Projekti v teku

culture guides

 

KULTURNI VODIČI V NOVI GORICI
17. september 2014

 

Otvoritev razstave Ex-tempore Kromberk 2014

      

Udeleženci ex-tempora so imeli v septembru priložnost, da svoja dela razstavijo v razstavišču Točke Zveze kulturnih društev. Otvoritev razstave je bila 17. septembra, število razstavljavcev in obiskovalcev je preseglo pričakovanja. Prisotne so nagovorili člani strokovne žirije, vsem aktivnim likovnim ustvarjalcem  ex-tempora so bila podeljena priznanja.

 

V okviru evropskega projekta Kulturni vodiči je bil 1. junija 2014 organiziran letošnji Ex-tempore Kromberk 2014. Dogodek se je odvijal v čarobnem ambientu, v parku in okolici gradu Kromberk. 40 likovnih ustvarjalcev,  članov likovnih društev in drugih ljubiteljskih slikarjev (30 odraslih in 10 otrok) je med 9. in 10. uro žigosalo slikarske in kiparske podlage. Najmlajši udeleženci so prišli v spremstvu staršev oziroma starih staršev. Predstavniki  vseh treh  generacij so aktivni  likovni ustvarjalci.


Odrasle udeležence ex-tempora so zastopali likovniki seniorji, aktivni člani  posameznih društev, študentje, likovniki, ki se aktivno ne vključujejo v društvena dogajanja, člani drugih organizacij civilne družbe (Šent Nova Goric - združenje za duševno zdravje) ter pripadniki manjšinskih etničnih skupnosti, ki živijo na širšem področju Goriške. Ustvarjalni čas je bil kratek, ob 18. uri so ustvarjalci postavili nastala dela v improvizirn razstavni prostor. Izdelke je ocenjevala 3 članska komisija v sestavi: slikar in kipar Peter Abram, umetnostna zgodovinarka in novinarka Klavdija Figelj in vizualni umetnik Gregor Maver. Izbrali so 6 likovnih del, ki so bila nagrajena (3 nagrade so prejeli odrasli udeleženci in 3 nagrade otroci). Razglasitvi rezultatov in ogledu likovnih del je prisostvovala vrsta povabljencev s strani udeležencev ex-tempora, članov različnih organizacij civilne družbe in drugih obiskovalcev. Namen dogodka, aktivno ustvarjanje, izmenjava znanja, izkušenj, pogleda ob likovnem ustvarjanju »en plein air« treh generacij: otrok-mladostnikov, aktivnega prebivalstva, starejših, je bil dosežen. Ex-tempora so se prvič udeležili tudi pripadniki manjšinskih etničnih skupnosti.

 

 

Dodatne informacije:

Marjeta TURK, pomočnica direktorja za splošne zadeve

T: 01 24 10 524
E: marjeta.turk@jskd.si