FOLKLORNA DEJAVNOST


R A Z P I S

GODČEVSKA DELAVNICA 2012

KAKO IGRATI PLESNE VIŽE?

Beltinci, 27. - 29. julij 2012

24. marca 2012 je v Ljubljani potekala prireditev Pa ta viža NI preč 2012, na kateri so se predstavile mlajše pevske skupine, v letu 2013 pa načrtujemo izvedbo podobne prireditve, na kateri pa se bodo predstavile zgolj godčevske skupine. Z razpisom želimo spodbuditi godčevske sestave, ki delujejo v folklornih skupinah ali zunaj njih, da se s posebno pozornostjo posvetijo pripravi kakovostnega godčevskega programa.

Kot ste morda opazili že na letošnjih srečanjih pevskih, godčevskih in folklornih skupin, vrednotenju godcev posvečamo vse večjo pozornost. Več bi si jih želeli srečati na srečanjih, ki so namenjeni pevskim in godčevskim skupinam, višje kakovosti igranja pa bi si želeli tudi v okviru folklornih skupin. Zato na seminarju ponujamo priložnost, da zelo konkretno spoznate, kaj pomeni dobro igranje in da se seznanite, kako se ga naučiti.

Seminar namenjamo:

  1. inštrumentalistom v otroških in odraslih folklornih skupinah (še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, kitaristi, tamburaši, baritonisti, kontrabasisti tudi tisti, ki bi se radi naučili igranja z lokom); še posebej vabljeni vsi, ki igrate oprekelj ali bi se oprekljanja radi naučili;
  2. glasbenim skupinam in posameznikom, ki poustvarjajo ljudske viže (t. i. ljudskim godcem …);
  3. vodjem godcev pri folklornih skupinah;
  4. vodjem folklornih skupin, ki igrajo kakšen inštrument.

Vodstvo:
Delavnico bo vodil Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila, ki ima bogate izkušnje z iskanjem ustreznih načinov prenašanja glasbenega izročila na današnje rodove. 

Obravnavane vsebine:
Seminar bo razdeljen na dva dela. V krajšem teoretičnem delu bo Tomaž Rauch ob predvajanju zvočnih posnetkov predstavil posebnosti nekdanjega godčevstva na Slovenskem in sodobno prakso (glasbila, načini igranja, inštrumentalni sestavi …), v praktičnem delu pa se boste udeleženci, razdeljeni v manjše skupine, naučili nekaj plesnih viž in praktično spoznali možnosti prirejanja viž za več inštrumentov. Ob tem puščamo odprto pot pobudam udeležencev, ki naj svoje želje in potrebe zapišejo na prijavnico.

Kraj dogajanja: grad, župnišče in kulturni dom v Beltincih.

Čas dogajanja: pričetek v petek, 27. julija, ob 17. uri; zaključek v nedeljo, 29. julija, ob 18. uri.

Kotizacija: 60 EUR (DDV je vključen). Poleg tega stroški bivanja s prehrano (zajtrk, kosilo, večerja) znašajo predvidoma 62 EUR na osebo in jih boste lahko poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

 

Rok prijave:
Prijave pošljite najkasneje do srede, 20. junija 2012 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na pevsko delavnico/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Število udeležencev na delavnici bo omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na delavnico sprejeti, ne bomo pošiljali.

Kaj morate še vedeti?

  1. Pričakujemo vas v gradu v Beltinskem parku v petek, 27. 7. 2012, med 16. in 17. uro.
  2. Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.
  3. Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo tekom dneva v beltinskem parku potekal sejem obrti, v poznih popoldanskih urah pa državno srečanje odraslih folklornih skupin.

Okvirni urnik:

petek

16.00 – 17.00

 

Prihod v grad v Beltince

 

17.00 – 19.00

Tomaž Rauch

Uvod v seminar: boljše in slabše prakse igranja plesnih viž (ob poslušanju praktičnih primerov)

 

19.00

 

Večerja

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku

sobota

8.00

 

Zajtrk

 

9.00 – 12.30

Tomaž Rauch

Učenje ljudskih viž, igranje in prirejanje za veččlanske sestave (praktično delo)

 

12.30

 

Kosilo

 

15.00 – 19.00

Tomaž Rauch

Nadaljevanje praktičnega dela

 

19.00

 

Večerja

 

20.30

 

Ogled programa v beltinskem parku

nedelja

8.00

 

Zajtrk

 

9.00 – 12.30

Tomaž Rauch

Ponovna praktična obravnava boljših in slabših praks igranja plesnih viž

 

12.30

 

Kosilo

 

14.00

 

Predstavitev rezultatov in zaključni pogovor
(skupaj s pevci, Vesno Sever in Adriano Gaberščik)

 

15.00 – 18.00

 

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Prijavnica

 

Prijavnica