LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

Kiparski tečaj MALA PLASTIKA: GLAVA IN TORZO

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Likovna delavnica JSKD, Beethovnova 5

Termin:

 

vikend tečaj, petek popoldne, sobota in nedelja, 3.–5. 12. 2021 / 20 ur

Mentorica:

 

Dragica Čadež Lapajne

Cena:

 

90 € z vključenim materialom, končno peko izdelkov ter priročnikom.

Predznanje:

 

tečaj je primeren tudi za začetnike

Rok prijave:
 

24. november 2021

 

 

Portretne upodobitve glave in figure so med najbolj razširjenimi, pa tudi zahtevnimi kiparskimi motivi. Na delavnici bodo udeleženci spoznali zakonitosti modeliranja človeške glave in figure v glini. Izobraževanje je primerno za tiste, ki so se že udeležili tečaja mala plastika kot tudi za začetnike.

 

Vsebina

Spoznavanje človeške figure zahteva raziskovanje lastnega telesa, razumevanje njegovega ustroja in naravnih zakonitosti, iz česar izhaja tudi ustrezna likovna interpretacija. Tako v umetnostni zgodovini – od njenih čisto prvih začetkov – kakor tudi v sodobni likovni praksi ima motiv portreta in človeške figure posebno mesto. Modeliranje tega motiva v glini je tudi ena od študijskih osnov na področju kiparstva. Pod vodstvom izkušene mentorice se bomo na delavnici posvetili oblikovanju male plastike glave in torza. Učili se bomo likovnega gledanja in opazovanja človeških proporcev, spoznali kiparsko tehnologijo ter oblikovali kiparske študije glave in torza po modelu. Izdelke bomo po zaključku odžgali v peči, da bodo ostali trajni.

O MENTORICI

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018). Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot monumentalno plastiko. Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim z nagrado Prešernovega sklada. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Leta 2010 je o avtorici izšla strokovna monografija Sarivala Sosiča z naslovom Dragica Čadež: zgodba o drevesu.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Izobraževanje bo potekalo v likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 v Ljubljani po sledečem urniku:

Petek, 3. 12. 2021 od 17. do 20. ure

Sobota, 4. 12. 2021 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

Nedelja, 5. 12. 2021 od 10. do 17. ure (odmor za kosilo 13.00-14.00)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna najkasneje do 24. novembra 2021 oziroma do zapolnitve mest prek spletne prijavnice:

PRIJAVNICA

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Število udeležencev je omejeno na 8. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oziroma motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

Kotizacija za tečaj znaša 90 €. Cena vključuje material, peko izdelkov, priročnik Dragice Čadež Lapajne Torzo, akt, Figura. Oblikovanje telesnosti in DDV. Programi JSKD so subvencionirani za vse udeležence. Polna cena tečaja je 180 €.

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA NAMENJENA:

Odraslim, študentom in dijakom višjih letnikov, ljubiteljskim likovnikom, kreativcem, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti specifična znanja na področju likovne teorije in prakse.

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO:

Material za delo je vključen v ceno delavnice. Ob potrditvi prijave prejmete navodila katera osnovne pripomočke/orodje je zaželeno, da si priskrbite udeleženci sami.

POTRDILO O UDELEŽBI:

Udeleženci prejmejo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje se točkuje v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje. Izobraževalni programi bodo izvedeni v skladu z epidemiološkimi pogoji in uredbami državnih organov, o čemer bomo prijavljene udeležence sproti obveščali. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si