LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

UVOD V VEŠČINO RISANJA

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Likovna delavnica JSKD, Beethovnova 5

Termin:

 

Ob ponedeljkih, od 18.00 do 19.45, od oktobra 2020 do maja 2021 (26 srečanj - 52 ur)

Mentor:

 

akademski slikar Tone Rački

Cena:

 

190,00 EUR

Rok prijave:
 

27. september 2020

veščina risanja

 

Osvajanje veščine risanja temelji na opazovanju zgradbe predmeta in njegove oblike ter na prikazovanju trirazsežnih predmetov na risalni površini. Namen izobraževanja je seznaniti se s principi realističnega risanja predmetov

 

VSEBINA

  1. Program tečajnike uvaja v študijsko risanje po naravi. Osvajanje veščine risanja temelji na opazovanju zgradbe predmeta in njegove oblike ter na prikazovanju trirazsežnih predmetov na risalni površini. Namen izobraževanja je seznaniti se s principi realističnega risanja predmetov. Program je primeren za vse, ki začenjajo z učenjem risanja, za tiste, ki želijo znova pridobiti risarsko kondicijo, kot priprava za preizkuse znanja risanja pa tudi kot osnova za risanje z računalnikom v 3D načinu. Vaje risanja obenem razvijajo poseben, likovni način opazovanja predmetov, ki jih rišemo. Tečajniki lahko kasneje svoje znanje razvijajo naprej v kateri koli smeri, pri čemer so jim v oporo nadaljevalni tečaji.


  2. Izobraževanje obsega:

    - uvajanje v študijsko risanje po naravi

    - vaje v risanju oglatih, oblih in okroglih teles v prostoru v različnih položajih

    - razvijanje posebnega, likovnega načina opazovanja.

  3. O MENTORJU

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost  v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Ukvarja se s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije, Veščina risanja 1 – Predmeti in prostor, Veščina risanja 2 – Človeška figura, Veščina risanja 3 – Majhne skrivnosti velikih mojstrov ter Veščina slikanja – Barve.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Tečaj poteka enkrat tedensko, ob ponedeljkih od 18.00 do 19.45 v likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani. Obseg tečaja je 52 ur oziroma 26 srečanj s pričetkom 12. oktobra, predviden zaključek tečaja je v maju. Med prazniki in počitnicami se tečaj ne izvaja.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

PRIJAVNICA

Prijavnico izpolnite najkasneje do 27. septembra 2020.

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Število udeležencev je omejeno na 8 – 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z uredbami NIJZ  in ob upoštevanju epidemiološke slike. V primeru zdravstvenih  zadržkov bodo delavnice odpovedane ali bo potek prilagojen, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. V primeru odpovedi zaradi višje sile bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Prosimo, da ob prijavi in udeležbi upoštevate vsa navodila v zvezi z zaščito pred koronavirusom ter v primeru bolezni ali suma okužbe ostanete doma.

Udeleženci delavnic v času trajanja delavnice za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imate urejeno nezgodno zavarovanje.

CENA

Kotizacija za celoletni tečaj znaša 190 €. V ceno je vključena šolnina, materiali za risanje ter DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 400 €.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Udeleženci v času trajanja delavnice uporabljajo lastne pripomočke za risanje in si jih med seboj ne izmenjujejo.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si