LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2020

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2020

4. december 2020, ob 19.00, preko spletnih strani (JSKD, FB, YT)

NAZIV URŠLJANKA LETA 2020 SI JE Z DRZNO, SAMOSVOJO PISAVO PRISLUŽILA SELMA SKENDEROVIĆ IZ KOPRA

Razglasili zmagovalko Festivala mlade literature Urška 2020

Devetnajsti Festival mlade literature Urška na slovensko literarno sceno pošilja novo mlado literarno pero. Naziv uršljanka leta 2020 si je z drzno pisavo, v kateri samosvoje prepleta različne sloge in se pri tem suvereno loteva težkih tem, kot so brezdomstvo, sovražnost, tesnoba, potrošniška miselnost, prislužila Selma Skenderović iz Kopra.

Selma Skenderović

Zmagovalka je bila razglašena na današnji sklepni prireditvi festivala Zgodovina je končana, rejvajmo!, ki je tokrat zaradi izrednih razmer potekala na spletu, izmed petih finalistov pa jo je izbrala državna selektorica Suzana Tratnik. Uršljanka leta 2020 je takoj po razglasitvi povedala, da je bila njena prva misel, ko je slišala svoje ime, »ne morem verjeti. Zelo sem vesela, to je dodatna motivacija za pisanje in pričakujem, da bova s Suzano dobro sodelovali. Komaj čakam, da izide ta knjiga, ki bo zbirka kratkih zgodb, saj si že dolgo želim, da bi jo izdala. «
Selma Skenderović, uršljanka leta 2020

Oglejte si zaključno prireditev Urške 2020 <https://www.facebook.com/MentorJSKD/videos/220734023021299>

Selma Skenderović je na natečaju sodelovala z dvema zgodbama, v Brezimenem obrazu se loteva brezdomstva, ki pa ni mišljeno le v smislu pomanjkanja doma oziroma bivališča, temveč tudi v smislu neprave nacionalnosti, v Plitvinah pa brezkompromisno udari po malomeščanskem, danes tako imenovanem zdravem življenjskem slogu, ki je dostopen le privilegiranim. Kot je povedala glavna selektorica festivala Suzana Tratnik, se je za Selmo Skenderović odločila zaradi »drzne pisave, ki me je nagovorila, zaradi prepletanja raznih slogov in tudi zaradi zelo kritičnega pristopa.«

Selmi Skenderović poleg častnega naziva pripadata še dve nagradi oziroma priložnosti za razvoj njenega literarnega potenciala. S pomočjo mentorice Suzane Tratnik bo ustvarila svoj knjižni prvenec, ki bo prihodnje leto izšel v zbirki JSKD Prvenke, udeležila pa se bo tudi mednarodnega literarnega festivala Ob robu na Češkem.

Selma Skenderović

Devetnajstletna Koprčanka Selma Skenderović je jeseni postala študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Kljub mladosti je v pisanju že precej prekaljena, saj piše od svojega devetega leta, resneje pa se je s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. Že v prvem letniku se je vključila v literarni krožek, svoje pesmi in besedila pa je vsa štiri leta objavljala v šolskem glasilu Maestral. V minulem letu je za spletno revijo CMK magazin, v sodelovanju s koprskim gledališčem, pisala komentarje gledaliških predstav. Svoja dela pogosto bere na literarnih večerih Obalne rime, ki jih organizira Center mladih Koper.
Julija je v sklopu Šinkovčevih dnevov prejela nagrado Blisk 2020.

Zaključek festivala Urška na spletu – Zgodovina je končana, rejvajmo!

Festival Urška oziroma natečaj vsako leto privabi skoraj sto mladih avtorjev do 30. leta starosti, ki poskušajo s svojimi literarnimi deli prepričati najzahtevnejše bralce – selektorje. Letos se je za laskavi naziv uršljan/uršljanka, ki so ga v preteklosti nosili številni danes uveljavljeni literati, potegovalo 92 avtorjev. Sedemnajst izbranih del, ki se je v polfinale uvrstilo skozi sito regijskih izborov, je v branje dobila glavna selektorica festivala Suzana Tratnik. Izmed njih je izbrala pet finalistov, po njenem mnenju pa letošnjo bero najbolj perspektivnih peres predstavljajo Tanja Božić (Ljubljana), Sandra Erpe (Novo mesto), Aljaž
Primožič (Prebold), Selma Skenderović (Koper) in Ines Žabkar (Ljubljana).

Zaključek Festivala mlade literature Urška, ki so ga organizirali Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z Območno izpostavo JSKD Slovenj Gradec in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec, se tradicionalno kar tri dni odvija v Slovenj Gradcu, letos pa so ga zaradi izrednih razmer strnili v prireditev, predvajano preko Facebook strani revije Mentor.

Na dogodku z naslovom Zgodovina je končana, rejvajmo!, so se finalisti predstavili v obliki videoportretov v režiji Toma Novosela, svoja dela pa so na posnetkih tudi sami brali. Na spletnem dogodku sta literaturo dopolnila glasba in ples - scenarij je napisala Draga Ropič, spot za Mentorjev feferon, ples in mpoderatorko so posneli v 8Pproducition pod režijskim vodstvom Matica Borkoviča, vrhunec večera pa je predstavljala razglasitev uršljanke 2020.

Premierno so predstavili tudi zmagovalca letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2020. Feferon si je prislužil Marko Levačić za pesem Revolucija, ki »ima v sebi udarno angažirano noto in hkrati satirično-brezkompromisni uvid v današnjo vsakdanjost. S svojimi kratkozložnimi besedami učinkovito povzame potrebo po boju za Resnico in Enakopravnost, po boju proti Laži, Pohlepu, Kratkovidnosti in Neumnosti,« je mnenje komisije povzel njen član, pesnik in kantavtor Matej Krajnc.
Pesem Revolucija so predstavili z videospotom, ki ga je posnel režiser Matic Borkovič, pesem pa je uglasbila in aranžirala skupina Suha južina.
Videoposnetek zmagovalne pesmi Revolucija <https://www.youtube.com/watch?v=aaxogGz72Us>

 

Ostanite z nami!

Ostanimo preventivni in ustvarjalni!

Vodje festivala: ABD – Andreja Gologranc, Barbara Rigler, Draga Ropič

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

vabilo

Vabilo na finale (pdf)

 

Virtualna Urška po Urški

splet, 22. 10. 2020

 

Branje nominirancev za Urško 2020 na letošnjih slovenskih dnevih knjige.

več >>