NIJZ v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

 

CENA

Cena tečaja je 160 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 350 €.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Bivanje: Turistična kmetija Vidmar Sinji vrh, polni penzion za udeležence znaša 45€ na dan, za nočitev z zajtrkom bo mogoče unovčiti turistični vavčer. Stroške bivanja in prehrane udeleženci poravnajo na lokaciji. Udeleženci bodo imeli ločene sobe.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje ni potrebno.

Število udeležencev je omejeno na osem do deset.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za področje likovne dejavnosti

telefon: 01/24 10 515, 24 10 500
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si

 

 

 

e-prijava