PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL CELJE 2024

 

35. MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL CELJE
27. državno tekmovanje in revija mladinskih pevskih zborov 2024


  ŽIRIJA

 

Damijan Močnik, predsednik

Damijan Močnik

Damijan Močnik je skladatelj, zborovodja, dirigent in pedagog, ki se je po odlični diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 1993 zaposlil kot profesor glasbe in umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Zasnoval je zborovsko piramido, ki je pomemben dejavnik slovenskega zborovskega življenja. Od leta 2021 je zaposlen tudi na oddelku za sakralno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, poučuje pa glasbeni stavek in kompozicijske tehnike. Je ustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora in KZ Megaron, od leta 1986 pa vodi Cerkveni ženski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj na Gorenjskem. Z njimi je ob uspešni koncertni dejavnosti prejel več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Bil je vodja avtorske skupine za učbenik Glasba za gimnazije, redno predava na seminarjih ter je član žirij zborovskih tekmovanj doma in v tujini. Veliko se posveča zborovski sakralni glasbi, njegove skladbe pa izvajajo številni zbori po vsem svetu. Za svoje delovanje je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva, nagrado Prešernovega sklada 2022 in Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev.

 

Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič je kot zborovodkinja in učiteljica vokalne tehnike zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, vokalno tehniko od lani poučuje tudi na Akademiji za glasbo. Vodi Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Zbor sv. Nikolaja Litija, kot asistentka sodeluje s 110-članskim (Z)Mešanim zborom Škofijske klasične gimnazije. Z dekliškim zborom je nastopila na obeh največjih svetovnih zborovskih dogodkih, leta 2017 na Svetovnem simpoziju za zborovsko glasbo in leta 2019 na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov. Prejela je veliko nagrad z Zborom sv. Nikolaja in nastopila s Slovenskim otroškim zborom, s projektnim zborom RTV SLO in Zborom Slovenske filharmonije.

Redno sodeluje v tekmovalnih žirijah doma in na tujem, s svojimi zbori naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev.

Leta 2016 je prejela nagrado Republike Slovenije za posebne dosežke na področju glasbenega šolstva, leta 2019 pa srebrno Gallusovo plaketo (JSKD). Z veseljem se loteva različnih glasbenih zvrsti, raziskuje novosti, v že znanem pa išče drugačne pristope in metode dela. Z navdušujočim delom je vzgojila številne generacije, ki pomembno sooblikujejo slovenski zborovski milje.

 

Katja Gruber 

Katja Gruber

Katja Gruber je akademska glasbenica, ki deluje na raznih zborovskih področjih. Njeno delo je najbolj odmevno na področju otroške in mladinske zborovske glasbe. Z zbori OŠ Nazarje je prejela številna priznanja na domačih in tujih odrih. S premišljenimi programskimi izbirami postavlja smernice in dviguje širšo raven kakovosti zborovskega poustvarjanja. Je prejemnica nagrade za posebne dosežke na področju glasbenega šolstva za leto 2019. Z uvajanjem večglasja med otroke želi ohranjati prvobitno slovensko lastnost, to je občutek za večglasje.

Aktivna je kot predavateljica na seminarjih in strokovna ocenjevalka zborovskih revij. Več let sodeluje kot članica umetniškega sveta tekmovanja v Zagorju ob Savi, organizacijskega odbora prireditve Potujoča muzika in Zborovski BUM, pri čemer sama sodeluje tudi kot dirigentka množičnim zborom.

V zadnjem obdobju se posveča tudi skladateljskemu ustvarjanju za otroke. Eno izmed področij zajema glasbeno didaktično gradivo za uporabo pri pouku Glasbene umetnosti v osnovni šoli. Drugo področje so avtorski mladinski muzikali in glasbene pravljice. Tretje področje pa so izvirne in ljudske pesmi za otroške in mladinske zbore.

 

Barbara Kovačič

 Barbara Kovačič

Barbara Kovačič je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in na orgelski šoli v Ljubljani. Svoje znanje nenehno poglablja na mojstrskih tečajih za zborovsko dirigiranje s priznanimi strokovnjaki za zborovsko glasbo (Stojan Kuret, Martina Batič, Martina Burger, Petra Grassi …). Pogosto organizira glasbene delavnice s številnimi dirigenti, instrumentalisti in drugimi glasbeniki. Trenutno je zaposlena v OŠ Franceta Bevka Tolmin, tam pa prek zborovske piramide 18. leto vodi štiri otroške zbore in mladinski zbor.

Barbara Kovačič je poleg šolskih zborov več kot 30 let vodila dekliški pevski zbor Pueri Cantores Tolmin. Zavzeto, strokovno in sistematično delo zborovodkinje se kaže v doseženih številnih zlatih priznanjih in prvih nagradah z državnih in mednarodnih tekmovanj, ki se jih udeležujejo vsi pevski sestavi, ter številnih koncertih in različnih projektih v domačem okolju in zunaj Slovenije.

Barbara Kovačič je tudi idejna vodja Tabora mladih pevcev Primorske, ki je bil petkrat izveden med poletnimi počitnicami in katerega cilj je ponuditi pevcem, starim od 11 do 15 let, višjo raven zborovskega poustvarjanja s priznanimi zborovskimi dirigenti.

 

Tadeja Vulc

 Tadeja Vulc

Tadeja Vulc je študij na ljubljanski Akademiji za glasbo nadgradila na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Je prejemnica zlatega znaka JSKD za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe in prejemnica kipca Gallus za posebne dosežke z Akademskim pevskim zborom Maribor, s katerim je uspešno tekmovala na številnih mednarodnih tekmovanjih. Uvrstitev med finaliste tekmovanja je dosegla v Debrecenu (2016), v Varni (2018) in v Arezzu (2018), na 15. mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus pa leta 2019 osvojila končno 3. mesto. Leta 2022 je APZ Maribor pod vodstvom Tadeje Vulc v Mariboru osvojil tudi absolutno 1. mesto na 27. državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem, za tem pa leta 2023 v Seghizziju osvojil končno 2. mesto ter 1. mesto v ljudski kategoriji.

Kot skladateljica je Tadeja Vulc prejela že več nagrad, med drugim 4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri, 2. nagrado na natečaju Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Njene skladbe se pogosto izvajajo doma in v tujini. Trenutno deluje kot predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

 

 

 

 

 

 

 

e-prijava tekmovanje

e-prijava revija

delavnice

e-prijava posamezniki

zanimivosti

 

 

Mladinski pevski festival Celje omogočajo: