LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2020

JSKD in revija Mentor

V zavetju besede  2020

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

RAZPIS

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 5 pesmi, 7 strani proze ali 7 strani dramskega besedila. Vsak prispevek naj bo na vrhu levo nad naslovom označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na spletni strani JSKD/literatura  - avtorjevo ime, domači naslov, letnica rojstva, starostna kategorija, elektronski naslov ter telefonska številka, poklic/izobrazba, število izdanih knjig v samozaložbi itd.:

e-prijava

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili literarno delavnico, namenjeno predvsem analizi poslanih besedil, in pogovoru o literarnem ustvarjanju nasploh ter vajam kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil s sodelovanjem območnih izpostav po Sloveniji (prijavite se na srečanje, najbližje kraju bivanja):  

četrtek, 28. maja 2020, ob 15.00 – ZOOM delavnica – Primorska

petek, 29. maja 2020, ob 15.00 – ZOOM delavnica - Gorenjska

sobota, 13. junija 2020 – v živo - JSKD OI Logatec (Osrednja Slovenija)

četrtek, 18. junija 2020 – v živo - JSKD OI Slovenske Konjice (Celjska in Koroška)

petek, 4. septembra 2020 – JSKD OI Maribor (SV Slovenija)

sreda, 9. septembra 2020 – JSKD OI Krško  (Dolenjska, Bela krajina, Posavje)

DRŽAVNO SPREMLJANJE

Med avtorji in avtoricami, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj ter bodo prejeli srebrna priznanja, bo državni selektor, publicist ter glavni urednik revije Mentor dr. Aljoša Harlamov izbral pet finalistov, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov. Izbor bo potekal na podlagi šifriranih besedil.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Ravne na Koroškem, in sicer:
v nedeljo, 22. novembra 2020, v Kotljah
(ob jubileju 70-letnice smrti pisatelja Prežihovega Voranca).
Vse nominirane avtorje in avtorice z regijskih srečanj bomo povabili na zaključno druženje v Kotlje, kjer bo potekala literarna delavnica in pogovori o prispelih besedilih, (samo)založništvu, o  literarnem ustvarjanju nasploh. Vodil jih bo Aljoša Harlamov, ki bo zvečer na svečani prireditvi prebral utemeljitve petih najboljših besedil. V zavetju besede 2020 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo petih finalistov (v treh starostnih kategorijah: od 30-49 let, od 50-70 let in nad 70 let) ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo 2019.

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2020 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju izkustvenih avtorskih besedil, ki so intimna, družbeno-kritična, reflektivna, fantazijska, izpostavljajo vse male ljudi tega sveta, ki so veliki v dejanjih in življenjski filozofiji  … Prepustite se domišljiji, igrajte se z besedami ter ustvarjajte svobodno in drzno!

ROK ZA PRIJAVO

Lektorirana in kot leposlovje oblikovana besedila pošljite do četrtka, 23. aprila 2020,  na elektronski naslov: mentor@jskd.si (Zadeva: V zavetju besede 2020 – regija, npr. V zavetju besede 2020 – Primorska). Za lažje urejanje besedil v delovnih gradivih in kasnejšem tiskanem zborniku predlagamo levo poravnavo, pisavo v velikosti 12, wordov dokument v priponki (.doc, .docx) ter oznako dokumenta Regija_Šifra_Odrasli_2020 - npr. Primorska_Žajbelj_Odrasli_2020. Svoje podatke in izbor kraja srečanja vpišite v spletno prijavo. Prijavo in prejem besedila vam bomo potrdili v najkrajšem možnem času. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja.  

PREDNAROČILO ZBORNIKA V ZAVETJU BESEDE 2017-2019

V začetku leta 2020 bomo izdali natisnjen zbornik V zavetju besede 2017-2019 z izbranimi besedili finalistov vseh treh let (2017, 2018, 2019) ter uvodniki in utemeljitvami treh državnih selektorjev: dr. Davida Bandlja, mag. Gabriela Babnik in Barbare Korun. V prednaročilu bo zbornik na prodaj po ceni 7,00 €, v redni prodaji v začetku aprila pa 12,00 €. Prednaročilo lahko označite v spletni prijavi, zbornik vam bomo poslali brezplačno po pošti do konca aprila.

Dodatne informacije:

Barbara Rigler, 01/24-10-516, producentka za literarno dejavnost pri JSKD

 

 

 

 

e-prijava