LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2020

JSKD in revija Mentor

V zavetju besede  2020

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

Zaključek 22. novembra 2020 na spletu

Na letošnji natečaj V zavetju besede 2020 so prispela besedila 212 literarnih ustvarjalcev (nad 30. letom starosti) iz vse Slovenije. Vse prijavljene pisce smo v juniju in septembru povabili na šest regijskih srečanj v živo ali preko spletne aplikacije ZOOM: na Jesenice in v Ilirsko Bistrico (preko ZOOMa), v Logatec, Loče (OI Slovenske Konjice), Maribor in v Krško pa v živo z vsemi preventivnimi ter varnostnimi ukrepi. Pod vodstvom strokovnih spremljevalcev (Barbara Korun, mag. Ana Porenta, dr. Zoran Pevec in mag. Suzana Tratnik, dr. David Bedrač, Marjan Pungartnik ter Stanka Hrastelj) smo izvedli literarne delavnice in dobili izbor 30 nominiranih besedil pod šiframi za državno raven, državno srečanje odraslih literatov - V ZAVETJU BESEDE 2020.

Državni selektor dr. Aljoša Harlamov, pisatelj, urednik in publicist, je v branje dobil 30 šifriranih besedil, eno od njih je skupinsko delo. Vseh sodelujočih avtorjev in avtoric pa je na državno srečanje uvrščenih kar štirideset.

Žal državnega srečanja v Kotljah ne bomo izvedli v živo zaradi vseh preventivnih ukrepov in razglašene pandemije. Vendar bo dr. Aljoša Harlamov z vsemi izbranimi literati izvedel pogovor o prispelih ter prebranih besedilih, v okviru dveh spletnih delavnic:

PROGRAM

nedelja, 22. november 2020, v zavetju vaših domov

Uvodni pozdrav na obeh delavnicah: mag. Marko Repnik, direktor JSKD

Prisotnost: Jožica Pušnik, vodja JSKD OI Ravne na Koroškem

Seznam sodelujočih na spletnih delavnicah za izbrane avtorje (pripravite tudi svoja besedila za zapiske in branje krajšega odlomka, kakšne pesmi …) po abecednem redu:

10.00-13.00

Iztok Alidič, Mira Bevc, Mojca Cigale Kršinar, Marjana Cmager, Bojan Ekselenski, Dunja Polonca Guček, Aleš Jelenko, Andrej Kokot, Ivanka Kostantino, Matjaž Marinček, Stane Peček, Lidija Polak, Ivana Prislan, Andreja Vidmar, Milan Žniderič in Barbara Žvirc.

15.00-18.00

Marija Adanja, Borja Bolčina, Jelka Bratec, Žarka Brišar Slana, Anita Caruso, Urša Cerar, Carmela Cizelj Kogej, Jožica Grum, Polona Ješelnik, Darka Lampič, Vesna Mikek, Rozika Močnik, Bernarda Mrak Kosel, Marija Pečaver Potočnik, Tatjana Plevnik, Metka Prašnikar, Alojz Sraka, Alenka Taštanoska, Dragica Trobec Zadnik

Odsotnost iz opravičljivih razlogov: Maja Lorbek, Nada Prijatelj, Leon Senger, Dimitrij Škrk


POVEZAVO za nedeljsko virtualno druženje (brezplačna aplikacija ZOOM) bomo izbranim avtorjem posredovali po elektronski pošti v četrtek, 19. 11. 2020. Če bodo kakšne zadrege, bomo reševali posamezno.

PRIZNANJA

JSKD z območno izpostavo Ravne na Koroškem bo za vas pripravil manjša presenečenja, in sicer boste vsi nominirani avtorji prejeli priznanje za uvrstitev na državni nivo, vstopnico za možen ogled Prežihovine do konca leta 2021 ter natisnjen zbornik z izbranimi besedili 16-ih finalistov zadnjih treh let z utemeljitvami državnih selektorjev: Davida Bandlja, Gabriele Babnik in Barbare Korun - V zavetju besede 2017-2019.

V zavetju besede

Državni selektor Aljoša Harlamov je že izbral 5 finalistov v treh kategorijah, ki jih bomo predstavili in razglasili kmalu, predvsem pa predstavili na zaključnem srečanju V zavetju besede 2020 v živo – v nedeljo, 23. maja 2021, v Kotljah v okviru Tedna ljubiteljske kulture.

Branje izbranih besedil bo uvod v natečaj V zavetju besede 2021 (razpis bo objavljen na spletni strani: www.jskd.si/literatura) in v regijska srečanja po Sloveniji ter ponovna literarna druženja. Pazite nase in ostajamo ustvarjalno povezani!

Dodatne informacije:

Jožica Pušnik,  vodja JSKD OI Ravne na Koroškem, E: oi.ravne@jskd.si

Barbara Rigler, 01/24-10-516, producentka za literarno dejavnost pri JSKD, E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

e-prijava