FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA

 

Maroltovo srečanje


MAROLTOVO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN SLOVENIJE 2024

Žalec, 15. junij 2024

 

FOLKLORNA SKUPINA TINE ROŽANC SLAVILA NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu se je v soboto, 15. junija, predstavilo letošnjih 8 najboljših odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile preko dvostopenjskega sita. Na žalskem odru se je predstavilo skoraj 250 folklornikov. Prireditev v organizaciji »Folklorne dejavnosti« s producentko Tjašo Ferenc Trampuš, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo JSKD Žalec, je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Tanja Drašler, mag. Matej Jevnišek in Tadej Teran. Ocenjevali so: zamisel in koreografsko zasnovo, inštrumentalno in pevsko zasnovo, kostumografijo, plesno tehniko plesalcev oziroma tehnično izvedbo koreografije, izvedbo inštrumentalnega in pevskega programa, plesno interpretacijo, izraznost, podajanje in predstavitev plesa in koreografije ter splošni vtis.

Strokovna žirija je po koncu prireditve razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto in še posebni priznanji žirije. Svojega favorita je izbralo tudi občinstvo.

Osem najboljših skupin, ki se je predstavilo na Državnem Maroltovem srečanju:

- Folklorna skupina KD Sveta Ana

- KD Celjska folklorna skupina

- Folklorna skupina KD Podgorci

- AFS KUD Študent Maribor 2. skupina

- Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc

- Folklorna skupina Leščeček, KD Slavko Osterc Veržej

- AFS France Marolt

- AFS KUD Študent Maribor 1. skupina

V revialnem programu sta nastopili Starejša otroška folklorna skupina Šleka pac OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski dol ter Folklorni ansambl »Ivan Mažuranić« iz Karlovca.

Na Državnem Maroltovem srečanju sta bili na odru podeljeni tudi Maroltovi listini JSKD za leto 2023, ki sta ju za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejela Boris Laharnar in Moška vokalna skupina Kantadore.

Merila za podelitev Maroltove listine so dolgoletno strokovno, ustvarjalno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo ali analitično, raziskovalno in publicistično delo, ki je pomembno vplivalo na razmah ljubiteljske kulturne dejavnosti na folklornem področju. Letošnja prejemnika teh posebnih priznanj prihajata iz Primorske.

Pred razglasitvijo zmagovalcev je v dvorani vrelo od pozitivnega pričakovanja rezultatov. Scenaristka, producentka in vodja tekmovanja Tjaša Ferenc Trampuš je najprej razglasila najboljši program oziroma skupino po mnenju gledalcev. Ta naziv je občinstvo letos pripisalo Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc.

Ob koncu prireditve je svojo odločitev sporočila tudi strokovna žirija:

Folklorna skupina KD Podgorci je prejela posebno priznanje strokovne žirije za vokalno izvedbo in priredbo.

Posebno priznanje strokovne žirije za najboljšo inštrumentalno priredbo je prejela Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc.

3. mesto po mnenju strokovne žirije je prejela Akademska folklorna skupina France Marolt.

2. mesto je strokovna žirija dodelila Folklorni skupini KD Podgorci.

1. mesto po izboru žirije – zmagovalka Državnega Maroltovega srečanja 2024 – tekmovanja odraslih folklornih skupin pa je postala Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, ki je tako slavila trojno: prejeli so posebno priznanje strokovne žirije za inštrumentalno priredbo, prejeli največ glasov publike in odnesli končno 1. mesto.

 

Dodatne informacije

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

producentka za folklorno dejavnost


T: (01) 2410 533
E: tjasa.ferenc@jskd.si