IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2020/21

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST

1. ODTISI GIBA – plesna in likovna dejavnost

Ljubljana, 2. in 3. oktober 2020;

Že izvedeno.

Pravijo, da je ples prva in najstarejša umetnost.  Matica in začetek vseh umetnosti. Plesale, vrtele in z gibanjem in ritmom so se potrjevale že prarastline, drevesa, vode, praživali, planeti pa tudi najmanjši delci kateregakoli tkiva, ki jih družita gibanje in vrtenje, privlačnost in odbijanje. Ples je bil v prvotni družbi temeljna in najvažnejša umetnost. Z njo je jamski človek v ritmu izražal veselje ali žalost. Ko je udaril z dlanjo ob dlan, je ples rodil glasbo. Ko je korakom v ritmu zarisal prvi krog v prostor, pravijo, da se je rodila likovnost. 

Izhodišče povezovanja plesnega gibanja in likovnosti je prevajanje  ene vrste umetnosti  v drugo, kar nam prinese nova orodja za načine izražanja na obeh področjih. V izobraževanju ODTISI GIBA bomo delali na kompozicijah na velikih slikovnih formatih. Kompozicije bodo nastajale v edinstvenem prepletu metod gibanja, ki se bodo skozi vodene gibalne vaje odtisnila na slikovna polja. Metoda bo na likovnem področju rezultirala v črtne risbe, barve, teksture ali prostorske kompozicije velikih formatov ter na plesnem vzpostavljala nove načine gibalnega izražanja in posledično postavljanja edinstvenih gibalnih kompozicij v prostor.

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

2.10.2020

15.30 – 16.00

Uvod

Nina Meško

Monika Ivančič Fajfar

2.10.2020

16.00 – 19.30

Gibalne vaje in raziskovanje gibanja ter prevajanje gibanja v likovne forme

Petra Pikalo

Ajda Tomazin

3.10.2020

9.00 –

13.00

Spoznavanje in uporaba različnih orodij plesne in likovne umetnosti v razvoju ideje

Petra Pikalo

Ajda Tomazin

3.10.2020

14.00 – 17.30

Nadgradnja ideje in poustvaritev gibalne kompozicije

Petra Pikalo

Ajda Tomazin

3.10.2020

17.30 – 18.00

Zaključek

Nina Meško

Monika Ivančič Fajfar

Mentorja:

Mag. Ajda Tomazin je leta 2005 zaključila umetniško gimnazijo za sodobni ples na SVŠGL. Leta 2011 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer oblikovanje. Leta 2010 je vzporedno študirala filmsko in televizijsko montažo na Akademiji za Gledališče, Radio, Film in Televizijo. Leta 2014 je na Inštitutu za Aplikativne Gledališke Znanosti na Univerzi v Giessnu v Nemčiji zaključila magistrski študij Koreografije in Performansa. Od 2016 je samozaposlena v kulturi kot interdisciplinarna ustvarjalka – oblikovalka in koreografinja. Njena specifika je, da projektom doprinese celostne vizualne koncepte, ki zaobjemajo oblikovanje vizualij, oblikovanje prostora, oblikovanje kostumov, koreografijo in koreografsko svetovanje. S tem ustvarja poseben jezik in metodologijo ustvarjalnega procesa. Deluje projektno med Slovenijo in Nemčijo.

Petra Pikalo je samostojna ustvarjalka na področju kulture. Izobraževala se je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, ŠPK Kazina ter na najrazličnejših plesnih seminarjih doma in po svetu.  Diplomirala je v Parizu na mednarodnem inštitutu za sodobni ples RIDC. Je tudi specializantka podiplomskega študija Pedagoške fakultete, programa Pomoč z umetnostjo, smer gib-ples. Leta 1986 se je priključila Plesnemu Teatru Ljubljana in od takrat deluje kot plesalka, igralka, koreografinja, pedagoginja v kulturi in animatorka lutk. Sodeluje z mnogimi gledališči in multimedijskimi ustvarjalci. Kot profesorica giba in plesa deluje od leta 1997 (KGBL, Šolski center Nova Gorica, SVŠGL). Za svoje mentorsko delo na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana je leta 2011 dobila nagrado na 26. festivalu Transgeneracije (za rekonstrukcijo – predstavo Nostalgija Nostalgije). Leta 2015 je kot članica aktiva umetniške gimnazije prejela nagrado Ksenije Hribar za pedagoško delo, leta 2010 pa plaketo Mete Vidmar za ustvarjalne dosežke na področju plesne umetnosti. Je soavtorica nacionalnega programa za sodobni ples za osnovnošolsko stopnjo v okviru glasbenih šol. Je članica Društva za sodobni ples Slovenije, Društva Kinetikon in Društva umetnostnih terapevtov. Kot tolkalistka in vokalistka sodeluje v pesniško - glasbeni skupini Autodafé.

Vsako izobraževanje traja 16 pedagoških ur. V skladu z 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se ostala izobraževanja ovrednotijo z 1 točko.

Cena izobraževalnih modulov je 90,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust.

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.

E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

 

Prijazno vabljeni!

mag. Urška Bittner Pipan,
pomočnica direktorja za program

Informacije in prijave

Kontaktna oseba:

David Kraševec

david.krasevec@jskd.si

01 24 10 517