FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA

 

Maroltovo srečanje


MAROLTOVO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN SLOVENIJE 2023

Žalec, 10. junij 2023

 

NAZIV NAJBOLJŠE V DRŽAVI JE TRETJIČ ZAPORED PREJELA AKADEMSKA FOLKLORNA SKUPINA FRANCE MAROLT


Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu se je v soboto, 10. junija, v dveh polfinalnih prireditvah predstavilo 13 odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj, najboljše med njimi pa so zaplesale še na večerni finalni prireditvi. Na žalskem odru se je predstavilo skoraj 400 folklornikov. Obe polfinalni in finalno prireditev v organizaciji »Folklorne dejavnosti« s producentko Tjašo Ferenc Trampuš, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo JSKD Žalec, je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Klavdija Žabot, mag. Jernej Jevnišek in Tadej Teran. Ocenjevali so: zamisel in koreografsko zasnovo, inštrumentalno in pevsko zasnovo, kostumografijo, plesno tehniko plesalcev oziroma tehnično izvedbo koreografije, izvedbo inštrumentalnega in pevskega programa, plesno interpretacijo, izraznost, podajanje in predstavitev plesa in koreografije ter splošni vtis.

Strokovna žirija je po koncu obeh polfinal izbrala najboljše nastopajoče za finale, po koncu finalnega programa pa razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto in še posebni priznanji žirije. Svojega favorita med finalisti je izbralo tudi občinstvo.

V prvem polfinalu so nastopili: KD Celjska folklorna skupina; Folklorna skupina FD Rožmarin Dolena; Plesna skupina FD »Anton-Jože Štrafela« Markovci; Mladinska folklorna skupina Karavanke; Akademska folklorna skupina KUD Študent - 1. skupina; Akademska folklorna skupina Ozara Kranj; Akademska folklorna skupina France Marolt.

V drugem polfinalu so se predstavili: Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc; Folklorna skupina KD Marko Beltinci;  Folklorna skupina Klas Horjul – Folklorna skupina Šumnik Borovnica; Akademska folklorna skupina KUD Študent - 2. skupina; Folklorna skupina Leščeček; Mladinska folklorna skupina Mengeš.

Strokovna žirija je v finale uvrstila pravljičnih 7:

Folklorna skupina FD Rožmarin Dolena

Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc

Mladinska FS Karavanke

AFS KUD Študent Maribor 2. skupina

Folklorna skupina Leščeček

AFS France Marolt

AFS KUD Študent Maribor 1. skupina

Pred finalno razglasitvijo najboljših treh mest in najboljše skupine po mnenju publike, sta bili na odru podeljeni tudi Maroltovi listini JSKD za leto 2022, ki sta ju za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejela Martina Prhaj in Franc Kene.

Pred razglasitvijo zmagovalcev je v dvorani vrelo od pozitivnega pričakovanja rezultatov. Scenaristka, producentka in vodja tekmovanja Tjaša Ferenc Trampuš je najprej razglasila najboljši program oziroma skupino po mnenju gledalcev. Ta naziv je občinstvo pripisalo Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc.

Ob koncu prireditve je svojo odločitev sporočila tudi strokovna žirija:

KD Celjska folklorna skupina, ki se sicer ni uvrstila v finale, se je pa v posamičnem ocenjevanem segmentu še posebej izkazala, je prejela posebno priznanje strokovne žirije za najbolj muzikalno glasbeno izvedbo.

Posebno priznanje strokovne žirije za najboljšo glasbeno priredbo je prejela Akademska folklorna skupina Študent 2. skupina.

3. mesto po mnenju strokovne žirije je prejela Akademska folklorna skupina KUD Študent - 2. skupina.

2. mesto je strokovna žirija dodelila Akademski folklorni skupini KUD Študent - 1. skupina.

1. mesto po izboru žirije – zmagovalka Državnega Maroltovega srečanja 2023 – tekmovanja odraslih folklornih skupin pa je postala Akademska folklorna skupina France Marolt, ki si je tako še tretjič zapored priplesala, pripela in priigrala naslov najboljših v državi.

 

Dodatne informacije

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

producentka za folklorno dejavnost


T: (01) 2410 533
E: tjasa.ferenc@jskd.si