LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA: OBLIKE IN STRUKTURE V KAMNU

Kraj izvedbe:

 

Lesno Brdo pri Vrhniki

Termin:

 

od 22. do 26. avgusta 2022

Mentor:

 

akad. kipar Zlato Rudolf

Cena:

 

150,00 evrov

Rok prijave:
 

7. avgust 2022

 

 

Delo poteka v kamnolomu Lesno Brdo. Učili se bomo veščine kiparskega oblikovanja kamna ter likovnega gledanja tridimenzionalnih oblik. Izhodišče kiparske delavnice bodo organske forme, strukture in teksture. Navdih bomo iskali v naravi, umetnosti starih civilizacij in sozvočju različnih umetnosti. Strokovni sodelavci kamnoloma nam bodo predstavili geološke skrivnosti materiala. Delavnica bo primerna tudi za začetnike.

VSEBINA

  1. Udeleženci bodo na kiparski delavnici Oblike in strukture v kamnu spoznavali osnovne veščine kiparske obdelave kamna ter načine oblikovanja abstraktne ali konkretne organske oblike. Vsebinska in oblikovna izhodišča bodo udeleženci poiskali v naravi, v estetiki starih civilizacij ali v abstrahiranih formah. Hkrati z učenjem kiparske tehnologije se bodo udeleženci učili kiparskega načina opazovanja in oblikovanja tridimenzionalne forme ter razvijali lastno likovno intuicijo.

  2. Kiparske delavnice imajo že več kot 20-letno tradicijo. Od leta 1997 so potekale v Kuclerjevem kamnolomu, ki je zaščiten kot naravni spomenik, saj v svojih plasteh skriva številne fosilne školjke, kasneje pa v Kamnolomu Lesno Brdo v neposredni bližini. Delavnice v pristnem okolju kamnoloma omogoča podjetje Mineral d.o.o. (https://www.mineral.si/), strokovni sodelavci kamnoloma pa bodo udeležencem predstavili geološke skrivnosti kamnov.

  3.  

  1. O MENTORJU

Zlato Rudolf

Zlato Rudolf

Akademski kipar Zlato Rudolf (1952) je diplomiral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorju Slavku Tihcu. S tematiko diplomske naloge Razvoj oblik in delovanje oblik na človeka, za katero je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado, je začrtal pot odkrivanja preprostih organskih oblik, njihovega spreminjanja v odnosu do anorganskih oblik ter oživljanja v funkcionalnem prostoru. Po diplomi se je posvetil pedagoškemu delu, kasneje pa se je odločil za svoboden poklic. Ukvarja se z raziskovanjem organske arhitekture in ustvarja kamnite skulpture, lesene kipe in portrete v glini, oblikuje unikatne kamine, fontane, bivalne prostore in vrtove (parke) ter manjše dekorativne izdelke za zasebne naročnike, v javnem prostoru pa so postavljeni Valvazor na gradu Bogenšperk pri Litiji, Psoglavec v Sodražici, Marija pred cerkvijo v Podutiku, živalske skulpture v termah Olimje ipd. Zanima se tudi za opero, balet in film. Živi in ustvarja v Idrijski Beli.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Kamnolom Lesno Brdo (Mineral d.o.o) nad Drenovim Gričem pri Vrhniki.
Od ponedeljka, 22. avgusta do petka, 26. avgusta 2022, vsak dan od 8. do 14. ure.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice. Prijavnico izpolnite najkasneje do 7. avgusta 2022. Izpolnite prijavnico na naslednji povezavi:

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni.

V primeru odpovedi zaradi višje sile, bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti.

CENA

Cena tečaja je 150 €. V ceno je vključena šolnina, ves potreben material in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 300 €.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Za prevoz na lokacijo kamnoloma ter prehrano mora poskrbeti vsak udeleženec sam.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Poskrbljeno bo za material (kamen), orodje, opremo in pripomočke pa mora vsak udeleženec imeti svoje. Za začetnike zadošča osnovno orodje.

osnovno orodje za ročno obdelavo kamna:
lažja macola
gradina (nazobčano dleto)
špica
(dleto)

nujna zaščitna sredstva:
plastična zaščitna očala
usnjene rokavice
gumijast nastavek za dleta (priporočamo)
primerno obleko in močno delovno obutev
protihrupne slušalke/čepki in
maska za prah (priporočamo v primeru dela z električnim orodjem)

orodje po izbiri:
električno orodje (priporočamo le tistim, ki so vešči dela z njim):
kotni brusilnik
dolgi eelektrični podaljški

ostala oprema za udobnejše delo:
podstavek, na katerem boste obdelovali kamen (pručka, plastično vedro ali škatla, v katero boste nasuli pesek. Nosilnost naj bo vsaj 40 kg.
zložljiv stol
prenosni senčni baldahin, ki nudi zaščito tudi v primeru dežj

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si