RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2016
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

 

FOTOZGODBE


Fotografi o fotografijah

 

Daniela Babčec

Daniela Babčec, Škofja Loka
Kaj delam na tem mestu
Fotografije prikazujejo vprašanja, ob katerih se poglobimo vase in ob katerih razmišljamo, kako nas vidijo drugi...

 

 

Manca Borštnar

Manca Borštnar, Moravče
Problem
Serija je kombinacija fotografije in slikanja - poslikava telesa. Tematsko se dotika aktualnih družbenih tem. Govori o tem, da smo sužnji sodobne družbe, da se ji še preveč podrejamo in smo dobesedno njena lastnina. Družba nam zapira meje domišljije in ne dopušča kreativnosti, s katero bi se lahko izražali.

 

 

Lana Bregar

Lana Bregar, Grosuplje
Biti človek ali biti črv
Biti črv ali biti človek, ali biti črv-človek ali človek, ki je kot črv. Serija predstavlja prvinskost neokrnjene narave, vrne nas na prvotne molekule življenja. Predstavlja preživetje v naravi, kot človek ali kot žival.

 

 

Kristina Filipčič

Kristina Filipčič, Izola
Minljivost
Moja serija fotografij predstavlja 70-letno žensko, ki se spopada s svojo minljivostjo. Serija je črno bela, ker lahko tako bolj poudarim čustva in sporočilo.

 

 

Anet Goga

Anet Goga, Nova Gorica
Preživeti
S serijo fotografij sem hotela ustvariti primerjavo med nekoč in danes. Želela sem prikazati, kakšen je bil običajen dan nekoč in sprožiti razmišljanje o tem, kako zelo drugače živimo danes.

 

 

Dora Gorše

Dora Gorše, Kočevje
Kakšna je pa njihova zgodba?
''Za toplejšo spalno vrečo,'' odgovori brezdomec Ben, ko ga tistega oblačnega kanadskega dne vprašam, zakaj potrebuje denar. Zapleteva se v živahen pogovor. Glede na svoj položaj se zdi nepričakovano vedra in pozitivna oseba. Zaupa mi, da ceni tisto, kar ima - svobodo.
Zamislim se. Marsikdo se izogiba beračem, ki prosjačijo na ulicah, in pri tem pozabi, da so tudi oni ljudje. Ljudje z zgodbo, ki nam lahko spremeni pogled na svet, če ji prisluhnemo. Ker to je tisto, kar v današnjem svetu vse prepogosto pozabljamo - čas in posluh za sočloveka.

 

 

Nina Krajnc

Nina Krajnc, Polenšak
Preživela sem
Serija prikazuje novorojeno deklico. Je kolaž deset fotografij, od katerih po dve in dve prikazujeta enak motiv; ena je črno bela, druga pa barvna. Združila sem jih v pare.

 

 

Elena Leban

Elena Leban, Idrija ob Bači
Še vedno živim
Serija prikazuje ljubljansko Cukrarno, ki ponosno stoji že skoraj dvesto let. V času svojega obstoja  je delovala kot tovarna sladkorja, kasneje pa nudila dom mnogim revežem, med njimi sta bila tudi Josip Murn in Dragotin Kette. Je polna zanimivih zgodb svojih stanovalcev. Kljub vsem nezgodam, ki jih je Cukrarna preživela, danes še vedno stoji.

 

 

Erazem Simon Paravinja

Erazem Simon Paravinja, Škofja Loka
Preživetje za štirimi stenami
Projekt temelji na družinskem portretu, ki prikazuje dnevne dejavnosti moje družine. Portret spada v koncept inscenirane fotografije, saj je bil vsak prizor postavljen in zaigran. Skozi serijo želim na plastičen način predstaviti ne le moje, temveč tudi dejavnosti večine družin, ki živijo na podoben način kot mi.

 

 

Nela Poberžnik

Nela Poberžnik, Dravograd
Obraz obstoja
Kdo si? Svoj obraz vidiš zgolj na fotografijah ali kot odsev na zrcalu. Iščeš se, a najdeš zmeraj nerazpoznavno gmoto. Čeprav trepetaš, se drobiš, lomiš, razpadaš, ostani svoj vojak, junak. Ne kaži strahu. Zri mu v oči.
Tvoje nebo bo mnogokrat hladno, mrzlo, ledeno. Mraz te bo ranil. Ampak ne vračaj se v tople kraje preteklosti, pojdi naprej.  Zapomni si, da si svetloba. In da svetlobe ni brez teme. Tako lahko prebiješ meje, premagaš demone in zacvetiš. Živiš.

 

 

Miha Skrt

Miha Skrt, Kal nad Kanalom
Prihodnost v betonu
S serijo fotografij sem hotel izpostaviti vprašanje, kako bi ljudje preživeli v pustem, enoličnem, onesnaženem svetu, brez zelenih rastlin, ki so nujno potrebne za naš obstoj.

 

 

Tinkara Zajc

Tinkara Zajc, Muljava
Ljubezen gre skozi oreh
S serijo fotografij sem želela ponazoriti življenjski krog oreha. Razmišljala sem o simboliki srca, ki se odraža v obliki orehove polovice in čustvih, ki so osnova preživetja.

 

 

Veronika Žorž

Veronika Žorž, Dornberk
Preživeti kaotično apatijo
Na mračen dan sem s seboj vzela fotoaparat z namenom, da ujamem trenutke razpoloženja ljudi ob vsakdanjih opravilih. V izložbah so ljudje le mrko opravljali svoje delo, na avtobusu je vsak brezizrazno zrl skozi okno in ljudje na ulicah Ljubljane so se tiho pomešali v kaos, v katerem živimo. Bomo ljudje preživeli apatijo, v katero padamo in zopet ugotovili, zakaj je vredno živeti?