PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL CELJE 2024

 

35. MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL CELJE
27. državno tekmovanje in revija mladinskih pevskih zborov

 


 

  URNIK na kratko

 

3. aprila 2024: Pésemca - območna revija otroških  in mladinskih pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore
4. aprila 2024: Uvodni koncert festivala z zbori celjskih gimnazij in gostov MePZ Trnovci (zasedba pevcev z zborovodkinjo Majdo Hauptman – zmagovalci MPF leta 1965)
5. aprila 2024: delavnice in revialni koncert mladinskih zborov
6. aprila 2024: državno tekmovanje mladinskih zborov

 


 

ODPRTJE MPF 2024 – UVODNI KONCERT
4. aprila 2024 ob 18.00
Narodni dom, Trg celjskih knezov 9, Celje

Gosti:

Mešani pevski zbor Trnovci, Ljubljana
Zborovodkinji: Majda Hauptman in Petra Frece Šilak

Rado Simoniti (1914–1981): ČRIČEK NA VRTU (Dora Gruden)
avdio posnetek Mladinskega zbora Osnovne šole Trnovo
Mihael Rožanc (1885–1971): DA SEM JAZ PTIČICA (Oton Župančič)
ZKOS/JSKD
Pavle Merkù (1927–2014)/Slavko Mihelčič (1912–2000): SONCE LJUBO (čitalniška ponarodela s Krasa)
ZKOS/JSKD

 Mešani pevski zbor Trnovci Ljubljana je nekaj posebnega. Je naslednik Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Trnovo, kot se je uradno imenoval ob nastanku v prvem šolskem letu 1962/63 pod vodstvom takratne učiteljice glasbe Majde Hauptman. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je s svojo umetniško dovršenostjo bogatil in razveseljeval ljubitelje zborovskega petja v Sloveniji, zamejstvu in tujini. Zaradi kakovosti zbora so bili posnetki uporabljeni v nedavnem filmu o Trboveljskem slavčku Lačni, bosi in slavni.
Ker spomini niso bili pozabljeni, so se po petdesetih letih ponovno zbrali nekateri nekdanji člani mladinskega pevskega zbora in konec leta 2014, torej pred desetimi leti, skupaj z Majdo Hauptman ustanovili tokrat odrasli zbor, da bi si tretje življenjsko obdobje popestrili s ponovnimi skupnimi pevskimi doživetji in iskrenim prijateljevanjem, kar jih je v mladosti tako zelo zaznamovalo. Do zdaj je pevski zbor javno nastopil 40-krat.
Sedanji zbor vodi Petra Frece Šilak, še vedno pa ji je v strokovno pomoč Majda Hauptman in tako še zdaj s trnovci tudi aktivno sodeluje. Majda Hauptman je prejemnica zlate plakete za življenjsko delo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije za leto 2016.

 

Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor
Zborovodja: Viljem Babič

Pavle Merkù (1927–2014): ZELENI POLOG (ljudska iz Bile v Reziji)
Astrum
Hugo Hammarström (1891–1974): KYRIE (rimski misal, mašni del)
AB Nordiska Musikförlaget
Tone Žuraj (1942): VENI, MUSICA! (Tone Žuraj)
neizdano

Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor ima na šoli že dolgoletno tradicijo, saj deluje nepretrgano vse od leta 1960. Dijaki usvajajo vokalne sposobnosti in poustvarjajo a cappella domačo in svetovno zborovsko literaturo. Z udejstvovanjem v pevskem zboru razvijajo sposobnost medsebojnega prilagajanja in skupinskega podajanja glasbenega dela, krepijo smisel in čut za delovno disciplino ter razvijajo svoje poustvarjalne sposobnosti. Dijakom je omogočeno delo v mešani in dekliški zasedbi, če želji, pa tudi delo v manjših vokalnih skupinah.

 

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju
Zborovodja: Tomaž Marčič

Maurice Duruflé (1902–1986): REQUIEM op. 9
Introit, Kyrie, Sanctus
Ed. Durand

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju je leta 1945 znova obudil legendarni zborovodja Egon Kunej. Od leta 2009 ga vodi Tomaž Marčič, z njim pa je dosegel številne uspehe na domačih in tujih odrih, med njimi 4 zlata priznanja na državnem tekmovanju v Zagorju, zlati priznanji na mednarodnih tekmovanjih v Tuheljskih toplicah (HR) in v Bad Ischlu (A) ter 1. mesta na tekmovanjih v Bad Krozingenu (ZRN), Palmanovi (I) in Pragi (Č). Poleg številnih nastopov zbor vsako leto pripravi najmanj dva celovečerna programa, sodeluje z drugimi zasedbami (Simfonični orkester GŠ Celje, Trio Eroika, Nude, Mi2) in se predstavlja na gostovanjih v tujini. Med drugim je zbor v zadnjih letih sodeloval pri izvedbah oratorija Jožeta Trošta Blaženi Anton Martin Slomšek, pri praizvedbi kantate Tadeje Vulc Rojstvo luči in nedavno na koncertih z Zborom Slovenske filharmonije pri izvedbi Requiema Maurica Durufléja pod vodstvom Stephena Laytona.

 

DPZ GCC – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center
Zborovodja: David Preložnik

Lojze Lebič (1934): ČAS (Jakob Šešerko)
Astrum
Po napevu Oskarja Deva/Lojze Lebič (1934): ŠOCEJ MOJ SEL (koroška ljudska)
JSKD
Aleksander Kogoj/Danijel Berden: NAJ LJUBEZEN ZDRUŽI VSE LJUDI (Aleksander Kogoj)
neizdano

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (DPZ GCC) je od delujočih glasbenih zasedb na šoli najstarejša. V tej obliki zbor deluje že od leta 1971. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Boris Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, Vlado Modic, mag. Vid Marcen, dr. Dragica Žvar in Metka Jagodič Pogačar. Zborovsko dejavnost je leta 1995 prevzela Barbara Arlič Kerstein, ki vodi dekliški Nonet GCC. Od leta 2012 je zoborovodja David Preložnik. Zbor ima postavljeno zborovsko piramido, saj se pevke v zboru 1. letnika učijo temeljev vokalne tehnike in zborovstva. Vsako šolsko leto tako v zboru prepeva več kot 70 deklet. DPZ GCC načrtuje številne koncerte in je eden aktivnih ustvarjalcev na odrih knežjega mesta. Številna visoka priznanja in posebne nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih DPZ GCC uvrščajo k aktivnejšim sestavom šolskih zborov v Sloveniji.

 

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje
Zborovodja: Matevž Pušnik

Jacobus Handl Gallus (1550–1591): O MAGNUM MYSTERIUM (božični responzorij)
CPDL
Tadeja Vulc (1978): ČE BI JAZ BILA FČELICA (prekmurska ljudska iz Šalovcev)
Astrum
Samo Vovk (1989): TA NA SOLBICI (Samo Vovk in Barbara Grahor, prevod v rezijanščino: L. Jenče, S. Paletti in M. Šekli)
samozaložba

Prepevanje v pevskem zboru ima na Šolskem centru Celje že več kot 40-letno tradicijo. Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje je bil ustanovljen leta 1976 in vsako leto v njem prepeva več kot 50 dijakov, ki prihajajo z vseh šol Centra.
Zbor vsako leto pripravi koncerte za domače občinstvo, sodeluje pa tudi na številnih državnih in mednarodnih zborovskih festivalih ter srečanjih. Velika vnema in želja po kakovostnem petju je pevcem in zborovodjem na teh tekmovanjih prinesla veliko priznanj. Zbor je gostoval že na številnih festivalih v tujini: v Italiji, na Češkem, Belgiji, Turčiji, na Malti, Nemčiji ter Španiji ter prejemal visoka srebrna in zlata priznanja. Vodenje zbora je leta 2022 prevzel Matevž Pušnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-prijava tekmovanje

e-prijava revija

delavnice

e-prijava posamezniki

zanimivosti

 

 

 

Mladinski pevski festival Celje omogočajo: