LITERATURA / NATEČAJI / SOSED TVOJEGA BREGA

 

 

mentor

 

 

 

JSKD in REVIJA MENTOR

razpisujeta

43. LITERARNI NATEČAJ SOSED TVOJEGA BREGA 2021

Natečaj je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti.

Že 42 let druženj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji, medkulturno bogati slovenski prostor s paleto svetovnih jezikov in ustvarjalnih poetik. V zadnjih dveh letih smo srečanja poglobili in pomladili z dodatnima delavnicama ter predstavitvijo natečaja v Ljubljani. V letu 2021 bomo kljub omejitvam zaradi korona virusa potovali po Sloveniji, v živo ali preko spletnih aplikacij. Družili se bomo na dveh uvodnih delavnicah kreativnega pisanja, kjer boste imeli priliko izboljšati svoja besedila za natečaj, na branju ob mednarodnem dnevu maternih jezikov bomo utrjevali povezanost, na zaključnem državnem srečanju v Mariboru v okviru Tedna ljubiteljske kulture in Jurčičevega leta pa z javnostjo delili vaša globoka občutenja sveta, zapisana v literaturo.

Zato vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, znance, sorodnike, prijatelje, literate … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta!

DRŽAVNO SREČANJE

Državno srečanje

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2021 bo potekalo v Mariboru v soboto, 22. maja 2021, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Maribora. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in Željkom Perovićem (pesnikom in prevajalcem). Po kosilu bo sledil krajši sprehod po mestnem jedru, druženje, izmenjava literarnih izkušenj in predstavitve novih knjig. Popoldne bomo imeli svečani zaključni literarni dogodek z branjem vseh prijavljenih literatov v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj vsem sodelujočim. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

BRANJE OB DNEVU MATERNIH JEZIKOV

mednarodni dan maternih jezikov

V Ljubljani bomo že šestič zapored organizirali literarni dogodek ob mednarodnem dnevu maternih jezikov v okviru UNESCA. 21. februarja 2021 bomo uživali v branju in poslušanju avtorskih besedil v vseh jezikih, tudi slovenskem. Prijave za sodelovanje (ime in priimek ter jezik besedila, ki ga boste prebrali) pošljite do petka, 5. februarja 2021, na e-naslov: mentor@jskd.si – Zadeva: Sosed bere 21. 2. 2021. Vsak avtor ima na razpolago tri do pet minut branja, odvisno od števila sodelujočih. Dogodek bomo izvedli v vsakem primeru, tudi če bo karantena. Vsi prijavljeni boste prejeli povezavo za sodelovanje preko ZOOM aplikacije, dogodek bomo posneli in delili preko FB omrežja.

DELAVNICI KREATIVNEGA PISANJA

V letu 2021 bomo prvič organizirali delavnici kreativnega pisanja s članoma dosedanje komisije; Zoranom Kneževićem in mag. Ano Porenta. Potekali bosta v Ljubljani v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna ali preko spletne aplikacije ZOOM. Delavnici sta namenjeni vsem dosedanjim udeležencem in vsem, ki se prijavljate prvič, in bi radi izboljšali svoje pisanje. Izvedli bomo štiri termine za prozo in poezijo posebej, in sicer: ob sobotah, 12. decembra 2020, 9. in 23. januarja 2021 ter 13. februarja 2021.

Državno srečanje in uvodna branja so brezplačna, žal pa moramo za udeležbo na delavnicah pobrati minimalno kotizacijo. Prijavnina za štiri termine triurne delavnice je 40 €, če bi se radi udeležili obeh pa 60 €. Prijave zbiramo na Mentorjev e-naslov do petka, 4. decembra 2020 – skupaj z besedili (do 3 pesmi, do 3 strani proze), Zadeva: Sosed na delavnici.

OD IDEJE DO NAGRADE: PRIKAŽI, NE POVEJ

Zoran Knežević

Vodi: Zoran Knežević

Termin: sobota, 10.00-13.00

Sinopsis: Tokrat malo drugače. Udeleženci bodo na delavnico prišli z že napisanimi zgodbami. Vsi bodo dobili in prebrali zgodbe vseh drugih. Na štirih srečanjih se bomo potem pogovarjali in debatirali o vsakem besedilu. Na prvem srečanju bo mentor najprej, za morebitne nove udeležence kot tudi za tiste, ki so se udeležili dveh prejšnjih delavnic, na kratko ponovil osnove za dobro napisano zgodbo, dramo, komedijo ali roman. Nato se bomo posvetili posameznim besedilom: kaj je dobro in kaj bi se dalo še izboljšati. Od ideje do osnutka, od strukture do forme, od jezika do sloga, preko uvoda, likov, karakterizacije, zapleta in razpleta do konca zgodbe, torej do končnega prečiščenega besedila in nagrade. Nagrada ni samo nagrada na nekem natečaju, čeprav je ta več kot dobrodošla, nagrada je že objava v literarnem časopisu, aplavz po prebrani zgodbi na javnem branju, pohvala bralcev. Nagrada je tudi, ko po urah pisanja, razmišljanja, popravljanja, na koncu prebereš svojo zgodbo in si rečeš: to sem pa res dobro napisal/la. Vodilo in rdeča nit delavnice na vseh srečanjih bo tokrat: Prikaži, ne povej.

NASTAJANJE PESMI

Ana Porenta

Vodi mag. Ana Porenta

Termin: sobota, 15.00-18.00

O čem lahko pišem?
Lahko posodim svoj glas drugemu bitju, entiteti?
Ali pesmi kaj manjka, je v njej kaj odvečnega?
Jo je mogoče razumeti večplastno?
Kdaj je pesem končana?
Sinopsis: Delavnice bodo prepredene z različnimi ustvarjalnimi izzivi, pogovori o poeziji in zapisih, ki bodo nastajali. Ukvarjali se bomo s priklicevanjem lastnega pesniškega jezika, ostrili
zmožnost (po)imenovanja, ubesedovanja in ugotavljali, kako lahko pesem, ki nastaja, spreminjamo, usmerjamo njen tok, jo izboljšujemo. Naš cilj bo napisati svojo novo pesem ali več njih (cikel pesmi).

BESEDILA

Lahko pa se prijavite direktno na natečaj za državno srečanje in posredujete svojo avtorsko prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij.

Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo (šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, izobrazba oziroma poklic, telefonska številka, naslov e-pošte, jezik besedila – tudi knjižne novosti prijavljenih avtorjev (z naslovnico in kratko vsebino). Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno.

ZBORNIK PARALELE

V letu 2021 zbornika ne bomo izdali, še vedno lahko kupite natisnjen zbornik izbranih besedil Paralele 2019-2020, št. 23, cena: 8,00 €. Naslednji zbornik Paralele 2021-2022, št. 24, bo izšel v letu 2022 pred državnim srečanjem Sosed tvojega brega 2022, ki bo v Brežicah.

PRIJAVA

Avtorji naj svoja besedila pod šifro pošljejo do srede, 31. marca 2021, v izvirniku (torej ne v slovenščini) po elektronski pošti na e-naslov: mentor@jskd.si, z zadevo: Sosed tvojega brega 2021. Besedilom priložite tudi delovni prevod v slovenski jezik. Prijava za sodelovanje poteka elektronsko na naslednji povezavi:

Veseli bomo vaših komentarjev, pobud in želja!

Ostanimo povezani!

Lepo pozdravljeni!

Barbara RIGLER

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

odgovorna urednica revije Mentor in
producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

Vabilo

vabilo na zaključno prireditev
(datoteka pdf)

 

Lansko, 42. državno srečanje "Sosed tvojega brega 2020"
Ljubljana, 25. maj 2019