LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2020

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2020

Slovenj Gradec, 16. in 17. oktober 2020

RAZPIS


Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberemo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdamo knjižni prvenec.

O vzgoji

šele na predvečer novega
delovnega tedna ugotoviš,
česa se bojijo otroci, ki
ne morejo zaspati –

preveč budni so, preveč
polni sanjarij o tem, kaj vse bi se še
lahko zgodilo, če bi bilo dovoljeno današnji dan
izkoristiti še za nekaj radoživih minut dlje, premalo
razumevajoči za razloge, zaradi katerih
je treba budilko nastaviti tako zgodaj –

si nočejo priznati, da imajo odrasli
pravico odločanja, ko jim potegnejo
odejo do brade, zatisnejo njen rob pod
otroške boke in se mamina topla sapa
približa, da bi jim stisnila poljub za lahko noč.

takrat imajo na voljo zaupanje ali
trmo.

katero bodo izbrali, bo povedalo
veliko o tem, kako dobro
bodo nekoč vzgajali
lončnice.

(Nina Medved, zmagovalka Urške 2019)

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, niti objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih. Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila -  prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani) - z istim besedilom se lahko na razpis za Urško prijavijo le enkrat!

Prispevki morajo biti lektorirani in v wordovi priponki (npr.: Radlje_šifra_Urska_2020.docx) poslani po elektronski pošti na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Urška 2020– kraj regijskega srečanja (izberete srečanje najbližje vašemu kraju bivanja ali po dogovoru z organizatorji!), najkasneje 24 ur po spletni prijavi.  

Vsak prispevek mora biti jezikovno urejen in označen s šifro (bodite izvirni pri izbiri besed za šifre J); podatke o avtorju je potrebno vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordovem dokumentu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (izjema poezija), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. V levem zgornjem robu na prvem listu napišite svojo šifro, vsa besedila naj imajo naslove, če je to predvideno. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.

E-PRIJAVA

Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico na naslednji povezavi (šele s tem je prijava veljavna):

e-prijava

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK  NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2020:

četrtek, 27. februarja 2020, Ljubljana, Ljubljana, DIC (za Osrednjo Slovenijo)

petek, 6. marca 2020, Radlje ob Dravi (za Celjsko in Koroško)

petek, 13. marca 2020,  Novo mesto (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje)

sobota, 21. marca 2020, Koper (za Primorsko)

sobota, 4. aprila 2020, Ptuj (za SV Slovenijo)

četrtek, 9.  aprila 2020, Škofja Loka (za Gorenjsko)

 

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državna selektorica za Urško 2020 bo pisateljica, prevajalka in publicistka Suzana Tratnik.   

Finalni del festivala mlade literature Urška 2020 bo potekal 16. in 17. oktobra 2020 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca Nine Medved, Uršljanke 2019, in z literarnim gostom iz tujine. Prevod njegovih besedil bo izšel v zbirki Mentorjeva prevajalnica in bo predstavljen v okviru festivala.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu 20. festivala mlade literature Urška oktobra 2021 v Slovenj Gradcu. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige, priložnost do treh honoriranih literarnih večerov ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini.

Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.

ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila in e-prijavo je potrebno oddati do ponedeljka, 27. januarja 2020, opolnoči. Prejem besedila in spletno prijavo vam bomo potrdili na vaš e-naslov v najhitrejšem možnem času.

Uredništvo revije Mentor   

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava