LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2021

Urška 2021

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2021
- 20 LET

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE USTVARJALCE

Spoštovani mladi avtorji in avtorice
natečaja za Festival mlade literature – Urška 2021!
Spoštovani sodelavci in sodelavke območnih izpostav JSKD!

Državna selektorica Nataša Kramberger, pisateljica, prevajalka in publicistka ter uršljanka leta 2006, je v začetku poletja prejela v branje besedila 19 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Za izbor v finale Festivala mlade literature Urška so se potegovali mladi literati po izboru regijskih selektorjev (Nino Flisar, dr. David Bedrač, mag. Ana Porenta, Nejc Gazvoda, Barbara Korun, dr. Zoran Pevec):


Nominiranci so (po abecednem redu) iz šestih regijskih srečanj:

Hana Bujanović Kokot, Kranj

Alex Kama Devetak, Gorica (Italija)

Nika Gradišek, Kozje

Vid Karlovšek, Marezige

Tjaša Kladnik, Dol pri Hrastniku

Tadeja Logar, Ilirska Bistrica

Mihaela Modic, Novo mesto

Anja Pečjak, Domžale

Ema Odra Raščan, Ljubljana

Larisa Rataj, Otočec

Veronika Razpotnik, Kresnice

Špela Setničar, Kresnice

Eva Šubic, Novo mesto

Niko Šimenc, Ptuj

Sara Štern, Prevalje

Nika Švab, Zgornje Hoče

Aljoša Toplak, Markovci

Zala Vidic, Kranjska Gora

Uršula Vratuša, Ljubljana

Za državni festival mlade literature URŠKA 2021 pisateljica Nataša Kramberger, ki je besedila večkrat natančno prebrala in ocenila (izbor besedil finalistov s komentarjem bomo objavili v reviji Mentor 3/sept.-okt. 2021), predlaga izbor šifer naslednjih avtorjev in avtoric –

FINALISTI URŠKE 2021 so :

malinočnistrahovi (proza) – Alex Kama Devetak, 1992, Gorica (Italija)

prezimovanje (poezija) – Tadeja Logar, 1994, Ilirska Bistrica

NoisesOfPanic(poezija) – Veronika Razpotnik, 1997, Kresnice

Šimbudo (proza) – Aljoša Toplak, 1996, Markovci   

Hodila po zemlji bom naši in zdravila čire na želodcih (poezija) – Zala Vidic, 1993, Kranjska Gora

Č  E  S  T  I  T  A  M  O !

Na natečaj JSKD za Festival mlade literature Urška se je letos prijavilo 86 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva. Šest regijskih srečanj smo izvedli spomladi preko spletne aplikacije ZOOM za SV Slovenijo (18 udeležencev; izvedba JSKD OI Lenart), Osrednjo Slovenijo (18; JSKD OI Ljubljana), Primorsko (14; JSKD Koper), Dolenjsko, Belo krajino in Posavje (14; JSKD Novo mesto), Gorenjsko (13; JSKD Škofja Loka) in Celjsko-Koroško (9; JSKD Rogaška Slatina).


Foto: Matej Maček, JSKD

Letošnji nominirani avtorji so se predstavili z branjem v okviru Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani (junij 2021) in konec avgusta na Dnevih poezije in vina na Ptuju.  Vsi so prejeli srebrna priznanja in knjižne nagrade.


Foto: Matej Pušnik, Dnevi poezije in vina

Festival mlade literature – Urška 2021 bo potekal od četrtka do sobote, 14. - 16. oktobra 2021, na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu. Vseh pet finalistov bomo predstavili na festivalu v petek zvečer na zaključni prireditvi, dopoldne bodo potekale literarne matineje z dijaki, v soboto pa se bo vseh pet izbranih avtorjev družilo s selektorico na literarni delavnici.  Zmagovalcu oz. zmagovalki Urške 2021  bomo v založništvu JSKD v letu 2022 izdali knjižni prvenec in ga povabili na mednarodno literarno gostovanje v tujino.

Na predvečer Urške Vas vabimo na ogled dokumentarnega filma ob 20-letnici Urške v režiji Toma Novosela, na literarni pogovor z ameriškim pesnikom Jakeom Bauerjem, prejemnikom Šalamunove nagrade ter na predstavitev zvočnice Drseči svet uršljanke 2019 in  pesnice Nine Medved.

Literarna kramljanja in predstavitev prvenca, zbirke kratkih zgodb z naslovom Zakaj molčiš, Hava?, avtorice Selme Skenderović, uršljanke 2020, bo v petek ob 15.30 v Čajnici. Pogovor bo vodila pisateljica in lanska državna selektorica mag. Suzana Tratnik.

Razglasitev uršljana/uršljanke bo letos zaradi praznovanja 20. obletnice v petek, 15. 10. 2021, že ob 18. uri, v kulturnem domu v Slovenj Gradcu.  Po razglasitvi sledi ob 20.30 koncert protestne pesmi v izvedbi Suhe južine Banda ob 10-letnici natečaja Mentorjev feferon. Zmagovalka Feferona 2021 je Veronika Gradišek s Kozjega s pesmijo Sodelovanje.

Vabljeni na praznovanje ob jubileju Urške in literarno dogajanje v živo!

 

OBVESTILO NOMINIRANCEM
(datoteka pdf)

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si