IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2020/21

IZOBRAŽEVANJA ZA MENTORJE KULTURNIH SKUPIN IN UČITELJE NEOBVEZNEGA IZBIRNEGA PREDMETA UMETNOST

5. SPOROČILNOST (GIBLJIVE) SLIKE - filmska in likovna dejavnost

Ljubljana, 6. in 7. november 2020;

Rok prijave: 30. oktober 2020

Film je umetnost gibljive slike. Njegov osnovni gradnik je sličica – fotografija. Več zaporednih, hitro izmenjujočih se slik (16 ali več na sekundo), daje vtis gibanja. Tudi vsaka statična slika na nek način vsebuje gibanje, lahko ga nakazuje subjekt, pa tudi sama kompozicija ustvarja silnice, ki težijo v različne smeri. Na prvi pogled se zdi, da je film pravo nasprotje fotografije oz. slikarstva, saj se pri filmu vse nenehno giblje in spreminja. Vendar je tudi na filmskem platnu »slika«, ki je enaka fotografski, zato za dojemanje in učinkovanje filmske slike veljajo podobna načela, kot za statično (fotografsko) sliko.

Cilj izobraževanja je raziskati vizualno komponento filma. Katera izrazna sredstva so skupna likovni umetnosti in filmu? Na kakšen način se razlikujeta? Kaj je film prevzel od slikarstva in kako nam lahko opazovanje likovnih prvin pomaga pri poglobljenem gledanju filmov in izboljša naše delo s filmskimi sredstvi? 

Izobraževanje bo obsegalo teoretični in praktični del. Na teoretičnem delu se bomo seznanili s parametri sličice in kadra, najmanjših enot filma, in se poglobili predvsem v njun likovni vidik. Analizirali bomo nekaj primerov in ugotavljali, kako uporaba likovnih sredstev (kompozicija, barve …) vpliva na gledalce. Sledil bo praktični del, na katerem bomo ta znanja uporabili pri kadriranju oz. snemanju. Raziskovali bomo, kako je mogoče določeno situacijo filmski jezik povedati na različne načine. Na praktičnih primerih se bomo posvetili predvsem temu, kaj likovne prvine v filmu sporočajo gledalcu in kako jih uporabiti na najbolj učinkovit način.

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

6. 11. 2020

15.30 – 16.00

Uvod

Kaya Tokuhisa

6. 11. 2020

16.30 – 19. 30

Osnove filmskega jezika

Presečišča likovne teorije in filma

Primeri iz slikarstva in filma

Kaya Tokuhisa

7. 11. 2020

9.00 – 12.30

1. del praktičnega dela delavnice

Kaya Tokuhisa

7. 11. 2020

14.30 – 18.30

2.  del praktičnega dela delavnice

Kaya Tokuhisa

MENTORICA:

KAYA TOKUHISA je filmska in gledališka režiserka, ki dela tudi kot slikarka, tako v praksi povezuje znanja iz obeh področij. Zaključila je študij filmske in televizijske režije na AGRFT. Njena študentska dela so bila dobro sprejeta in festivalih, zanje je prejela več nagrad. Je samozaposlena v kulturi in se loteva raznolikih projektov, povečini za RTV Slovenija, kjer je podpisana pod režijo več kot 250 oddaj. Ima obširne izkušnje na področju režije dokumentarnega in igranega programa ter programa za otroke. Njeni dokumentarni filmi vključujejo Pesem iz revirjev - zgodba o Trboveljskem slavčku, Dragotin Cvetko - oče slovenske muzikologije, Privlačnost (s)pola in Muzej jaslic na Brezjah. Leta 2014 je bila izbrana za režiserko slovenskega filma za Eurovision (EBU) children's drama series - film Nur je bil predvajan na številnih evropskih nacionalnih televizijah, za predvajanje po širni Aziji pa se je odločila tudi azijska zveza televizijskih hiš (ABU), tako je bil film leta 2017 predvajan tudi na japonskem.

Kaya je režirala tudi štiri dobro ocenjene gledališke predstave. Njen režijski prvenec Vzgoja Stoika v APT Novo mesto je bil uvrščen v program Borštnikovega srečanja v Mariboru. Sledil je Horion (Gledališče Glej) in dve režiji za Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG): Junak našega časa in Nežni velikan.

Slikati je začela pod mentorstvom Noriakija Sangawe, člana mednarodno priznane umetiške skupine Ryu, ki jo je ustanovil Toshihiro Hamano. Njena dela so bila nemudoma dobro sprejeta, in sicer s prvo prijavo na mednarodno slikarsko tekmovanje Utazu Art Award 2016 - njena slika je bila vključena v razstavo sodelujočih, bila predstavljena na naslovnici kataloga in tudi na plakatu razstave slovenskih umetnikov na Japonskem. Svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 2017 v kavarni Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana. Redno sodeluje v skupinskih razstavah v Leyden Gallery v Londonu, kjer razstavlja poleg priznanih imen kot so Wilhelmina Barns-Graham, Paula Rego, Nan Goldin in Leonor Fini. Njena dela se nahajajo v zasebnih zbirkah v Veliki Britaniji, Franciji, Sloveniji in na Nizozemskem.

 

Vsako izobraževanje traja 16 pedagoških ur. V skladu z 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se ostala izobraževanja ovrednotijo z 1 točko.

Cena izobraževalnih modulov je 90,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust.

V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.

E-prijavnico lahko najdete na spodnji povezavi:

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

 

Prijazno vabljeni!

mag. Urška Bittner Pipan,
pomočnica direktorja za program

Informacije in prijave

Kontaktna oseba:

David Kraševec

david.krasevec@jskd.si

01 24 10 517