LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2020

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2020

splet, 4. december 2020

Državna selektorica mag. Suzana Tratnik, pisateljica, prevajalka in aktivistka, je junija po vseh omejitvah in ukrepih glede novega virusa v branje dobila izbrana besedila 17 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Za finale Urške 2020 so bili z regijskih srečanj nominirani ustvarjalci po abecednem redu:
Tanja Božić, Patricija Čamernik, Sandra Erpe, Jona Levar, Vita Movrin, Mojca Petaros, Aljaž Primožič, Anja Silovšek, Selma Skenderović, Petra Skušek, Veronika Stepanova, Niko Šimenc, Sara Štern, Eva Šubic, Aljoša Toplak, Zala Vidic in Ines Žabkar.

Vseh 17 nominiranih literarnih ustvarjalcev oziroma 92 prijavljenih mladih literatov (od 15. do 30. let) se je predstavilo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v Ljubljani in v Radljah ob Dravi še v živo in po rednem planu v začetku leta. Zaradi karantene smo morali naslednja štiri srečanja in delavnice izvesti preko ZOOM aplikacije, in sicer: v sodelovanju z območno izpostavo JSKD Škofja Loka (18. 5. 2020), JSKD OI Novo mesto (20. 5. 2020), JSKD OI Ptuj (22. 5. 2020) in JSKD OI Koper (25. 5. 2020) v varnem zavetju domačih sob in s pogledom na knjižne police mladih literatov.

Srečanja so v živo oz. preko spleta strokovno spremljali naši mentorji, ki so komentirali prispela avtorska besedila, to so: dr. Alja Adam, dr. Zoran Pevec, Barbara Korun, Stanka Hrastelj, dr. David Bedrač in mag. Gabriela Babnik. Nominiranci ste se konec maja predstavili virtualno na Slovenskih dnevih knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev ter avgusta na Svetovnem dnevu poezije v Ljubljani in na Dnevih poezije in vina na Ptuju.

Za državni festival mlade literature URŠKA 2020 je pisateljica Suzana Tratnik, letošnja nominiranka za nagrado kresnik, ki je besedila večkrat natančno prebrala in ocenila (izbor besedil finalistov s komentarjem bomo objavili v reviji Mentor 3. septembra 2020), predlagala izbor šifer naslednjih avtorjev in avtoric.

FINALISTI URŠKE 2020 so :

Inat (proza) – Tanja Božić, 1995, Ljubljana

Magnolija (proza) – Sandra Erpe, 1993, Ljubljana/Novo mesto

Kje si Eichmann (poezija) – Aljaž Primožič, 2001, Prebold

Rdeča ptica (proza) – Selma Skenderović, 2001, Koper

Solsticij (poezija) – Ines Žabkar, 1998, Ljubljana

Č E S T I T A M O!

Festival mlade literature – Urška 2020 bo zaradi omejitev in priporočil NIJZ potekal le v petek, 16. oktobra 2020, na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu.

Na zaključno prireditev, kjer bomo predstavili besedila vseh petih finalistov in izmed njih izbrali uršljana /uršljanko, zmagovalca Urške 2020, vabimo vse letošnje nominirane avtorje. Dopoldne bomo začeli z literarno delavnico, ki jo bo vodila Suzana Tratnik. Po kosilu bo predstavitev prvenke z naslovom Drseči svet, lanske zmagovalke, pesnice Nine Medved. Dogodek bo moderiral pisatelj in profesor Andrej Makuc, ki je bil tudi mentor pri Ninini pesniški knjigi ter avtor spremne besede. Zvečer bo predstavitev finalistov preko filmskih portretov v režiji Toma Novosela, branje avtorskih besedil, v živo bo uglasben zmagovalec natečaja Mentorjev feferon 2020 ter razglasitev zmagovalca/zmagovalke Urške 2020.

Zmagovalcu oz. zmagovalki Urške 2020 bomo v založništvu JSKD v letu 2021 izdali knjižni prvenec in ga povabili na mednarodno gostovanje na Češko – literarni festival Ob robu.
Prosimo nominirane avtorje, avtorice in finaliste, da potrdijo udeležbo na finalu Urške 2020 v Slovenj Gradcu do torka, 22. 9. 2020. Udeležba na delavnici in pogostitev sta brezplačni. Za prevoze se bomo dogovorili po potrditvi udeležbe.

Čestitke vsem ustvarjalcem in prijazen pozdrav z željo, da se končno srečamo v živo!

Barbara Rigler
Literarna dejavnost

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

vabilo

Vabilo na finale (pdf)

 

Branje nominirancev za Urško 2020 na letošnjih slovenskih dnevih knjige.

več >>