FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

GLASBENO IZROČILO IN PEVSKA NAČELA V SODOBNOSTI

     

Kraj izvedbe:

 

Beltinci, Župnijski dom

Termin:

 

Od petka, 24. 7. do nedelje, 26. 7. 2015

Mentorji:

 

Gregor Volk

Cena:

 

60,00 EUR

Rok prijave:
 

Petek, 3. 7. 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seminar namenjamo vsem odraslim folklornim skupinam, pevskim skupinam, »ljudskim pevcem« in tudi vsem zainteresiranim, ki bi se v marcu 2016 želeli prijaviti na Pa ta viža ni preč - prireditev, na kateri si želimo slišati ljudske pesmi in inštrumentalne viže v glasbenih priredbah različnih zvrsti, s samosvojim avtorskim pristopom. Folklorna dejavnost se pri spodbujanju pevskega in godčevskega udejstvovanja pogosto ujame v lastno past s tolmačenjem, da ljudsko izhaja iz ljudskega in se v ljudsko povrne. Do določene mere to seveda drži, vendar bi moralo prevladovati načelo, da je ljudska glasba le ena izmed mnogih glasbenih zvrsti, za katero veljajo določene zakonitosti in ki jo izvajamo na določen način. Od izvajalca namreč zahteva enako tehnično podkovanost, smisel za melodijo, harmonijo in ritem. Pomembno je tudi, da jo izvajamo čustveno in z žarom.

Vsebina in cilji

Ker navadno veliko udeležencev seminarjev ustvarja priredbe pesmi za potrebe odrskih postavitev in javnih nastopov (tudi z namenom prijav na natečaje, revije), bomo del časa posvetili poslušanju in analitičnemu pregledu pesmi ter potegnili praktične zaključke, ki vam bodo v pomoč pri snovanju priredb in postavljanju pevskih temeljev v skupinah. 

Spoznali bomo potek vseh vokalnih linij v harmoniji večglasnega petja (“naprej”, “čez” in “bas”), saj je za kakovostno izvedbo pesmi v skupini poleg poznavanja lastne vokalne linije nujno poznati potek ostalih glasov. Razumevanje nam pomaga bolj suvereno usmerjati lastno vižo znotraj večglasja.

 

Seminar namenjamo:

 • - vodjem pevcev pri folklornih skupinah;

 • - vodjem pevskih skupin;

 • - vodjem folklornih skupin;

 • - članom pevskih in folklornih skupin;

 • - zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah

 • - vsem, ki jim je pevsko izročilo blizu in bi želeli ustvarjati priredbe.


Mentor

 • Gregor Volk je širši javnosti najbrž najbolj poznan kot član družinskega tria Volk Folk, kjer poje in igra violino. Je član Akademske folklorne skupine France Marolt, poleg ukvarjanja s tradicijsko glasbo in folklorno dejavnostjo ustvarja in izvaja tudi svojo glasbo, vodi lastno skupino in občasno nastopa kot gost v različnih zasedbah. 


 • Z ljudsko pesmijo in vižami, ki so del družinske tradicije, se je srečal v ranem otroštvu, kasneje poleg violine osvojil igranje na druga glasbila, ves čas glasbenega ustvarjanja pa nabiral izkušnje na domačih (Druga Godba, Lent, Carniola, Godibodi, ...) in tujih odrih (EBU-UER Gdansk in Segovia, Nemčija, Belgija, Francija, ...). Trenutno zaključuje študij agronomije na Ljubljanski univerzi. 

 

Potek in trajanje seminarja

petek

16.00–17.00

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00–19.00

Uvodni pogovor.
Odgovori na postavljena vprašanja.

 

19.30

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

     

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.30–19.00

Praktično delo

 

19.00

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

     

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.00

Predstavitev rezultatov in zaključni pogovor (skupaj z godci).

 

15.00–18.00

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

 

Rok prijave

Prijave pošljite najkasneje do petka, 3. 7. 2015 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na seminar/ ali na e-mail: tjasa.ferenc@jskd.si. Število udeležencev na seminarju bo omejeno. Prednost bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili prej.

 

(V primeru prevelikega števila prijavljenih vas bomo o izboru obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na seminar sprejeti, ne bomo pošiljali.)

 

http://www.jskd.si/fotogalerija/minidogodki/vokalna/prijavnica_slika.jpg


Cena in plačilo

Kotizacija znaša 60 evrov (DDV je vključen). Poleg tega stroški bivanja s prehrano (zajtrk, kosilo, večerja) znašajo predvidoma 62 evrov na osebo in jih boste lahko poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci. Drugačen način plačila bivanja in prehrane ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

 

Kaj morate še vedeti?

 • Delo bo potekalo v prostorih kulturnega doma v Beltincih.         

 • Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.

 • Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo v poznih popoldanskih urah v beltinskem parku potekalo državno srečanje odraslih folklornih skupin.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš
samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si