LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2021

Urška 2021

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2021
- 20 LET

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE

Plitvine

/…/ V bližini takih ljudi obstajamo ljudje, ki živimo nenavadna življenja. Izraz nenavadna sem slišalaod ljudi, ki živijo srečna življenja, ne uporabljamo pa ga ljudje, ki živimo čudna življenja. Čudna so za radi tega, ker je vse, kar počnemo, v nasprotju z normalnim. Celo naše pojmovanje izraza normalno serazlikuje od njihovega. Zanje je normalno družbeno sprejemljivo, za nas je normalnost absurd. Namse nič ne zdi nenormalno. Naša nenavadna življenja potekajo nekako tako: zmožni smo zaspati šele,ko o vsem do potankosti premislimo in ko čutimo občutek pomirjenosti. Večinoma smo ekscentrični. Če ne umetniki, pa vsaj umetniške duše. Pogosto se zgodi, da zaspimo potem, ko dokončamo slikoali postavimo zadnjo piko v svoji pesmi. Zjutraj se zbudimo utrujeni. Rekli boste, da smo si sami krivi, čemu smo pa vso noč bedeli in ustvarjali nesmisle. Nemara imate celo prav. Lahko bi se prisilili zaspati, vendar mi nismo taki ljudje, da bi kogarkoli silili v početje česarkoli. Z naporom vstanemo iz postelje, misli v naših glavah neprestano brnijo. Moti nas postavitev vrat v stanovanju, kar naenkrat bi zamenjali vsak kos pohištva, najraje bi ostali doma in preprosto ležali še naprej v postelji. Svoje telo oblečemo v prvo stvar, ki jo primemo v roke. /…/
(Selma Skenderović, zmagovalka Urške 2020)

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, niti objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih. Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila -  prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani) - z istim besedilom se lahko na razpis za Urško prijavijo le enkrat!

Prispevki morajo biti lektorirani in v wordovi priponki (npr.: LokacijaSrečanja_šifra_Urška_2021.docx) poslani po elektronski pošti na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Urška 2021 – kraj regijskega srečanja (izberete srečanje, ki je najbližje vašemu kraju bivanja ali po dogovoru z organizatorji!), najkasneje 24 ur po spletni prijavi.  

Vsak prispevek mora biti jezikovno urejen in označen s šifro (bodite izvirni pri izbiri besed za šifre J); podatke o avtorju je potrebno vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordovem dokumentu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (izjema vizualna poezija), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. V levem zgornjem robu na prvem listu namesto imena napišite svojo šifro, vsa besedila naj imajo naslove, če je to predvideno. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih oz. preko spletnih pogovorov.

PRIJAVA

Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico, objavljeno na spletni strani JSKD (šele s tem je prijava veljavna):

e-prijava

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK  NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj v živo ali preko ZOOM-a, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2021:

petek, 26. februarja 2021, Lenart (za SV Slovenijo)

četrtek, 4. marca 2021, Ljubljana, DIC (za Osrednjo Slovenijo)

sobota, 20. marca 2021, Koper (za Primorsko)

petek, 26. marca 2021,  Novo mesto (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje)

torek, 6.  aprila 2021, Škofja Loka (za Gorenjsko)

petek, 16. april 2021, Rogaška Slatina (za Celjsko in Koroško)

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državna selektorica za Urško 2021 bo pisateljica, prevajalka in publicistka Nataša Kramberger, zmagovalka Urške 2006 in prejemnica nagrade Evropske unije za književnost.

Finalni del festivala mlade literature Urška 2021 bo potekal več dni, z razglasitvijo zmagovalca v petek, 15. oktobra 2021 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca Selme Skenderović, Uršljanke 2020, in zmagovalci Uršk v 20 letih. Urška 2021 bo še posebej slavnostna, saj bomo praznovali 20 let uspešnih druženj in ustvarjalnost mladih literatov.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju/avtorici bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu 21. festivala mlade literature Urška oktobra 2022 v Slovenj Gradcu. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige, priložnost do treh honoriranih literarnih večerov ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini. Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru lahko natisnemo prvenec najboljšemu izmed preostalih finalistov.

ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila in e-prijavo je potrebno oddati do srede, 27. januarja 2021, opolnoči. Prejem besedila in spletno prijavo vam bomo potrdili na vaš e-naslov v najhitrejšem možnem času.  

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si