PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2018

Naša pesem 2018

 

25. SLOVENSKO ZBOROVSKO TEKMOVANJE NAŠA PESEM 2018

 

NASTOPAJOČI ZBORI

 

VOKALNI SKUPINI

Vokalna skupina A cappella KUD Rače, Rače

Vodja skupine Tone Žuraj

 

Vokalna skupina A cappella KUD Rače, Rače

 

Vokalna skupina A cappella je članica ene izmed petih pevskih zasedb Kulturno-umetniškega društva Rače, ustanovljene leta 1954. Dekleta že 13 let bogatijo kulturno krajino domačega in tudi drugih okolij z repertoarjem, ki sega od stare glasbe do zdaj, s sidrom v naši slovenski pesmi. Kot vse ljubiteljske zbore druži pevke notranja povezanost, ki je nad vse pomemben pogoj ali značilnost vsake podobne dejavnosti. V takem vzdušju vse nekako lepše zveni. V ansamblu se je v vseh letih delovanja zamenjalo zelo malo pevk, odšle so namreč le tri. Vaje potekajo v gradu Rače, pri čemer jim je občina v vsakršno in stalno podporo. Vsako leto – že od nastanka skupine – se zvrsti množica nastopov ob najrazličnejših priložnostih: ob svečanostih na različnih odprtjih razstav ali podobno, stalnih kulturnih dogodkih v občini in tudi drugje po Sloveniji. Pele so tudi na EPK v Mariboru, pa tudi samostojno koncertirale ter tekmovale doma in v tujini.

 

Vokalno-instrumentalna skupina Ridiamo, Ljubljana*

Vodja skupine Jaka Mihelač*
Tine Bec, klavir

 

Vokalno-instrumentalna skupina Ridiamo, Ljubljana

 
Vokalno-instrumentalna skupina Ridiamo je nastala leta 2013. Od takrat so že nekajkrat spremenili sestav in tudi ime, trenutno pa pod tem imenom nastopajo Neža Vasle, Anja Šinigoj, Luka Juteršek, Tine Bec in Jaka Mihelač. Ob nastanku so se vsi pevsko izobraževali na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, zdaj pa nekateri že nadaljujejo študij na ljubljanski Akademiji za glasbo oz. na celovškem Deželnem konservatoriju. Kot komorna skupina so prvič nastopili leta 2013 na tekmovanju Lazar Jovanovič v Beogradu in prejeli prvo nagrado. Naslednje leto pa so se predstavili še na tekmovanju Bruna Špiler v Herceg Novem in prav tako prejeli zlato priznanje, poleg tega pa še posebno nagrado za najboljšo komorno skupino. Njihov repertoar je zelo obsežen – od renesanse do moderne dobe. Zelo so jim pri srcu skladbe in priredbe iz slovenskega ljudskega izročila.

 

MOŠKI ZBOR

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Ljubljana

Zborovodja Iztok Kocen

 

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Ljubljana

 

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec sestavljajo pretežno primorski študenti, ki študirajo v sklopu Univerze v Ljubljani. Zbor je leta 1953 v ljubljanski gostilni Činkole skupaj s prijatelji ustanovil Anton Nanut. V 65 letih delovanja je zbor prepotoval skoraj vse evropske države, Severno Ameriko in Afriko. Udeležujejo se številnih zborovskih festivalov in tekmovanj doma in na tujem. Leta 2016 so na Naši pesmi v Mariboru prejeli srebrno priznanje, lani pa so na mednarodnem tekmovanju Zlatna vila v Prijedoru v Bosni in Hercegovini prejeli priznanje za najboljšo izvedbo moderne skladbe. Vodopivci ves čas sledijo tradiciji moškega zborovskega petja. Redko se zgodi, da se po pevskih vajah in koncertih takoj razidejo, saj radi zapojejo še kakšno na ulicah in trgih Stare Ljubljane, dekletom v študentskih domovih, ali pa v domačih kleteh na Primorskem. V letošnji sezoni praznuje zbor 65-letnico delovanja.

 

ŽENSKI ZBORI

Ženski komorni zbor Vox Annae, Kamnik*

Zborovodja Aleš Sedušak*

 

Ženski komorni zbor Vox Annae, Kamnik*

 

Ženski komorni zbor Vox Annae prihaja iz Tunjic pri Kamniku in uspešno deluje že peto sezono. Prvi vidnejši uspeh je zbor, pod umetniškim vodstvom domačina Aleša Sedušaka, dosegel na regionalnem tekmovanju v Žalcu leta 2015. Oktobra 2016 so se udeležili festivala pevskih zborov Canta al mar v Španiji in se pomerili v težji kategoriji ženskih komornih zborov in sakralni kategoriji. V prvi polovici leta 2017 so se spet podali v tujino, tokrat v češki Olomuc, ter tekmovali v sakralni in ljudski kategoriji. Novembra 2017 pa se je zbor udeležil regijskega tekmovanja v Škofji Loki. V vseh kategorijah na tekmovanjih, na katerih je zbor sodeloval, je prejel zlato priznanje in dve posebni priznanji, priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe, napisane po letu 1984, in priznanje za najboljši spored tekmovanja. Z doseženimi rezultati so samo še potrdili svoje veščine, ki jih prežema ljubezen do petja in zborovske glasbe.

 

Anamanka, Ribnica

Zborovodja Simon Korošec

 

Anamanka, Ribnica

 

Anamanka pod umetniškim vodstvom Simona Korošca goji ljubiteljsko pevsko dejavnost in združuje pevke iz ribniške in sosednjih občin. V domačem kraju je skupina nepogrešljiv kulturni dejavnik. Redno pripravlja različne projekte in nastopa na prireditvah. S številnimi nastopi so v zadnjih desetih letih delovanja poglabljali in širili svoj repertoar. Ta zajema ljudske in umetne, klasične in moderne pesmi. Lani so pripravili božični koncert v domači ribniški cerkvi in z njim gostovali med slovenskimi izseljenci v Münchnu. Junija je skupina izvedla glasbeno-literarni večer Z glasbo objeta beseda poeta, jeseni pa je v organizaciji Anamanke potekal zborovodski seminar pod vodstvom predavatelja zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Sebastjana Vrhovnika. V zadnjih štirih letih je skupina sodelovala na regijskih revijah in državnem tekmovanju Naša pesem. Letos jeseni bo Anamanka pripravila koncert ob 10-letnici delovanja, na katerem bodo predstavljene nekatere nove priredbe ribniških pesmi iz zbranega narodopisnega gradiva. Kaj pa ime Anamanka sploh pomeni? V ribniškem narečju ta besedna zveza ponazarja stalnico v skupini, saj vedno "ena manjka".

 

Dekliški pevski zbor Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru*

Zborovodkinja Tadeja Vulc

 

Dekliški pevski zbor Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru

 

Na Oddelku za glasbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru se v zadnjem letu vokalna glasba zelo razvija in znotraj Mešanega zbora Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete delujejo tudi različne vokalne skupine ter Dekliški zbor, ki se predstavlja tokrat. Dekleta so zelo zagnana in si želijo dela z zahtevnejšo literaturo. Zato marsikdaj svoj prosti čas namenijo tudi petju, ki ni zgolj in samo po urniku. Zbor pogosto sodeluje na promocijah doktorjev, nastopa na omenjeni univerzi in dogodkih, ki potekajo na Pedagoški fakulteti. Delujejo pod mentorstvom docentke Tadeje Vulc, ki skrbno spodbuja mlade talente, s svojo motivacijo pa včasih premosti tudi kakšno na videz težko oviro.

 

MEŠANI ZBORI

Komorni zbor Glasis, Markovci*

Zborovodja Ernest Kokot

 

Komorni zbor Glasis, Markovci

 

Komorni zbor Glasis deluje od septembra 2013. V tem času pa se je udeležil 3 mednarodnih zborovskih tekmovanj (Olomuc – Češka, Bratislava – Slovaška, Lindenholzhausen – Nemčija) ter prejel dve zlati in srebrno priznanje. Zbor posega po vseh glasbenih stilih, v njem pa je poleg resnega dela zelo pomembna tudi skrb za dobre odnose in prijateljstvo.

 

Collegium Vocale Celje*

Zborovodkinja Bernarda Preložnik Kink

 

Collegium Vocale Celje

 

Collegium vocale Celje je bil ustanovljen jeseni 2011. Zbor, v katerem je prepevala večina pevcev sedanje zasedbe pod vodstvom Bernarde Preložnik Kink, je kot Komorni zbor Emanuel deloval 21 let. V letih delovanja se je nabralo nekaj priznanj in gostovanj: dve zlati plaketi na tekmovanju v Benetkah, prav tako dve zlati plaketi v Bratislavi. Oktobra 2016 so se udeležili mednarodnega festivala romantične zborovske glasbe v Veszpremu na Madžarskem, občinstvo pa jim je tam podelilo priznanje za najboljši zbor festivala. Z jubilejnim koncertom so januarja letos obeležili petletnico delovanja, povezali pa so se tudi s Celjskim godalnim orkestrom in skupaj muzicirali v koncertni izvedbi muzikala Veronika Deseniška. Zbor je sodeloval na regijskem tekmovanju v Celju decembra 2017 in prejel zlato priznanje z odliko za osvojenih 90 točk, posebno priznanje za najboljšo zasedbo regijskega tekmovanja, za najboljšo izbiro sporeda in najboljši mešani pevski zbor regijskega tekmovanja.

 

Mešani pevski zbor Prosavus, Zasavje*

Zborovodja Aljaž Bastič*

 

Mešani pevski zbor Prosavus, Zasavje

 

Čeprav je imel mešani pevski zbor Prosavus iz Zasavja prvo vajo šele ob koncu avgusta 2017, njegove korenine segajo daleč nazaj, saj nadaljuje tradicijo različnih pevskih zasedb, ki so v desetletjih delovale v Zasavju. Zbor združuje pevke in pevce od 16. do 67. leta starosti in predstavlja uspešno združitev izkušenih zborovskih pevcev s pevci mlajše generacije, ki prvič vstopajo v svet odraslega zborovskega petja. Na Regijskem tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih skupin za Osrednjo Slovenijo, ki je bilo  novembra 2017 in se ga je zbor udeležil prvič, so pevke in pevci osvojili 87 točk in zlato priznanje. Uspeh pevkam in pevcem pomeni dobro spodbudo za nadaljnje delo, zato so se prijavili tudi na 25. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem 2018. Zasedbo vodi Aljaž Bastič.

 

Komorni zbor Hugo Wolf, Maribor
Zborovodja Aleš Marčič

 

Komorni zbor Hugo Wolf, Maribor

 

Ustanovitev Komornega zbora Hugo Wolf marca 2010 sovpada s 150. obletnico rojstva skladatelja slovenskih korenin Huga Wolfa, enega največjih skladateljev romantičnega samospeva, ki je začel ustvarjati prav v Mariboru. Glavni cilj delovanja zbora je z glasbo povezovati različne kulture, kar je vodilo pri izbiranju literature in sestavljanju koncertnih programov. Zbor posveča posebno pozornost obujanju spomina na pozabljene skladatelje in glasbenike, ki so bili tako ali drugače povezani z Mariborom. Zbor se je udeležil številnih domačih in tujih zborovskih tekmovanj ter na njih dosegal odlične rezultate (Garda 2011, Cork 2015, Maribor 2016, Ohrid 2016, Tuzla 2017). Konec leta 2012 je posnel svoj prvi CD z naslovom Einkehr/Vrnitev, leta 2016 pa je bil izbran za spremljevalni zbor Andrea Bocellija na koncertu v Ljubljani. Zbor deluje pod okriljem Društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora.

 

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, Ljubljana

Zborovodja Primož Malavašič

 

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, Ljubljana

 

Začetki mešanega komornega zbora Ljubljanski madrigalisti segajo v leto 1991. Pod taktirko umetniške vodje Matjaža Ščeka so prodrli v vrh slovenske zborovske glasbe. Zbor se je redno udeleževal tekmovanj in revij in dosegel kar nekaj vidnejših rezultatov v tujini in doma. Zamenjali so tudi nekaj zborovodij, vodili so jih Walter No Nigro, Andreja Majnik in Mateja Kališnik. Pevski repertoar obsega pesmi iz različnih zvrsti in obdobij zborovske glasbe. Od leta 2014 vodi zbor Primož Malavašič. Ljubitelji vokalne glasbe ga poznajo po vodenju priznanih vokalnih zasedb, kot sta PAZ Vinko Vodopivec in Komorni zbor Krog, s katerima je dosegel vidne uspehe. Svoje bogate glasbene izkušnje je združil z zagnanostjo in energijo pomlajene zasedbe Ljubljanski madrigalisti v skupni želji po nadaljnjem ustvarjanju kakovostne zborovske glasbe. Zboru se je tako pridružilo veliko novih pevcev z željo po nadaljnjem skupnem petju in koncertriranju.

 

Komorni zbor Ipavska, Vipava

Zborovodja Michele Josia

 

Komorni zbor Ipavska, Vipava

 

Komorni zbor Ipavska od leta 1998 združuje pevce z različnih koncev Vipavske doline, spada pa med vidnejše poustvarjalce zborovske glasbe na Primorskem in v Sloveniji, pa tudi drugje po svetu. Svojo pot je začel z dirigentom Matjažem Ščekom. Bogat repertoar skladb iz različnih stilnih obdobij najraje dopolnjujejo z novitetami primorskih skladateljev in težjimi, redko izvajanimi skladbami iz svetovne zakladnice skladb. Z njimi se nadvse uspešno predstavljajo na festivalih ter pevskih tekmovanjih doma in v tujini. Z njih pa se navadno vrnejo z odličnimi ocenami in uvrstitvami. Po odhodu dolgoletnega dirigenta je zbor leta 2014 prevzela dirigentka Jerica Gregorc Bukavec. Z začetkom leta 2015 pa ga je prevzel mladi dirigent Lovro Frelih. Jeseni istega leta je po opravljeni avdiciji vajeti zbora prevzel dirigent in skladatelj Michele Josia. Zbor se je tekmovanja Naša pesem udeležil v letih 1999, 2001, 2003 in 2005.

 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
Dirigentka Jerica Gregorc Bukovec

 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Po kulturnem molku med 2. svetovno vojno je ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje. Od oktobra 2015 ga vodi Jerica Gregorc Bukovec, potrjujejo pa se s svojo kakovostjo z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini. Največja mednarodna uspeha APZ sta zmagi na prestižnem tekmovanju za veliko nagrado Evrope leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in leta 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah. APZ je leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije, leta 2000 plaketo mesta Ljubljana in leta2003 zlati znak JSKD Republike Slovenije.

 

Komorni zbor Kor, Markovci

Zborovodja Daniel Tement

 

Komorni zbor Kor, Markovci

 

Komorni zbor Kor deluje od leta 2011 v sklopu KUD KulTura s sedežem v Markovcih. Ves čas delovanja ostaja v manjši komorni sestavi od 15 do 17 pevcev. Udeležuje se domačih in tujih zborovskih tekmovanj, na katerih je že dosegel vidne rezultate. Novembra 2017 je na regijskem tekmovanju enako kot pred tem leta 2015 prejel zlato priznanje z odliko. Tudi na mednarodnih tekmovanjih je prejel že vrsto zlatih priznanj in posebnih nagrad. Poleg tekmovalnega programa zbor vsako leto pripravi tudi vsebinsko zaokrožen koncert, sodeluje pa tudi na številnih prireditvah kot gost.

 

Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Asistentka dirigenta Alenka Podpečan
Alina Kolomiets, klavir

 

Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

 

Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal zaradi želje in potrebe, da bi imeli tudi na Akademiji za glasbo kakovostno zborovsko izvajalsko zasedbo, ki lahko posega po zahtevnejši literaturi in dosega višjo poustvarjalno raven od običajnih šolskih zborov. Združuje študente različnih študijskih smeri: bodoče glasbene pedagoge, pianiste, organiste, skladatelje, dirigente, kitariste, cerkvene glasbenike. Zbor redno nastopa ob različnih priložnostih, kot so mednarodni simpoziji v organizaciji Akademije za glasbo in koncertni abonma Akademije za glasbo. Predstavil se je tudi na različnih festivalih (Celjski festival mladinskih in otroških zborov, Musica Danubiana, Festival Bled, Fränkische Musiktage ...), premierno pa je izvedel že več skladb slovenskih skladateljev – že uveljavljenih in tistih, ki še prihajajo (Marko Mihevc, Maks Strmčnik, Ivan Florjanc, Črt Sojar Voglar, Tomaž Svete, Ambrož Čopi ...).

 

Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec

Dirigent  Marjan Grdadolnik

 

Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec

 

Mešani pevski zbor Adoramus je bil ustanovljen leta 1987 na pobudo zborovodje Marjana Grdadolnika. Zbor sodeluje pri bogoslužju v domači župniji sv. Nikolaja v Dol. Logatcu z bogatim repertoarjem sakralne glasbe. Udeležuje se različnih festivalov in tekmovanj po Sloveniji in tujini, na katerih kot eden kakovostnejših zborov redno prejema nagrade. Kar nekaj skladb je bilo na teh festivalih izvedenih prvič, nekatere pa so bile napisane posebej za MePZ Adoramus. Za zbor je bilo zelo uspešno leto 2012, saj so na mednarodnem tekmovanju Cracovia cantat v Krakovu na Poljskem osvojili 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in 2. mesto v kategoriji sakralne glasbe. Piko na i so dodali novembra istega leta ob 25-letnici delovanja, ko je bilo na koncertu gospel glasbe 1500 obiskovalcev. Leta 2013 je zbor tekmoval na pevskem tekmovanju v italijanskem Riminiju in bil za svoj nastop v kategoriji mešanih zborov nagrajen z zlatim priznanjem z odliko. Enako priznanje so si prislužili tudi na zadnjem regijskem tekmovanju v Ljubljani in poleg tega prejeli še priznanje za najboljši mešani zbor, zborovodja Marjan Grdadolnik pa je prejel priznanje za najboljšo izbiro sporeda. Septembra 2014 se je zbor na povabilo organizatorja udeležil mednarodnega tekmovanja in festivala Canco mediterrania v katalonskem Lloret de Maru v bližini Barcelone. Zbor je navdušil v tekmovalnem programu in tudi v festivalskem delu sporeda ter prejel dve zlati odličji, poleg pohval in pozitivnih odzivov pa so Grdadolnika povabili k sodelovanju v strokovni komisiji tekmovanja. Leta 2015 je zbor prejel zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju na Ohridu v Makedoniji. Zbor redno sodeluje pri vokalno-instrumentalnih projektih s Simfoničnim orkestrom Cantabile, s svojim predanim delom pa stremi k zadanim ciljem in tako pomembno pripomore k slovenskemu zborovskemu petju. Septembra 2017 je s slavnostnim koncertom odprl Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Leta 2017 je MePZ Adoramus praznoval 30-letnico delovanja, kar so počastili s slovesno sveto mašo, slavnostnim koncertom in izdajo zgoščenke.

 

Šaleški akademski pevski zbor, Velenje

Zborovodkinja Danica Pirečnik

 

Šaleški akademski pevski zbor, Velenje

 

Šaleški akademski pevski zbor (ŠAPZ) je s svojim umetniškim delovanjem eden temeljnih kulturnih nosilcev mesta Velenje in ambasadorjev naše države na mednarodnih tekmovanjih in koncertih. Od njegove ustanovitve leta 1999 ga vodi zborovska dirigentka Danica Pirečnik. Zbor se je že predstavil na številnih koncertih in tekmovanjih doma in v Evropi ter si prislužil številne zlate plakete, posebna priznanja in častne nagrade. Pevcem pa niso pomembne le nagrade in tekmovanja; zborovstvo med njimi plete trdne vezi prijateljstva, ljubezni do glasbe in kakovostnega druženja. V zboru se je izmenjalo kar nekaj pevcev, v zadnjih nekaj letih pa se je zgodila prava generacijska prenova. Pridružilo se jim je namreč kar 20 mladih nadobudnih pevcev, ki bodo nadaljevali že osemnajst let trajajočo zborovsko zgodbo.

 

Mešani pevski zbor Crescendo, Škofja Loka*

Zborovodja Žiga Kert*

 

Mešani pevski zbor Crescendo, Škofja Loka

 

Mešani pevski zbor Crescendo, ki deluje v sklopu Glasbenega društva Crescendo, ima precej kratko zgodovino. Leta 2015 je bil ustanovljen na pobudo zborovodje Žige Kerta. Ponosni so na to, da so člani zbora večinoma nekdanji dijaki Gimnazije Škofja Loka, ki so urili svoje glasove že v gimnazijskem mešanem pevskem zboru. Pevce mešanega pevskega zbora Crescendo ne družijo le spomini na gimnazijska leta v Škofji Loki, temveč tudi želja po prepevanju kakovostne zborovske glasbe. Njihov program je sestavljen iz zborovskih skladb slovenskih in tujih skladateljev, pa tudi popularnih pesmi, prirejenih za zbore. Vsako leto pripravijo najmanj tri različne tematske koncerte. Med njihove pomembnejše projekte spadajo uspešen nastop maja 2016 na magistrskem koncertu njihovega dirigenta Žige Kerta, istega leta nastop na festivalu Choralies v mestu Vaison la Romaine v južni Franciji, leta 2017 pa nastop v Varšavi ter na tekmovanju Grand Prix v Latviji.

 

Komorni zbor Dekor, Ljubljana*

Dirigentka Petra Grassi*

 

Komorni zbor Dekor, Ljubljana

 

Komorni zbor DEKOR se je že ob ustanovitvi leta 2015 zapisal med vidnejše slovenske vokalne ansamble z usmeritvijo v visoko kakovost, programsko inovativnost, zrelost in raznolikost. Pevci iz vse Slovenije, ki so v preteklosti peli v priznanih slovenskih in nekaterih tujih zborih, vsako leto medse povabijo uveljavljenega slovenskega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je spomladi 2017 stalnejše umetniško vodstvo prevzela tržaška Slovenka Petra Grassi. Temeljna vizija zbora so tehtni, vsebinsko zaokroženi sporedi s številnimi prvimi izvedbami v Sloveniji. Otvoritvenemu koncertu, naslovljenemu V začetku …, z znamenito Coplandovo In the beginning pod vodstvom finskega dirigenta Danija Jurisa je leto pozneje sledil odmeven niz koncertov BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature Arva Pärta z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom ter priznanimi instrumentalisti Domnom Marinčičem, Tomažem Sevškom in Tilnom Bajcem. Zbor se je tedaj tudi prvič preizkusil na tekmovalnem odru (Spittal, 3. mesto in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe) in kot demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Lani je navdušil s pri nas malo poznanim programom italijanskih renesančnih in sodobnih del ITALIANTICA – Glasbeno zrcalo besede med renesanso in sodobnostjo, ki ga je izoblikovala Petra Grassi. Novembra pa se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na Modrem abonmaju pridružil Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije ter priznanemu klarinetistu Matetu Bekavcu pri krstni izvedbi dela The Dreams of a Sleeping World ameriškega skladatelja Chada Cannona. Ustvarjanje s klarinetistom, skladateljem in dirigentom Matetom Bekavcem se nadaljuje tudi letošnjo pomlad, ko pod njegovim umetniškim vodstvom, z instrumentalnimi solisti in dirigentko Petro Grassi po Sloveniji in Srbiji predstavljajo vokalno-instrumentalni program Plod tišine. Kmalu se obeta še ena obnovitev sodelovanja s starimi znanci zbora. Potovanje skozi finsko-nemško zborovsko glasbo bo zbor pripravil pod taktirko dirigenta Danija Jurisa, s katerim se je prvič predstavil javnosti ob svoji ustanovitvi.

 

Akademski pevski zbor Maribor

Zborovodkinja Tadeja Vulc

 

Akademski pevski zbor Maribor

 

APZ Maribor deluje v sklopu KUD Študent od leta 1964. Je eden temeljnih nosilcev študentske in mladinske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador naše domovine v tujini. Pevci, večinoma študenti, že šesto leto ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo pod taktirko dirigentke Tadeje Vulc, diplomantke na Akademiji za glasbo v Ljubljani, skladateljice ter prejemnice številnih nagrad in priznanj. 50-članski zbor nadvse uspešno deluje na mednarodnih tekmovanjih in festivalih doma in v tujini, vsako sezono prireja samostojne koncerte in sodeluje v različnih projektih. Udeležili so se tudi mednarodnega tekmovanja Béla Bartók v Debrecenu na Madžarskem, vključenega v Zvezo tekmovanj za veliko nagrado Evrope, in osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov. Lani je zbor na mednarodnem tekmovanju v avstrijskem Spittalu an der Drau dosegel tretje mesto v kategoriji obveznega in prostega programa ter četrto v ljudski kategoriji. Postal je najuspešnejši evropski zbor na tem tekmovanju.

 

 

 

 

 

 

e-prijava

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije